Kara smierci

Luźne dyskusje na różne tematy
bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Kara smierci

Post autor: bogwar » 24 lipca 2026, 23:35

Witajcie Szanowni Forumowicze. :D
Jak zwykle poruszam temat, ktorego nikt inny nie poruszy i z cala pewnoscia NIKT na niego nie odpowie. Wiem jednak, ze wielu z Was ma ten temat "w glowie" i sie ze mna zgodzi.
Do rzeczy jednak. :mrgreen:
Co sadzicie jak w temacie? Powinna byc, czy jednak nie?
Tu jednak nie bede czekal na Wasze wypowiedzi, tylko napisze, co o tym mysle.
Kara smierci tak, dla niereformowalnych egzemplarzy (przy absolutnie udowodnionej winie. Wiem, ze sa pomylki procesowe, ale mam na mysli te medialne, gdzie wina jest bezsprzeczna), bo niby dlaczego spoleczenstwo ma utrzymywac wiezniow nie rokujacych nadziei na powrot do niego. Nie wiem czy sledziliscie proces i wyrok dla takiego egzemplarza, Lukasza Zaka. Ja tak. :evil: :mrgreen: Ten czlowiek nie rokuje zadnych nadziei na powrot do spoleczenstwa. Jego zyciorys, czyn, ktorego dokonal, jego zachowanie w sadzie podczas rozpraw, to jest policzek w nasz polski wymiar sprawiedliwosci. I tu sedzia Maciej Mitera pieknie uzasadnil wyrok. Z jednym jednak punktem jego uzasadnienia sie nie zgadzam. On wierzy w polski system penitencjarny. Ja nie. Stamtad najczesciej wychodza ludzie gorsi niz tam sie znalezli. I ten skazany czlowiek, jesli wyjdzie kiedys z wiezienia, znow kogos zabije. :evil: Poza tym, nawet jak sie zmieni i zacznie "grzecznie" zyc i pracowac, to bedzie dziadem na emeryturze, bo nie "wyrobi" nawet najnizszej, a wtedy co? :mrgreen: Trzeba bedzie dorobic. A marycha i inne dragi beda kusic. Jak za dawnych lat. Szybkie transakcje, szybkie pieniadze.
Nie ma opcji, zeby garus z dlugim wyrokiem po wyjsciu z pierdla zyl grzecznie z zarobionych ciezko pieniedzy.
Znacie takiego? Jesli tak, chetnie go poznam. Kto wie, moze go nawet polubie? :shock:

bogwar

ODPOWIEDZ