Dzwonił do mnie dziwny numer

Tematy niezwiązane z kategoriami powyżej
azarlos
Miasto: Warszawa

Dzwonił do mnie dziwny numer

Post autor: azarlos » 10 czerwca 2026, 15:10

Mam nieodebrane z nieznanego numeru, dzwonił trzy razy dziś rano. Nie odbieram nieznanych ale to mnie niepokoi bo może coś ważnego. Nie chcę oddzwaniać w ciemno bo boję się że to jakaś pułapka na pieniądze. Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić ten numer zanim cokolwiek zrobię?

turma

Re: Dzwonił do mnie dziwny numer

Post autor: turma » 11 czerwca 2026, 09:12

Są strony które zbierają zgłoszenia od użytkowników i możesz wpisać numer i od razu zobaczyć czy inni go opisali. Jeśli dzwonił do wielu osób to prawie na pewno już tam jest z komentarzami. Sprawdź tutaj: https://whoiscalling.pl/

Na stronie można sprawdzić opinie na temat danego numeru.
Ostatnio zmieniony 07 lipca 2026, 10:24 przez turma, łącznie zmieniany 1 raz.

bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Re: Dzwonił do mnie dziwny numer

Post autor: bogwar » 11 czerwca 2026, 20:33

azarlos pisze:
10 czerwca 2026, 15:10
Mam nieodebrane z nieznanego numeru, dzwonił trzy razy dziś rano. Nie odbieram nieznanych ale to mnie niepokoi bo może coś ważnego. Nie chcę oddzwaniać w ciemno bo boję się że to jakaś pułapka na pieniądze. Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić ten numer zanim cokolwiek zrobię?
Witaj.
Jesli dzwonil tyle razy (ten sam numer), to z pewnoscia jakis telemarketer, ktory chcial cos "wcisnac". :evil:
Podstawowa zasada jest taka, ze W SWOJEJ SIECI, W SWOIM KRAJU, spokojnie mozna odbierac polaczenia. Nie ma opcji, zeby wiazalo sie to z jakimis kosztami. Ostroznym trzeba byc przy oddzwanianiu, bo wtedy moze to kosztowac. :cry: Czy to naciagacz, mozna rozpoznac np. po tym ile sygnalow puscil. Jesli 1 lub 2 to jest to bardzo prawdopodobne (nazywa sie to Wangiri). LInk do info ponizej:

https://www.google.com/search?q=wangiri ... e&ie=UTF-8

Nie puszcza wiecej sygnalow, bo wtedy, jesli ktos odbierze, to on zaplaci za rozmowe. Liczy, ze ktos ciekawski oddzwoni. :mrgreen:

Czytalem wiele artykulow na ten temat i tu czesto dziennikarze "daja ciala", bo szumnie w tytule przestrzegaja przed odbieraniem nieznanych numerow, a potem w artykule dopiero sie dowiadujemy, ze tak naprawde chodzi o to, zeby nie oddzwaniac. No coz, takich mamy niektorych dziennikarzy. Czasem pisza takie kocopaly, ze zal....... Tak bylo np. z minimalna emerytura z Norwegii w wys. 5 tys. PLN po 5 latach pracy, o czym pisalem w innym watku. Napisalem do goscia (autora artykulu) maila i mu "nawtykalem", ze pisze bzdury i zeby sie doinformowal. Nie odpisal. :mrgreen: To bylo na jesieni zeszlego roku, a na wiosne tego roku, znow jakas pani "dziennikarka" napisala to samo, wzorujac sie pewnie na artykule kolegi po fachu. Tu dalem sobie jednak juz "na wstrzymanie", bo to kobieta byla :P , a ja przeciez nie jestem Don Kichot z La Manchy. :mrgreen: :lol: A wierszowka leci. :lol:
Wracajac do nieznanych numerow, to wazna wskazowka bezpieczenstwa moze byc to, ze po odebraniu nigdy nie mowimy "tak", bo oszusci lub naciagacze moga nagrac to slowo i potraktowac jako zgode na zawarcie jakiejs umowy. Mozna np. "slucham", albo cos w tym stylu.
A w ogole ja stosuje w zyciu zasade: to ja decyduje, czego chce, a czego nie chce. A jesli ktos chce mi cos zaproponowac, to na maila prosze (lepiej miec ich kilka i dziwne propozycje na te "lipne", czyli "mniej uzywane" ), sie zastanowie. Wtedy na glownym mailu nie ma tylu pierdol, ktore nas moga zupelnie nie interesowac. A e-maili mozna miec przeciez do woli. :mrgreen: :lol:
To tyle w temacie.
Pozdrawiam.
bogwar

ODPOWIEDZ