Dzwonił do mnie dziwny numer
Dzwonił do mnie dziwny numer
Mam nieodebrane z nieznanego numeru, dzwonił trzy razy dziś rano. Nie odbieram nieznanych ale to mnie niepokoi bo może coś ważnego. Nie chcę oddzwaniać w ciemno bo boję się że to jakaś pułapka na pieniądze. Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić ten numer zanim cokolwiek zrobię?
Re: Dzwonił do mnie dziwny numer
Są strony które zbierają zgłoszenia od użytkowników i możesz wpisać numer i od razu zobaczyć czy inni go opisali. Jeśli dzwonił do wielu osób to prawie na pewno już tam jest z komentarzami. Sprawdź tutaj: https://whoiscalling.pl/
Na stronie można sprawdzić opinie na temat danego numeru.
Na stronie można sprawdzić opinie na temat danego numeru.
Ostatnio zmieniony 07 lipca 2026, 10:24 przez turma, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Dzwonił do mnie dziwny numer
Witaj.azarlos pisze: ↑10 czerwca 2026, 15:10Mam nieodebrane z nieznanego numeru, dzwonił trzy razy dziś rano. Nie odbieram nieznanych ale to mnie niepokoi bo może coś ważnego. Nie chcę oddzwaniać w ciemno bo boję się że to jakaś pułapka na pieniądze. Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić ten numer zanim cokolwiek zrobię?
Jesli dzwonil tyle razy (ten sam numer), to z pewnoscia jakis telemarketer, ktory chcial cos "wcisnac".
Podstawowa zasada jest taka, ze W SWOJEJ SIECI, W SWOIM KRAJU, spokojnie mozna odbierac polaczenia. Nie ma opcji, zeby wiazalo sie to z jakimis kosztami. Ostroznym trzeba byc przy oddzwanianiu, bo wtedy moze to kosztowac.
https://www.google.com/search?q=wangiri ... e&ie=UTF-8
Nie puszcza wiecej sygnalow, bo wtedy, jesli ktos odbierze, to on zaplaci za rozmowe. Liczy, ze ktos ciekawski oddzwoni.
Czytalem wiele artykulow na ten temat i tu czesto dziennikarze "daja ciala", bo szumnie w tytule przestrzegaja przed odbieraniem nieznanych numerow, a potem w artykule dopiero sie dowiadujemy, ze tak naprawde chodzi o to, zeby nie oddzwaniac. No coz, takich mamy niektorych dziennikarzy. Czasem pisza takie kocopaly, ze zal....... Tak bylo np. z minimalna emerytura z Norwegii w wys. 5 tys. PLN po 5 latach pracy, o czym pisalem w innym watku. Napisalem do goscia (autora artykulu) maila i mu "nawtykalem", ze pisze bzdury i zeby sie doinformowal. Nie odpisal.
Wracajac do nieznanych numerow, to wazna wskazowka bezpieczenstwa moze byc to, ze po odebraniu nigdy nie mowimy "tak", bo oszusci lub naciagacze moga nagrac to slowo i potraktowac jako zgode na zawarcie jakiejs umowy. Mozna np. "slucham", albo cos w tym stylu.
A w ogole ja stosuje w zyciu zasade: to ja decyduje, czego chce, a czego nie chce. A jesli ktos chce mi cos zaproponowac, to na maila prosze (lepiej miec ich kilka i dziwne propozycje na te "lipne", czyli "mniej uzywane" ), sie zastanowie. Wtedy na glownym mailu nie ma tylu pierdol, ktore nas moga zupelnie nie interesowac. A e-maili mozna miec przeciez do woli.
To tyle w temacie.
Pozdrawiam.
bogwar