Biura posrednictwa pracy (Temporärbüros).

Tematy dotyczące finansów, bankowości i podatków
bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Biura posrednictwa pracy (Temporärbüros).

Post autor: bogwar » 30 maja 2026, 07:07

Witajcie w nowym watku.
Mysle, ze bedzie sie cieszyl duzym powodzeniem, choc nie sadze, zeby "przebil" liste przebojow. :lol: :lol:
Napisaalem go w folderze "Finanse", chociaz jest on w jakis sposob polaczony z tematem w folderze "Praca ".
Poniewaz jednak bardziej chodzi o finanse, pisze w tym folderze.
Chodzi o zatrudnienie tymczasowe,( czyli przez Temporäbüro) z ktorym zdecydowana wiekszosc z Was ma do czynienia.
Generalnie chce polecic Biuro Posrednictwa Pracy, ktore, moim zdaniem "blyszczy" na tle innych. Dziala dopiero od stycznia tego roku.:shock: :shock:
I tu przysiegam na kolanach, ze nie mam z tego zadnych profitow. :( :( :( :( Po prostu moj kolega sie zatrudnil przez to biuro, a ja bedac za tlumacza, wypytalem o wszystko "do bolu". A wiem, o co pytac, bo 10 lat pracowalem przez takie biura (poza tym znam przepisy :mrgreen: ) i wiem, ze sa rozne, oj, kuzwa ....rozne. :evil: :mrgreen: Te biura oczywiscie :D :D , bo przepisy sa raczej stale, tylko kwoty moga rosnac. Tu dla przypomnienia dla elektrykow , dieta minimalna od 1 stycznia 2026 wzrosla do 18 CHF i miejsce zamieszkania nie ma juz znaczenia. Liczy sie odleglosc od siedziby firmy zatrudniajacej, czyli Biura Posrednictwa Pracy (w przypadku zatrudnienia na stale oczywiscie od siedziby firmy zatrudniajacej). Powyzej 15 km dojazdu nalezy sie dieta jak psu buda.Pamietajcie prosze o tym. Generalnie chodzi mi oczywiscie o prace dla elektrykow, ale nie wiem czy to biuro zatrudnia rowniez inne zawody.
A co je odroznia od innych?

-po pierwsze to, ze dziala na zasadzie spoldzielni (Genossenschaft), czyli organizacji "non profit",
co oznacza, ze ich dzialalnosc nie jest nastawiona na zysk, tylko na pokrycie kosztow tejze dzialalnosci. Wszystkie Biura Posrednictwa, z ktorymi mialem do czynienia, (i niech mi tu ktos przedsawi chociaz jedno, jedyne, ktore mialo inaczej) byly/sa nastawione na maksymalizacje zysku, co w ich przypadku nie jest niczym nagannym. Spoldzielnie jednak dzialaja, jak pisalem, na innych zasadach .

-po drugie, oferuja, co dla mnie jest totalnym zaskoczeniem, 2 formy ubezpieczenia 2 Filara, czyli BVG. Te propozycje otrzymalem zatrudniajac sie na "Festa". Czyli standardowa, ktorej wymagaja przepisy, oraz opcja plus, czyli wieksza skladka, ale ZAWSZE, nawet Temporerbüro doplaca co najmniej drugie tyle. Ma to znaczenie zwlaszcza, jesli jestescie blisko wieku emerytalnego. BVG mozna juz wyplacic po osiagnieciu 60 roku zycia, jesli sie juz nie pracuje lub jest sie na bezrobociu od min. 3-4 miesiecy. Wtedy przychodzi zapytanie od instytucji ubezpieczajacej, co maja zrobic z kasa na emeryture z tego filara. A teoretycznie mozna przejsc na emeryture z tego filara juz nawet po osiagnieciu 58 roku zycia. Wtedy jednak tylko emerytura, ktora bedzie oczywiscie zdecydowanie mniejsza, bo z wiekiem przyrosty na koncie 2 filara sa coraz wieksze (nawet obligatoryjne odsetki ustawowe, obecnie 1,25% sa po prostu naliczane od coraz wyzszego kapitalu). Kapitalu nie da sie wyplacic.

-po trzecie, ubezpieczenie chorobowe(KTG), ja place 1%, kolega 1.05%, a Wy pewnie 1.95% lub wiecej. :( :oops:

no dobraa dosc tych "peanow",

czas na konkrety, czyli:

-wspomniany kolega dostaje na konto nieco wiecej (40 godz. pracy) niz z poprzedniego Biura ( na "dzien dobry" dostal 1 CHF/godz wiecej niz w poprzednim biurze, ktore poza momentami chaosu, funkcjonowalo calkiem niezle :D , mimo, ze placi wieksza skladke na BVG, a po rozmowie z Projektleiterem, czyli szefem projektu, dowiedzialem sie, ze firma placi za niego
mniej niz poprzednio. No coz, nic dodac, nic ujac :D :D :D :D

Zapomnialem tylko dodac namiarow na te Firme :(

otoz one

STEI Personal
Neuengasse 20
Postfach3001 Bern
Tel. +41313101111

co powyzszym uczynilem. :D

Zycze dobrej wspolpracy z tym biurem. :D
P.S. Tam pracuje Pani, ktora mowi po hiszpansku, jesli Wam to cos robi (mojemu koledze akurat bardzo duzo :P).

ODPOWIEDZ