Budowa domu w Polsce na odległość

Kwestie związanie z mieszkaniami, wynajmem i przeprowadzkami
turma

Budowa domu w Polsce na odległość

Post autor: turma » 28 kwietnia 2026, 10:38

Mieszkam w Szwajcarii i chcę wybudować dom w Polsce ale mam konkretne oczekiwania co do jakości wykończenia bo przyzwyczaiłam się do szwajcarskich standardów. Jak weryfikować jakość polskiej firmy budowlanej żeby nie wpaść w pułapkę na odległość?

Karpla

Re: Budowa domu w Polsce na odległość

Post autor: Karpla » 28 kwietnia 2026, 12:07

Najważniejsze to poproszenie o możliwość odwiedzenia ukończonych realizacji i porozmawiania z tymi inwestorami bez obecności firmy bo to daje najszczerszy obraz jakości i współpracy. Referencje na piśmie są mniej wiarygodne niż rozmowa telefoniczna z prawdziwym klientem. Portfolio z prawdziwymi zdjęciami a nie renderami to kolejna rzecz bo renderowanie potrafi ukryć bardzo wiele. Przy wyjazdzie do Polski warto zaplanować wizytę na budowie aktualnie realizowanego projektu firmy bo to najlepszy obraz jak pracują na żywo. Niezależny inspektor nadzoru z Twojej strony który zna szwajcarskie standardy to też opcja wartą rozważenia bo jego ocena jest bezstronna. Na https://paro.pl/oferta/rezydencje-budow ... orodzinne/ warto sprawdzić portfolio i poprosić o kontakty do poprzednich klientów.

bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Post autor: bogwar » 01 maja 2026, 17:51

turma pisze:
28 kwietnia 2026, 10:38
Mieszkam w Szwajcarii i chcę wybudować dom w Polsce ale mam konkretne oczekiwania co do jakości wykończenia bo przyzwyczaiłam się do szwajcarskich standardów. Jak weryfikować jakość polskiej firmy budowlanej żeby nie wpaść w pułapkę na odległość?
Witaj. :D
O ile nie masz nic przeciwko, pozwole sobie wtracic swoje "trzy grosze" w temacie. :)
Nie zdawaj sie nigdy do konca na wiarygodnosc firmy budowlanej (nawet sprawdzonej i zweryfikowanej, o czym byla mowa w poscie powyzej). Budowa domu to powazna inwestycja i na miejscu musi byc czlowiek do kontaktu z bezposrednim wykonawca (oczywiscie najlepsza opcja jest czlowiek zaangazowany osobiscie, czyli ktos z rodziny), bo w trakcie budowy jest tyle pytan szczegolowych, ze bez niego, czyli kogos w rodzaju kierownika budowy, moze byc popelnionych wiele baboli, czyli prostych bledow, ktore beda nie do odkrecenia, a ktore moga pogorszyc jakosc wykonania, czy Twoich oczekiwan. Inspektor nadzoru, pilnujacy "szwajcarskich standardow" to zbyt malo. On bedzie pilnowal zgodnosci postepow budowy z planem. A nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile jest poprawek do planu, wykonanego przez nawet renomowanego projektanta (jak czesto mowimy z kierownikiem: "papier wszystko przyjmie" :lol: , a projektanci siedza tylko za biurkiem :lol: :lol: ) na szwajcarskich budowach. A co do tych "szwajcarskich standardow", to.......mozna dyskutowac. :lol: :lol: :lol:. Ja nie uznaje czegos za "polski" czy "szwajcarski" standard. Dla mnie, albo cos jest zrobione dobrze, zgodnie z planem (oczywiscie po dostosowaniu go do realiow ), sztuka budowlana i zdrowym rozsadkiem, albo zle. :evil: I do tego jest wlasnie potrzebny ten czlowiek, majacy pojecie o budowlance, elektryce, hydraulice, ociepleniach itd. Oczywiscie nie moze byc fachowcem w kazdym temacie, ale musi miec pojecie, zeby mu firma budujaca nie "wcisnela kitu". W 2007 roku, zanim przyjechalem do Szwajcarii, bylem w Polsce swiadkiem negocjacji (jako gosc) miedzy firma zlecajaca a podwykonawca, ktorym byl moj przyjaciel. Szef firmy zlecajacej mial pracownika (bylismy na placu przyszlej budowy), zwyklego robola, pana Krzysia. To, co powiedzial pan Krzysio, bylo swiete. Jego szef to powtorzyl. Bo pan Krzysio wiedzial, co mowi, a szef mial rozum w glowie. Ja bylem wtedy troche w szoku, ale po przyjezdzie do Szwajcarii zrozumialem, ze zwyky pracownik i kierownik na placu budowy "to jest sila". :P Sam ostrzegalem kiedys projektanta (on jest ponad kierownikiem), ze dana opcja nie przejdzie. I tak bylo. Pamietal jednak, ze go ostrzegalem. Od tej pory bierze moje sugestie pod uwage. :) Oczywiscie tez nie jestem w stanie przewidziec wszystkiego, ale to jest jak z kobietami......... :shock: Dazyc trzeba. :lol: :lol:
Jesli masz jeszcze jakies pytania, czy watpliwosci, pytaj prosze, a ja wtrace "swoje 3 grosze". :D :P :lol:
Oczywiscie nie ma przymusu czytania tego, co mam do napisania. :D
Pozdrawiam.
bogwar
P.S. W calym tym "wywodzie" mam oczywiscie na mysli, ze w dzisiejszych realiach komunikacja miedzy Toba i Twoimi oczekiwaniami a "kierownikiem" budowy jest bezproblemowa i nieustanna, czyli: telefon, whatsapp, itd., przez ktora mozna wyjasniac i korygowac wszelkie szczegoly.

Andrzej111

Post autor: Andrzej111 » 19 maja 2026, 11:54

No z fachowcami nie jest łatwo :) Najlepiej poszukaj kogoś z polecenia.

ODPOWIEDZ