System smart home w domu
System smart home w domu
Cześć,
jestem na etapie budowy małego domu. Zastanawiam się na jaki system postawić zakładając, że jeżeli smart home, to mocno ograniczony do sterowania 4 roletami, kontraktony w oknach, elektroniczny zamek Tedee, kocioł gazowy z podłogówką (bez sterownia temp. w różnych pomieszczeniach), rekuperator, kamery, czujniki dymu, czadu, może jakiś jeden czujnik ruchu i to chyba tyle mniej więcej. Instalacji jeszcze nie ma, ale nie potrzebuje sterować światłem ze smarta.
Co byście polecali do takiego zakresu??? Starać się to wszystko podpiąć pod jakąś jedną aplikację i kilka urządzeń jednego producenta, czy może jeszcze jakoś inaczej to rozwiązać?
jestem na etapie budowy małego domu. Zastanawiam się na jaki system postawić zakładając, że jeżeli smart home, to mocno ograniczony do sterowania 4 roletami, kontraktony w oknach, elektroniczny zamek Tedee, kocioł gazowy z podłogówką (bez sterownia temp. w różnych pomieszczeniach), rekuperator, kamery, czujniki dymu, czadu, może jakiś jeden czujnik ruchu i to chyba tyle mniej więcej. Instalacji jeszcze nie ma, ale nie potrzebuje sterować światłem ze smarta.
Co byście polecali do takiego zakresu??? Starać się to wszystko podpiąć pod jakąś jedną aplikację i kilka urządzeń jednego producenta, czy może jeszcze jakoś inaczej to rozwiązać?
Re: System smart home w domu
Poczytaj sobie najpierw jaki system da ci możliwość zarządzania urządzeniami którymi wymieniłeś poza Home Assistant i systemami typu loxon faktycznie nic także tutaj masz mocne zawężenie. Zazwyczaj jest tak że apetyt rośnie w miarę jedzenia jeśli będziesz miał kilka rzeczy zintegrowane to przy dodawaniu kolejnych będziesz myślał jak to zrobić żeby te nowe także mieć. Jeśli zaczniesz od tuja i tak dalej to szybko zobaczysz jakie to ma ograniczenia Odpowiednią automatykę budynkową są w stanie Ci doradzić w Ecsystem https://sklep-ecsystem.pl/category/auto ... nkowa-1288