kury93 pisze: ↑31 lipca 2022, 14:33
Brawo za dedukcję Sherlocku. Wybitnych umiejętności potrzebowałeś aby przeliczyć rocznik z maila na mój wiek, z resztą niestety kompletnie nie trafiłeś

gdybym prowadził już firmę w Polsce, z małym lub dużym sukcesem to bym się nie pytał elektryka ze Szwajcarii o porady prawne tylko wynajął do tego odpowiednie osoby. Licząc jednak, że skoro byłeś tak pomocny dla innych ludzi to może i w tym przypadku odpowiesz mi chociaż na parę pytań, zadałem je. Jeśli chodzi o "ogładę" jak to nazwałeś to nawet nie skomentuje, bo wyraźnie Ci jej brak
bufonie...
Nawet jednak jako bufona, Twoje pytanie wzbudzilo moje zainteresowanie. Ot, tak dla wlasnej wiadomosci,

bo jestem dociekliwy z natury, a przepisy po prostu uwielbiam

(oj tam, oj tam, czasem tez przeciez przechodze przez jezdnie niezgodnie z przepisami

i cos tam znalazlem w internecie w temacie, ktory Cie interesuje, nie poswiecajac zbyt wiele czasu). Bardziej chyba tylko seks, portera i szampana (oczywiscie mozliwie najtanszego, ale jednak jego. Docenicie go wtedy, gdy wypijecie trzeciego.

. Albo odwrotnie.........

, kuzwa juz sam sie gubie......

Nie......, nie gubie sie.

To zalezy gdzie przebywam w danym momencie.

W Polsce tylko seks i szampan,

a tu na wygnaniu co pozostaje chlopaki.....?

Porter lub szampan

. Seksu niet. Dlatego spadam z randki w ciemno. Zadna mnie tu nie chciala.

Wiem, ze to rodzaj zboczenia (mam na mysli oczywiscie przepisy). Ich znajomoscia jednak nikomu nie szkodze, ot, po prostu lubie wiedziec

, ale najbardziej lubie, jako zwykly czlowieczyna, przycierac nosa urzednikom, ktorzy mysla, ze pozjadali wszystkie rozumy, a tu przychodzi np. taki prosty elektryk (no dobra, nie taki prosty

), przedstawia paragraf i chce czegos, o czym one/ni nie wiedza. A zdarzylo mi sie to juz kilka razy. I na to Was uczulam. Panie/owie w gminie nie sa wyrocznia. Wyrocznia sa Urzedy Kantonalne i Centralne. I jak mi jakis pan/i w gminie mowi, ze nie przyjmie wniosku np. o zmiane pozwolenia (jesli oczywiscie mam do tego prawo na podstawie Umowy o Swobodnym Przeplywie Osob z Unia Europejska "Freizügigkeitsabkommen"), to jemu/ej mowie, ze wniosek ma obowiazek przyjac i pokwitowac jego przyjecie, bo nie on/a decyduje o wyniku jego rozpatrzenia, a jesli nie przyjmie, to napisze wniosek do Urzedu Kantonalnego lub Centralnego w Bernie, zaznaczajac, ze Urzad Gminy nie chcial przyjac wniosku. Wtedy raczej rura "urzednicza"

zmieknie.

Ja tez wszystkich rozumow nie pozjadalem, bo wciaz sie ucze, rowniez dzieki Twom pytaniom.