Łazienka
Łazienka
Planuję łazienkę z wanną i prysznicem typu walk-in w jednym pomieszczeniu. Zastanawiam się, czy da się to sensownie połączyć, żeby woda nie rozlewała się po całej podłodze. Miejsca nie mam zbyt dużo, prysznic miałby być tuż obok wanny. Macie może doświadczenia z takim układem? Na co zwrócić uwagę przy projekcie?
Re: Łazienka
Witaj.Hejna pisze: ↑08 sierpnia 2025, 15:41Planuję łazienkę z wanną i prysznicem typu walk-in w jednym pomieszczeniu. Zastanawiam się, czy da się to sensownie połączyć, żeby woda nie rozlewała się po całej podłodze. Miejsca nie mam zbyt dużo, prysznic miałby być tuż obok wanny. Macie może doświadczenia z takim układem? Na co zwrócić uwagę przy projekcie?
Planujesz na etapie budowy, czy planujesz remont istniejacej? Bo to dwie zupelnie rozne logistycznie sytuacje.
Jakie wymiary ma Twoja lazienka?
Co ma byc docelowo w lazience wg Twoich zyczen? Wanna i prysznic to wiem, a kibelek i umywalka?
Jesli mozesz w jakis sposob naszkicuj prosze ksztalt wymiarowy lazienki z zaznaczeniem, gdzie sa piony z rurami odplywowymi (tego nie zmienimy, w przeciwienstwie do rurek zasilajacych. Tu jest jakies pole manewru. Zdecydowanie wieksze oczywiscie na etapie budowy niz w przypadku remontu).
To moze byc odreczny szkic zeskanowany i przeslany na priva. Zeby cos zaproponowac musze wiedziec w czym sie "obracam".
A teraz zasadnicze pytanie, ktore powinienem byl zadac na poczatku: czy sprawa dotyczy lazienki w Polsce, czy w Szwajcarii? Bo jesli w Szwajcarii, to wlasciwie nie mozesz zrobic nic bez uzgodnienia z wynajmujacym czy administratorem budynku. Chyba, ze jestes wlascicielem/ka mieszkania. Wtedy jednak trzeba tez sie doinformowac, czy zmiany nie wymagaja jakiegos kuzwa zezwolenia. No coz, jak to w Szwajcarii. Tu wszystko kuzwa wymaga jakiegos tam zezwolenia. Kiedys pisalem o gosciu (tubylcu), ktory na WLASNEJ, PRYWATNEJ dzialce przycial zbyt krotko zywoplot i mial z tego powodu olbrzymie problemy. Sprawa wyladowala w sadzie. Ech..., ta nasza kochana Szwajcaria.
Pozdr.
bogwar
Jak walkin to najlepiej 120cm (w ostateczności 100cm) inaczej bedziesz sobie zalewala łazienkę.
Nie wiem, ile tam będziesz mieć miejsca, ale zastanow sie, czy podczas brania prysznica nie bedziesz też zalewać wanny. Bo wtedy zacieki bedziesz miec podwójnie.
Na pewno kwestia dopilnowania kierunku spadkow w posadzce, zeby woda nie splywala Ci za wanne. Na Twoim przykladzie sa bardzo waskie miejsca po bokach wanny. Jak tam sprzątac? Tym bardziej jakby miala tam splywac woda. W wyobraźni juz widze grzyb...
Proponowałabym jednak prysznic z niskim brodzikiem https://www.tubadzin.pl/lazienka Sporo ciekawych inspiracji na taką łazienkę znajdziesz na tej stronie
Nie wiem, ile tam będziesz mieć miejsca, ale zastanow sie, czy podczas brania prysznica nie bedziesz też zalewać wanny. Bo wtedy zacieki bedziesz miec podwójnie.
Na pewno kwestia dopilnowania kierunku spadkow w posadzce, zeby woda nie splywala Ci za wanne. Na Twoim przykladzie sa bardzo waskie miejsca po bokach wanny. Jak tam sprzątac? Tym bardziej jakby miala tam splywac woda. W wyobraźni juz widze grzyb...
Proponowałabym jednak prysznic z niskim brodzikiem https://www.tubadzin.pl/lazienka Sporo ciekawych inspiracji na taką łazienkę znajdziesz na tej stronie
Ostatnio zmieniony 22 sierpnia 2025, 13:48 przez turma, łącznie zmieniany 1 raz.
Sorry, ale moim zdaniem bzdury piszesz. Nocowalem w wielu hotelach z taka lazienka i nawet mierzylem rozmiary takiego prysznica. Stad moje pytania do autorki posta. Zeby nie bylo zbyt duzego chlapania na posadzke, prysznic walk in musi miec co najmniej 150cm-160cm dlugosci, z czego ok. 2/3 jest zakryte szyba na stale plus min. 50 cm na wejscie. A i tak cos tam sie "wychlapie" (zwlaszcza, jesli pod prysznicem beda realizowane "inne" dzialaniaturma pisze: ↑11 sierpnia 2025, 10:01Jak walkin to najlepiej 120cm (w ostateczności 100cm) inaczej bedziesz sobie zalewala łazienkę.
Zamiast modnego odplywu liniowego (niepraktyczny w czyszczeniu i trzeba odpowiednio wyprofilowac posadzke, co czesto przerasta mozliwosci przecietnego glazurnika) polecam brodzik z syfonem (KONIECZNIE) czyszczonym od gory. No wlasnie, tylko tyle. Zbyt malo danych.
Oczywiscie, tu sie zgadzam. Zapomnialem napisac, ze oczywiscie taki brodzik mam na mysli. Mam osobiscie w Polsce w swoim mieszkaniu brodzik o wymiarach 130cmx100cm. I przetestowalem, ze nie nadaje sie na prysznic typu walk in. Oczywiscie jest niski. Ma z jednej strony 3cm wysokosci (ponad posadzke lazienki), z drugiej 1.5cm. Firma produkujaca zaleca, zeby te wyzsza strone (3cm) montowac od strony sciany, co jest zgodne z logika (firmy oczywiscie, bo tak jest wypoziomowany brodzik), bo wtedy jest wiekszy spadek w tym kierunku (tam jest odplyw i syfon, oczywiscie koniecznie CZYSZCZONY od GORY). Ja jednak zrobilem wbrew instrukcjom firmy produkcyjnej, ale zgodnie z moja wlasna logika, czyli 3cm na wejsciu i syfon, a 1,5 cm od sciany. A dlaczego? Otoz, jesli syfon nie bedzie szczelny, bo fachowiec cos spieprzyl (co nie jest wcale obecnie abstrakcja w Polsce, he,he), albo syfon mial braki produkcyjne i zalewam sasiadow, bede musial sie do niego "dobrac". I wtedy zdecydowanie prosciej zerwac 2 czy 3 plytki w podlodze lazienki, od strony syfonu (czyli z przodu brodzika), niz caly pas plytek wokol brodzika (inaczej sobie nie wyobrazam, zeby, najpierw byly polozone plytki, a potem brodzik i silikon do uszczelnienia. Pogonic takiego fachowca. Tu pamietajcie Mlodzi, ktorzy bedziecie planowac lazienke, najpierw OBSADZENIE BRODZIKA, a potem plytki.turma pisze: ↑11 sierpnia 2025, 10:01Jak walkin to najlepiej 120cm (w ostateczności 100cm) inaczej bedziesz sobie zalewala łazienkę.
Proponowałabym jednak prysznic z niskim brodzikiem https://www.tubadzin.pl/lazienka Sporo ciekawych inspiracji na taką łazienkę znajdziesz na tej stronie![]()
A co do Twojego linku i INSPIRACJI. Kobito, to sa propozycje na pokoje kapielowe dla milionerow. Ech....... No chyba, ze jestes ta milionerka.
P.S. Moja logika sie sprawdza. Mimo roznicy poziomow nie ma chlapania czy wyciekow.
Pozdrawiam.
bogwar