zwolnienie lekarskie

Tematy niezwiązane z kategoriami powyżej
mumij350

zwolnienie lekarskie

Post autor: mumij350 » 28 kwietnia 2025, 20:48

Witam.
Mam pytanie,czy orientuje się ktoś w wypłacanym przez SUVA chorobowym?
Mam wątpliwości,że mój pracodawca zaniża mi wypłacaną wypłatę podczas chorobowego.
Odkąd mam chorobowe wciąż mam jakieś odliczenia od wypłaty.
SUVA przysłała mi ile płaci za dzień kalendarzowy,a według mnie wypłatę mam mniejszą niż wynosi stawka SUVA.
Może ktoś jest w tym temacie zorientowany?
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Re: zwolnienie lekarskie

Post autor: bogwar » 04 maja 2025, 16:02

mumij350 pisze:
28 kwietnia 2025, 20:48
Witam.
Mam pytanie,czy orientuje się ktoś w wypłacanym przez SUVA chorobowym?
Mam wątpliwości,że mój pracodawca zaniża mi wypłacaną wypłatę podczas chorobowego.
Odkąd mam chorobowe wciąż mam jakieś odliczenia od wypłaty.
SUVA przysłała mi ile płaci za dzień kalendarzowy,a według mnie wypłatę mam mniejszą niż wynosi stawka SUVA.
Może ktoś jest w tym temacie zorientowany?
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
Witaj.
Po pierwsze usystematyzujmy pojecia.
Wyplaty z SUVA nie sa zasilkiem chorobowym (te wyplaca ubezpieczyciel z KTG, czyli Krankentaggeldversicherung), tylko zasilkiem wypadkowym.
Roznica jest taka, ze choroba jest wynikiem zmiam wewnatrz naszego organizmu, a wypadek jest wynikiem zmian poza naszym organizmem.
Zeby byc zorientowanym w temacie nie trzeba byc zadnym internetowym wirtuozem.
Wystarczy poklikac w necie zadajac inteligentnej wyszukiwarce pytania, ktore nas nurtuja.
Dokladnie tak zrobilem w przypadku Twojego pytania.
Zadalem pytanie: Abzüge bei SUVA Taggeld
I takie dpowiedzi znalazem:
https://www.google.com/search?q=Abz%C3% ... e&ie=UTF-8

Pogrzeb i znajdziesz, co Cie interesuje.
P.S. Z pewnoscia SUVA nie zaplaci 3 pierwszych dniowek wypadkowych (dzien wypadku plus 2 nastepne), te ewentualnie moze wyplacic firma zatrudniajaca (w przypadku Biura Posrednictwa Pracy bym na to jednak nie liczyl).
Pozdr.
bogwar

mumij350

Post autor: mumij350 » 04 maja 2025, 17:25

Witaj.
Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Ja dostałem pismo ze SUVA,zgadza się po 3 dniach od wypadku to oni płaca wypadkowe.
Chodzi.mi konkretnie,że mam przez firmę ,gdzie jestem zatrudniony bardzo dużo odliczeń.
Według SUVA wysyła mi określoną stawkę za każdy dzień kalendarzowy.
Ja otrzymuję niższą wypłatę z firmy o około 300-400chf według tego co powinienem dostać(według mnie).
To jest właśnie nurtujące,czy firma powinna mi odliczać coś?
Bardzo dziękuję jeszcze raz za wiadomość.
Pozdrawiam serdecznie.

bogwar

Post autor: bogwar » 04 maja 2025, 18:39

mumij350 pisze:
04 maja 2025, 17:25
Witaj.
Ja dostałem pismo ze SUVA,zgadza się po 3 dniach od wypadku to oni płaca wypadkowe.
Chodzi.mi konkretnie,że mam przez firmę ,gdzie jestem zatrudniony bardzo dużo odliczeń.
Ja otrzymuję niższą wypłatę z firmy o około 300-400chf według tego co powinienem dostać(według mnie).
Pozdrawiam serdecznie.
Spokojnie.
Wg przepisow od dniowek wypadkowych pracodawca ma prawo odciagnac skladke na AHV (aktualnie 5,3%) , KTG (Krankentaggeldversicherung, bo przeciez teoretycznie po wypadku mozesz jeszcze zachorowac :mrgreen: :mrgreen: , no ale takie sa realia), to roznie. Ja place 1% i jestem zatrudniony na "festa", a moj kolega, zatrudniony przez Temporärbüro placi 1,95%. No i oczywiscie nieublagany, pieprzony Quellensteuer. Nie wiem co jeszcze Ci tam pracodawca odciaga, ale wszystko masz z pewnosia wyszczegolnione na rozliczeniu. Jesli sie z czyms nie zgadzasz, protestuj.
Pozdr.
bogwar

mumij350

Post autor: mumij350 » 05 maja 2025, 07:43

Bardzo dziękuję za informację.
Pozdrawiam serdecznie.
Tomek

bogwar

Post autor: bogwar » 05 maja 2025, 23:14

bogwar pisze:
04 maja 2025, 18:39
mumij350 pisze:
04 maja 2025, 17:25
Witaj.
Pozdrawiam serdecznie.
Spokojnie.
Wg przepisow od dniowek wypadkowych pracodawca ma prawo odciagnac skladke na AHV (aktualnie 5,3%) , KTG (Krankentaggeldversicherung, bo przeciez teoretycznie po wypadku mozesz jeszcze zachorowac :mrgreen: :mrgreen: , no ale takie sa realia), to roznie. Ja place 1% i jestem zatrudniony na "festa", a moj kolega, zatrudniony przez Temporärbüro placi 1,95%. No i oczywiscie nieublagany, pieprzony Quellensteuer. Nie wiem co jeszcze Ci tam pracodawca odciaga, ale wszystko masz z pewnosia wyszczegolnione na rozliczeniu. Jesli sie z czyms nie zgadzasz, protestuj.
Pozdr.
bogwar
Witam.
Te skladki nie dawaly mi spokoju. Wczoraj tylko pobieznie przejrzalem podane linki (byla niedziela ;) ;) ).
Te skladki sa odciagane tylko w przypadku pobierania w momencie wypadku dniowek EO, czyli Erwerbsersatzordnung. Chodzi tu o rodzaje dniowek zastepujacych dochody z pracy, czyli np zasilek macierzynski, dniowki w czasie uczestniczenia w szkoleniach wojskowych, itp..
Pozniej od dniowek wypadkowych, kiedy wypadek nastapil w czasie trwania zatrudnienia, odciagany powinien byc tylko Quellensteuer.
Gdzies doczytalem, ze skladki na 2 filar emerytalny (BVG) moga byc pobierane do momentu, kiedy Pensionskasse nie dostanie informacji o zaistnialym wypadku. Pobrane ewentualnie skladki powinny byc jednak zwrocone. Chociaz moze to zalezec od regulaminu danej Pensionskasse i lepiej, jak to jest napisane na koncu strony podanej nizej, wyjasnic to u zrodla. Generalnie jednak pracodawca powinien od razu powiadomic Pensionskasse i skladek nie potracac. Ponizej link, w ktorym jest wszystko czarno na bialym. Dotyczy zarowno dniowek wypadkowych jak i chorobowych.

https://allpura.ch/pdf/aktuell/Die_aktu ... sfrage.pdf

Pozdrawiam.
bogwar

mumij350

Post autor: mumij350 » 06 maja 2025, 07:25

Witam.
Bardzo dziękuję za dociekliwość i informacje.
Mam trochę kogel-mogel w tych papierach od wypłaty,ciężko cokolwiek tutaj wydedukować.
Spróbuję je na spokojnie jeszcze przeanalizować.
Zycze pięknego dnia.
Pozdrawiam serdecznie.

bogwar

Post autor: bogwar » 08 maja 2025, 20:55

mumij350 pisze:
06 maja 2025, 07:25
Witam.
Bardzo dziękuję za dociekliwość i informacje.
Mam trochę kogel-mogel w tych papierach od wypłaty,ciężko cokolwiek tutaj wydedukować.
Spróbuję je na spokojnie jeszcze przeanalizować.
Zycze pięknego dnia.
Pozdrawiam serdecznie.
Witaj. :D
Z linku, ktory podalem wynika, ze za pierwsze 3 dni dniowki wypadkowe powinien zaplacic pracodawca i od nich ma prawo odciagnac i odprowadzic skladki na AHV (aktualnie 5,3% i to jest stale dla wszystkich zatrudnionych), KTG, czyli Krankentaggeldversicherung (ubezpieczenie chorobowe, czyli dniowki w razie choroby), tu roznie, oraz NBU, czyli Nichtbetriebsunfallversicherung (ubezpieczenie wypadkowe poza miejscem pracy) i tu tez roznie procentowo (ja np. place 1,46%, a kolega zatrudniony przez Temporärbüro, 2,47%). Od czwartego dnia, pracodawca moze odciagac tylko Quellensteuer. Jesli na rozliczeniu masz inaczej, przedstaw podany link i zapytaj dlaczego. Pytac trzeba, bo z doswiadczenia wiem, ze czesto Biura Posrednictwa Pracy z oszczednosci i dla maksymalizacji zysku zatrudniaja najtansze i co sie z tym wiaze kiepskie firmy obslugujace ksiegowosc, ktore czasem wyprawiaja takie cyrki, ze sie w glowie nie miesci. Tak mial niedawno wspomniany kolega. Po stanowczych interwencjach w przypadku ewidentnych bzdur wyprawianych przez ksiegowosc, okazalo sie, ze ta zatrudnila praktykanta, ktory wyprawial cyrki w ksiegowosci. Po interwencjach wszystko wrocilo do norm, ale trzeba reagowac natychmiast, bo nie liczylbym na "SAMOISTNE" zwroty ze strony ksiegowosci Biur Posrednictwa Pracy zawyzonych skladek. Zeby jednak wiedziec na czym sie stoi, trzeba sie tym interesowac, a wielu Rodakow przyjezdza, pracuje cieszac sie z duzych pieniedzy, a nie zdaje sobie czesto sprawy, ze mogliby, a nawet im sie nalezy dostac wiecej (o ewentualne zanizone odciagniecia ksiegowosc sie z pewnoscia wczesniej czy pozniej upomni lub odliczy z wyplaty. To wiem z doswiadczenia :mrgreen: :lol: ). No ale coz, nikogo nie mozna uszczesliwic na sile. :mrgreen: :lol:
Pozdrawiam.
bogwar

mumij350

Post autor: mumij350 » 09 maja 2025, 10:49

Witam.
Niestety nie każdy się zna na tym.
Ja też nie za bardzo wiem ,gdzie szukać pomocy w samej nawet weryfikacji,sprawdzenia ,czy pracodawca słusznie oblicza wypadkowe,
jeśli SUVA juz przyznała dniówkę wypadkową.
Teraz jeszcze przybyło mi 2 nadgodziny na minusie do odrobienia.
To prawda,że czasem to przypadek,a czasem cwaniactwo pracodawca.
Ja mam jeszcze dużo niewiadomych.
Bardzo dziękuję za pomoc i dyskusję.
Pozdrawiam serdecznie
Tomek

bogwar

Post autor: bogwar » 14 maja 2025, 22:27

mumij350 pisze:
09 maja 2025, 10:49
Witam.
Niestety nie każdy się zna na tym.
Ja też nie za bardzo wiem ,gdzie szukać pomocy w samej nawet weryfikacji,sprawdzenia ,czy pracodawca słusznie oblicza wypadkowe,
jeśli SUVA juz przyznała dniówkę wypadkową.
Teraz jeszcze przybyło mi 2 nadgodziny na minusie do odrobienia.
To prawda,że czasem to przypadek,a czasem cwaniactwo pracodawca.
Ja mam jeszcze dużo niewiadomych.
Bardzo dziękuję za pomoc i dyskusję.
Pozdrawiam serdecznie
Tomek
Witaj ponownie.
Pracodawca nie oblicza wypadkowego, tylko SUVA. Pracodawca moze tylko w niektorych przypadkach, o ktorych pisalem, odciagac skladki.
Dniowki wypadkowe, podobnie jak chorobowe, sa wyplacane za 7 dni w tygodniu, w przeciwienstwie do dniowek za bezrobocie, ktore sa wyplacane za 5 dni w tygodniu, ale rowniez za przypadajace w te dni swieta i dni wolne od pracy. Dlatego dniowka za bezrobocie jest wieksza niz za wypadkowe czy chorobowe, ale w skali tygodnia, czy miesiaca wychodzi generalnie na to samo, czyli 80% lub 70% (jesli nie posiadamy uczacych sie lub studiujacych dzieci do ukonczenia 25 roku zycia, ale to tylko w przypadku dniowek na bezrobociu) sredniej placy przeliczonej na okres roczny. Do obliczenia tych dniowek nie sa wliczane nadgodziny, to tak gwoli scislosci.
Sposob obliczenia i wyplacania dniowek wypadkowych w linku ponizej.
Trzeba kliknac link u gory Download PDF.

https://www.suva.ch/de-ch/download/doku ... %3Dtrue%5D

Skoro czegos nie wiesz, pytaj. Sprobuje znalezc odpowiedz zgodnie z wiedza i doswiadczeniem.
Po to jest wlasnie nasze Forum. :D
Pozdr.
bogwar

ODPOWIEDZ