Czastkowa emerytura

Tematy dotyczące finansów, bankowości i podatków
Debora

Czastkowa emerytura

Post autor: Debora » 18 maja 2023, 17:23

Witam wszystkich. Mam pytanie, czy ktoś umiałby odpowiedzieć jaką kwotę( wiem że malutką:) emerytury ,w przybliżeniu, otrzymam po przepracowaniu 2 lat w Szwajcarii przy pensji brutto 4700chf. Obecnie mieszkam w Polsce, czyli wiem że jeszcze podatek będę placila. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję jeśli ktoś odpowie mi

bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Re: Czastkowa emerytura

Post autor: bogwar » 21 maja 2023, 21:34

Debora pisze:
18 maja 2023, 17:23
Witam wszystkich. Mam pytanie, czy ktoś umiałby odpowiedzieć jaką kwotę( wiem że malutką:) emerytury ,w przybliżeniu, otrzymam po przepracowaniu 2 lat w Szwajcarii przy pensji brutto 4700chf. Obecnie mieszkam w Polsce, czyli wiem że jeszcze podatek będę placila. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję jeśli ktoś odpowie mi
Witaj.
Nikt Ci tu nie odpowie. :cry: :cry: :cry: Bo ludzie przyjezdzaja, pracuja, placa podatki i skladki jak za zboze, a mogliby zdecydowanie mniej. Ale po co? :lol: :lol:
Do rzeczy jednak.
Przy Twojej pensji brutto, jak pisalas 4700CHF (tu zakladam, ze nie ma 13tki), srednia roczna z 2 lat wynosi 24x4700:2,czyli po prostu 56400CHF rocznie. Te srednia odczytujemy z tabeli Rentenskala 44 link ponizej:

https://sozialversicherungen.admin.ch/d ... 2/download

Dla tej sredniej pelna emerytura po przepracowaniu 44 lat (stad nazwa tabeli) wynosi ca 2025 CHF, dzielone na 44 daje ca 46 CHF za kazdy przepracowany rok w Szwajcarii. Ty przepracowalas 2 lata, wiec emerytura wyniesie 2x46=92 CHF.

Sorry, ale wczesniej podalem nieaktualna tabele (od tego roku obowiazuje nowa) i zle odczytalem wysokosc pelnej emerytury. Zamiast pelna emeryture odczytalem wysokosc 3/4 renty inwalidzkiej. :(
Juz sie poprawilem. :D

pozdrowka.
bogwar

Debora

Re: Czastkowa emerytura

Post autor: Debora » 24 maja 2023, 05:53

Hej , dziękuję za odpowiedź 🤗

ODPOWIEDZ