Czastkowa emerytura
Czastkowa emerytura
Witam wszystkich. Mam pytanie, czy ktoś umiałby odpowiedzieć jaką kwotę( wiem że malutką:) emerytury ,w przybliżeniu, otrzymam po przepracowaniu 2 lat w Szwajcarii przy pensji brutto 4700chf. Obecnie mieszkam w Polsce, czyli wiem że jeszcze podatek będę placila. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję jeśli ktoś odpowie mi
Re: Czastkowa emerytura
Witaj.Debora pisze: ↑18 maja 2023, 17:23Witam wszystkich. Mam pytanie, czy ktoś umiałby odpowiedzieć jaką kwotę( wiem że malutką:) emerytury ,w przybliżeniu, otrzymam po przepracowaniu 2 lat w Szwajcarii przy pensji brutto 4700chf. Obecnie mieszkam w Polsce, czyli wiem że jeszcze podatek będę placila. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję jeśli ktoś odpowie mi
Nikt Ci tu nie odpowie.

Do rzeczy jednak.
Przy Twojej pensji brutto, jak pisalas 4700CHF (tu zakladam, ze nie ma 13tki), srednia roczna z 2 lat wynosi 24x4700:2,czyli po prostu 56400CHF rocznie. Te srednia odczytujemy z tabeli Rentenskala 44 link ponizej:
https://sozialversicherungen.admin.ch/d ... 2/download
Dla tej sredniej pelna emerytura po przepracowaniu 44 lat (stad nazwa tabeli) wynosi ca 2025 CHF, dzielone na 44 daje ca 46 CHF za kazdy przepracowany rok w Szwajcarii. Ty przepracowalas 2 lata, wiec emerytura wyniesie 2x46=92 CHF.
Sorry, ale wczesniej podalem nieaktualna tabele (od tego roku obowiazuje nowa) i zle odczytalem wysokosc pelnej emerytury. Zamiast pelna emeryture odczytalem wysokosc 3/4 renty inwalidzkiej.

Juz sie poprawilem.

pozdrowka.
bogwar
Re: Czastkowa emerytura
Hej , dziękuję za odpowiedź