Czastkowa emerytura
Czastkowa emerytura
Witam wszystkich. Mam pytanie, czy ktoś umiałby odpowiedzieć jaką kwotę( wiem że malutką:) emerytury ,w przybliżeniu, otrzymam po przepracowaniu 2 lat w Szwajcarii przy pensji brutto 4700chf. Obecnie mieszkam w Polsce, czyli wiem że jeszcze podatek będę placila. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję jeśli ktoś odpowie mi
Re: Czastkowa emerytura
Witaj.Debora pisze: ↑18 maja 2023, 17:23Witam wszystkich. Mam pytanie, czy ktoś umiałby odpowiedzieć jaką kwotę( wiem że malutką:) emerytury ,w przybliżeniu, otrzymam po przepracowaniu 2 lat w Szwajcarii przy pensji brutto 4700chf. Obecnie mieszkam w Polsce, czyli wiem że jeszcze podatek będę placila. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję jeśli ktoś odpowie mi
Nikt Ci tu nie odpowie. Bo ludzie przyjezdzaja, pracuja, placa podatki i skladki jak za zboze, a mogliby zdecydowanie mniej. Ale po co?
Do rzeczy jednak.
Przy Twojej pensji brutto, jak pisalas 4700CHF (tu zakladam, ze nie ma 13tki), srednia roczna z 2 lat wynosi 24x4700:2,czyli po prostu 56400CHF rocznie. Te srednia odczytujemy z tabeli Rentenskala 44 link ponizej:
https://sozialversicherungen.admin.ch/d ... 2/download
Dla tej sredniej pelna emerytura po przepracowaniu 44 lat (stad nazwa tabeli) wynosi ca 2025 CHF, dzielone na 44 daje ca 46 CHF za kazdy przepracowany rok w Szwajcarii. Ty przepracowalas 2 lata, wiec emerytura wyniesie 2x46=92 CHF.
Sorry, ale wczesniej podalem nieaktualna tabele (od tego roku obowiazuje nowa) i zle odczytalem wysokosc pelnej emerytury. Zamiast pelna emeryture odczytalem wysokosc 3/4 renty inwalidzkiej.
Juz sie poprawilem.
pozdrowka.
bogwar
Hej , dziękuję za odpowiedź
Hej , czy wie może ktoś czy pobyt na bezrobotnym zalicza się do stażu do emerytury? Chodzi o kwoty i m-ce. I jeszcze jedna sprawa jak przeliczyc pojedyncze godziny u różnych pracodawców na pełne m-ce?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witaj.
Z pewnoscia ktos wie, tylko czy ktos odpowie na Twoje pytanie? Z pewnoscia wie to kazdy prawnik prawa pracy, ale zaden nie kiwnie palcem za free. I dlatego ich nie cierpie. A pytanie jest banalnie proste. Oczywiscie, ze sie zalicza. Na kazdym rozliczeniu miesiecznym masz odciagana skladke na AHV, czyli pierwszy filar emerytalny, obecnie 5,3%, oczywiscie od 70% lub 80% sredniego miesiecznego wynagrodzenia za ostatnie 12 lub 6 miesiecy pracy (w zaleznosci co jest korzystniejsze dla pracownika), Urzad Pracy doklada tyle samo, czyli w sumie masz 10,6%, ale jako kapital odklada sie tylko 8,4% z tej skladki. Reszta jest "przejadana" jako skladka na wypadek smierci lub inwalidztwa). Na rozliczeniu miesiecznym masz tez "dziwnie mala" skladke na BVG, czyli 2 filar emerytalny. Jest to jednak tylko skladka na ubezpieczenie z tego filara od inwalidztwa i smierci, ktora jest "przejadana" na w/w ubezpieczenie. Kapital na emeryture tam nie jest pobierany. Rozumiem, ze wszystko jasne . Jesli nie, pytaj prosze.
Pozdrowka.
bogwar
Ostatnio zmieniony 09 listopada 2023, 01:43 przez bogwar, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej, masz strasznie duzo pytan. Ale ja je po prostu uwielbiam Nie wiem w jakim celu jest Ci to potrzebne, ale RAV, czyli Regionale Arbeitsvermitlungszentrum, przelicza ilosc dniowek, do wyliczenie sredniej dziennej stawki na, 21,7 dniowki w miesiacu. Pisze to na przykladzie branzy elektrycznej (ale z prawdopodobienstwem graniczacym z pewnoscia ) , gdzie pensum (czyli standardowa ilosc godzin do przepracowania, zeby otrzymac pelna pensje miesieczna) to 40 godzin tygodniowo. W innej branzy moze to wygladac troche inaczej. Np. w branzy sprzatajacej, pensum to 42,5 godz. tygodniowo. Musisz wiec zajrzec do GAV, czyli Generalarbeitsvertrag (po polsku Uklad Zbiorowy) w Twoim zawodzie, jakie jest w nim pensum. Godziny przepracowane w tygodniu dzielisz przez pensum i masz wynik tygodniowy. Mnozysz go przez 52 i masz wynik roczny. Dzielisz przez 12 i masz wynik miesieczny. Dla przykladu: pensum w branzy elektrycznej to 40 godzin tygodniowo. 40X52 (tyle rok ma tygodni) to 2080:12 to173,33, czyli po prostu sredni miesiac roboczy to w zaokragleniu 174 godziny. Czy wszystko jasne? Jesli nie, pytaj prosze. Wyjasnie inaczej. Ech, jak ja kocham te matematyke. Kobiety kocham jednak bardziej. Dla nich zapomne (na chwile oczywiscie ) o matematyce. No coz, juz tak kuzwa mam . I nic z tym nie zamierzam zrobic.
bogwar
Hola, hola, panie bogwar. Tu pisze jakies bzdury. Reszta sie zgadza. Czyli pensum tygodniowe mnozymy przez 52 i dzielimy przez 12. Mamy wtedy pensum miesieczne. Ilosc godzin przepracowanych w miesiacu dzielimy przez pensum miesieczne, mnozymy przez 100 i mamy miesieczny procent zatrudnienia.bogwar pisze: ↑48[/color]9395 user_id=126]Hej, masz strasznie duzo pytan. Ale ja je po prostu uwielbiam Nie wiem w jakim celu jest Ci to potrzebne, ale RAV, czyli Regionale Arbeitsvermitlungszentrum, przelicza ilosc dniowek, do wyliczenie sredniej dziennej stawki na, 21,7 dniowki w miesiacu. Pisze to na przykladzie branzy elektrycznej (ale z prawdopodobienstwem graniczacym z pewnoscia ) , gdzie pensum (czyli standardowa ilosc godzin do przepracowania, zeby otrzymac pelna pensje miesieczna) to 40 godzin tygodniowo. W innej branzy moze to wygladac troche inaczej. Np. w branzy sprzatajacej, pensum to 42,5 godz. tygodniowo. Musisz wiec zajrzec do GAV, czyli Generalarbeitsvertrag (po polsku Uklad Zbiorowy) w Twoim zawodzie, jakie jest w nim pensum. Godziny przepracowane w tygodniu dzielisz przez pensum i masz wynik tygodniowy. Mnozysz go przez 52 i masz wynik roczny. Dzielisz przez 12 i masz wynik miesieczny. Dla przykladu: pensum w branzy elektrycznej to 40 godzin tygodniowo. 40X52 (tyle rok ma tygodni) to 2080:12 to173,33, czyli po prostu sredni miesiac roboczy to w zaokragleniu 174 godziny. Czy wszystko jasne? Jesli nie, pytaj prosze. Wyjasnie inaczej. Ech, jak ja kocham te matematyke. Kobiety kocham jednak bardziej. Dla nich zapomne (na chwile oczywiscie ) o matematyce. No coz, juz tak kuzwa mam . I nic z tym nie zamierzam zrobic.
bogwar
Hej niesamowity człowieku!
Naprawdę dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Co do jasności tego co napisałeś to tylko na szybko przeczytałam i jakaś pomroczna jasność mnie ogarnela Muszę na spokojnie
Za Twoją życzliwość z chęcią zaprosiłabym Cię na kawę, ale do Szwajcarii nie wiem czy przyjadę jeszcze a w Polsce mieszkam na dalekiej wschodniej północy Ale wszystko jest możliwe. Moje życie należy do Boga i wierzę i modlę się i doświadczam tego, że On jest najlepszym scenarzystą. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Naprawdę dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Co do jasności tego co napisałeś to tylko na szybko przeczytałam i jakaś pomroczna jasność mnie ogarnela Muszę na spokojnie
Za Twoją życzliwość z chęcią zaprosiłabym Cię na kawę, ale do Szwajcarii nie wiem czy przyjadę jeszcze a w Polsce mieszkam na dalekiej wschodniej północy Ale wszystko jest możliwe. Moje życie należy do Boga i wierzę i modlę się i doświadczam tego, że On jest najlepszym scenarzystą. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
Witaj.Debora pisze: ↑15 listopada 2023, 16:51Hej niesamowity człowieku!
Oj tam, oj tam, zaraz "niesamowity" Owszem, prostakiem nie jestem, ale generalnie lubie pomagac, zwlaszcza tym, ktorzy tej pomocy potrzebuja. Oczywiscie w zakresie, o ktorym mam pojecie. W gotowaniu np. nie pomoge , chociaz kuzwa wiem, ze to tez jest wazna sfera zycia, wymagajaca wiedzy, czasu i umiejetnosci. A dobrze zjesc oczywiscie lubie. Jak chyba kazdy facet.
Nie widze przeciwwskazan, chociaz zdaje sobie rowniez sprawe, ze nie bedzie to takie proste. Niezbadane sa jednak wyroki boskie.
pozdrowka
bogwar