Albo:
Witajcie, ale nie czytajcie.

Przymusu przeciez nie ma.

Pamietajcie jednak prosze,
ze to, co pisze to nie sciema.

Do zalozenia watku w powyzszym temacie sklonily mnie rosnace ceny paliwa, co widze na lokalnej stacji benzynowej, obok ktorej przechodze lub przejezdzam autobusem, codziennie udajac sie do pracy. W tym tygodniu nie wierzylem wlasnym oczom. Ceny paliwa wzrosly o jakies 15%. Diesel w niedziele 6 marca 2022 roku wieczorem, kiedy wracalem z Polski, kosztowal 2,05CHF (benzyna 1,93CHF) za 1 litr, co i tak juz bylo na "wysokich poziomach", bo moje oczy byly "przyzwyczajone" do cen 1,7-1,8CHF za 1 litr diesla i jakies 5-10 rappenow mniej za 1 litr benzyny, a 3, czy 4 dni pozniej widze: diesel 2,35CHF

Co by jednak nie bylo, podrozowanie autem staje sie naprawde coraz drozsze. A jak widze naszych Rodakow "przyspawanych" do auta (no bo przeciez inaczej sie nie da

Na szczescie jednak, choc nie wiem, czy o tym wiecie, podrozowanie srodkami komunikacji publicznej, ktora jest dotowana, jest naprawde niedrogie. Nawet dla turystow z Polski, czyli np. naszych rodzin (zon/mezow, partnerek/ow, dzieci czy kochanek/ow, a dlaczego nie?

Czy wiecie np., ze mozna (majac Halbtax) dojechac z Berna na lotnisko Kloten w Zurychu za 8,40CHF (bez Halbtaxa, czyli np. ktos nas odwiedzajacy jednorazowo za 16,80CHF ???), podczas, kiedy normalny bilet na tym odcinku bez znizek kosztuje 56CHF ???. Czyli za ok. 14% (28%) ceny biletu normalnego???? I to jest mozliwe, bo cwiczylem to (i cwicze nadal

Jesli ktos mnie jeszcze czyms bardziej korzystnym (wiem, ze jeszcze sa jakies karty dla turystow do wykorzystania w jakims przedziale czasowym, ale to tylko dla tych, ktorzy nie maja tu nikogo innego na miejscu, ktory jest w stanie to lepiej ogarnac

No dobra, na dzisiaj starczy.
Myki i tricki, o ktorych pisalem, opisze w innym poscie.
Dla proby jednak, na potwierdzenie moich slow sprobujcie (przynajmniej sprobujcie, to nic nie kosztuje) dzisiaj (jutro, pojutrze juz moze byc inna cena) kupic bilet na stronie sbb.ch, np na 07.05.2022 z Berna do Zurich Flughafen na godz. 05.31. I zrobcie to z Halbtaxem, a potem bez niego. Przed chwila sprawdzalem, bo sam kupilem i bede lecial samolotem w tym dniu, czyli 07.05.2022 o godz. 10.35 do W-wy. Cena, jak opisalem. I to jest najtansza opcja. Wszystkie inne sa drozsze i zaleza od dnia tygodnia, pory dnia, oblozenia pociagu itd.
pozdrowka
bogwar