Ano zniknely bogwar, zniknely. Gdybys nie pil tyle, pamietalbys, ze przed Swietami rzad szwajcarski zdecydowal o wprowadzeniu z powrotem bezplatnych testow dla posiadajacych szwajcarska karte ubezpieczeniowa z Krankenkasse, o czym mowiono w radio i pisano w gazetach. O dziwo jednak nikt o tym nie wiedzial, bo nikt mnie nie poprawil. Czyzby wszyscy tyle pili, co ja??? Czyli z umiarem.bogwar pisze: ↑23 grudnia 2021, 01:06No i kuzwa, tu UWAGA, bo strona,do ktorej link podalem, sie zmienia, jak mutacje corovirusa, a nawet czesciej. O testach antygenowych za 13 CHF, czy nawet PCR za 30 CHF w Bernie, mozna zapomniec. Pieszczoszki wprowadzili testy dla podrozujacych (chyba kuzwa wzieli przyklad z Polski) za 99CHF (tego wczesniej na stronie nie bylo, przysiegam). No i k...a, jak tu mozna cos polecic??? Sorry, w obliczu takich "mutacji" informacyjnych, zalecam kontrole biezaca linkow, ktore podalem. Nie biore odpowiedzialnosci za ich aktualnosc, bo wyjde na idiote. W ogole zniknely ceny testow, poza tymi dla podrozujacych, czyli 99CHF. Porazka.bogwar pisze: ↑17 grudnia 2021, 21:45Jesli zas chodzi o najtansze mozliwosci testow w Szwajcarii, to polecam siec
https://www.medica-care.ch/
Chyba nie ma tanszych mozliwosci. Nie trzeba sie zapisywac ani umawiac. Po prostu mozna przyjsc w godzinach pracy i zrobic test. W Bernie (kolo dworca kolejowego) bylem w poniedzialek, wiec wiem to z osobistego doswiadczenia. Szybki test antygenowy kosztuje 20 CHF (w niektorych miastach nawet tylko 13 CHF) , test PCR (komfortowy, bo ze sliny) 30 CHF (dla osob z objawami choroby nawet darmowy). Co ciekawe, w Bernie, kilkaset metrow dalej te testy kosztuja odpowiednio 80 CHF i 135-170 CHF. Nie wspomne, ze w Polsce sa duzo drozsze (niz ta pierwsza propozycja oczywiscie). Jedyny drobny mankament, ze czasem sa kolejki i trzeba czekac w nich na zewnatrz, ale szybko sie przesuwaja. W poniedzialek o godz. 9.30 stalem w kolejce ok. 20-25 minut. Platnosc wylacznie karta.
A powaznie. Jest tak, jak napisalem, czyli testy sa bezplatne dla wszystkich posiadajacych karte szwajcarskiej Krankenkasse. Tzn., teoretycznie Krankenkasse pokrywa ich koszt. I co wazne, sa bezplatne nawet dla tych, ktorzy nie maja objawow, czyli mozna je zrobic sobie na zyczenie. Jak czesto nie wiem. Za to jednak wprowadzili jak widac testy dla podrozujacych i to za cale 99CHF, podczas kiedy wczesniej te platne (duzo tansze) wystarczaly. Teraz pewnie te bezplatne nie spelniaja jakichs wymogow (np. sa tylko w jezyku kantonu, w ktorym sie je robi, a dla podrozujacych pewnie musza byc tez w jez. angielskim) i podrozujacy musza wylozyc te 99CHF. No coz, ktos musi zaplacic za te bezplatne. Ciekawe, ze to sie zmienilo tuz przed Swietami, kiedy tych podrozujacych jest cala masa. Ech....., Szwajcarzy chyba wzieli przyklad z Polski. U nas tez widzialem w ogloszeniach "testy dla podrozujacych" np. w Luxmedzie za cale 450zl.
https://emarket.luxmed.pl/eMarket/KORON ... WIADCZENIE
Na szczescie poki co, wracajac do Szwajcarii wystarczy tanszy test antygenowy. Jest on jednak wazny tylko 24 godziny. Pamietajcie o tym. Zwlaszcza ci, ktorzy beda wracac samochodem. Niektorzy sie moga "nie wyrobic". Uczulam wiec.