Kapusta kiszona

Tematy niezwiązane z kategoriami powyżej
Mac
Posty: 7
Rejestracja: 21 czerwca 2021, 10:57

Kapusta kiszona

Post autor: Mac » 23 października 2021, 23:12

Temat może błahy, ale jedna z niewielu kulinarnych rzeczy jakich mi brakuje to kiszona kapusta. Czy można ją gdzieś w CH (dobrej jakości) dostać? Ewentualnie w Niemczech? Podkreślam, że chodzi o kiszonkę, a nie kapustę kwaszoną.

Ach te krokiety :roll:

Betha
Posty: 141
Rejestracja: 08 sierpnia 2021, 17:43
Miasto: Zurych

Re: Kapusta kiszona

Post autor: Betha » 24 października 2021, 09:45

Mac pisze:
23 października 2021, 23:12
Temat może błahy, ale jedna z niewielu kulinarnych rzeczy jakich mi brakuje to kiszona kapusta. Czy można ją gdzieś w CH (dobrej jakości) dostać? Ewentualnie w Niemczech? Podkreślam, że chodzi o kiszonkę, a nie kapustę kwaszoną.

Ach te krokiety :roll:
wcale nieblahy.. kapusta kiszona jest b.zdrowa.. o wiele zdrowsza niz sie sadzi.. b.dobrze wplywa na jelita a jak jelita zdrowe to i caly organizm zdrowy.. obce wtedy sa wszystkie cywilizacyjne chorobska wlacznie z rakiem..tak ze tylko kapusta sie zajadac.. w de i ch dobrej kapusty kiszonej nie znajdziesz.. dlatego najlepiej zrobic samemu.. b.prosta sprawa.. jedynie na co trzeba zwrocic uwage by kapusta byla BIO.. i polecam moj autorski sposob na szybka kapuste kiszona.. pociete paski wkladam do wyparzonego sloika i zalewam ja osolona woda (jak na ogorki). pare dni i kapusta gotowa.. smacznego 😊

stedana
Posty: 6
Rejestracja: 23 października 2021, 10:39
Miasto: Arbon

Re: Kapusta kiszona

Post autor: stedana » 26 października 2021, 13:20

Też robię sama kapustę kiszoną. Po przesypaniu solą kamienną niejodowaną (norma 1 łyżka na 1 kg poszatkowanej kapusty) nie trzeba dolewać wody, kapusta puści sok i "siądzie". Trzeba tylko bardzo mocno ją ugnieść w słoju, beczce (nawet w workach z grubej folii kiszą). Fajnie wygląda zmieszana ze startą na jarzynówce marchwią, ale to niekonieczne. Marchew w grubych plastrach kiszę oddzielnie, dodatki jak do ogórków kiszonych i duuużo czosnku, zalać wodą gorącą lub zimną (1l-1 łyżka soli). Trwa dłużej, min.7 dni, bo marchew jest twarda, ale jak woda zmętnieje i wystąpi pianka - znak że nastąpiła fermentacja. Potem, w zależności od gustu, przechowywać w lodówce. Kiedyś uhodowałam kwachy, bo kiszenie postępowało cały czas bez wychłodzenia słoików :lol: Powodzenia, pozdrowienia:) Dana

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości