TABLICA czyli wszystko w jednym
Re: TABLICA czyli wszystko w jednym
Dziękuję za info. Nie chodzi mi o żadne odszkodowanie,miałem operację, teraz rehabilitacja i to trochę potrwa.sądzę że do końca roku, nie prędzej.Suva wszystko przejęła, bo taka kolej rzeczy.pytanie odnośnie pewnych potrąceń z wypłaty.otóż mam na lohnabrechnung pozycję unfall-taggeld dodade do wypłaty, a zaraz pod spodem leistungen dritter i odjęte ta sama kwota.moze mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?dlaczego tak?
Witaj.
Jesli w momencie wypadku byles w stosunku pracy lub na RAVie masz jak najbardziej prawo do dniowek wypadkowych z SUVA, w wysokosci 70% lub 80% srednich zarobkow z chyba 6 czy 12 miesiecy przed wypadkiem. Bedac w stosunku pracy lub na RAVie oplacasz przeciez skladke NBU (sprawdz na rozliczeniu od pracodawcy lub z RAVu), czyli Nichtbetriebsunfallversicherung (ubezpieczenie od wypadku poza praca). Jesli to bylo w drodze do pracy, tez jestes ubezpieczony, mimo, ze tej skladki (BU, czyli Betriebsunfallversicherung, ubezpieczenie wypadkowe w pracy oraz w drodze do- i z- pracy) nie widac w rozliczeniu. Jest ona obowiazkowa i w calosci pokrywana przez pracodawce lub RAV. Wypadek nalezy zglosic do SUVA poprzez pracodawce lub RAV, wypelnic sporo formularzy i uzbroic sie w cierpliwosc. Pierwsza kasa wplynie po 2-3 miesiacach. Odszkodowanie (tzw. Integritätsentschädigung) mozna dostac tylko w przypadku nieodwracalnej utraty jakiejs czesci ciala, czyli np. palca, reki, ucha itd., jakiegos organu wewnetrznego lub w przypadku psychicznych nastepstw wypadku. Ponizej link do przykladow w temacie. Na dole jest link, po kliknieciu na ktory mozna zadac prawnikowi bezplatnie pytanie.
https://www.regelrecht.ch/rechtsanwalt/ ... haedigung/
Sam 8 lat temu zlamalem noge i to Polsce. Musiala byc operacja nastawienia kosci (kosc smiesznie cieniutka, ta na zewnatrz nad kostka, ale niestety nie bylo mowy o transporcie do CH). Wszystko zalatwilem przez internet, ale na pierwsza kase czekalem prawie 3 miesiace, bo sie nie mogli wyjaic, jaki naliczyc Quellensteuer.

Jesli nie byles w stosunku pracy ani na RAVie i nie miales wykupionego ubezpieczenia wypadkowego z platnymi dniowkami wypadkowymi, tylko np. "przyklejone" do Krankenkasse, bedziesz mial jedynie pokryte koszty leczenia. Co warto wiedziec, ubezpieczenie wypadkowe dziala przez 30 dni po wygasnieciu stosunku pracy lub wymeldowania z RAV. Ciekawa opcja po ustaniu stosunku pracy lub wymeldowaniu z RAV jest rowniez mozliwosc zawarcia indywidualnego ubezpieczenia na max 6 miesiecy w SUVA (tzw. Abredeversicherung), ktore obowiazuje w CH i na calym swiecie, a jest wspanialym wyjsciem, jesli ktos sie np. wybiera na dluga wyprawe po swiecie. Mozna je jednak zawrzec tylko wtedy, jesli sie bylo wczesniej ubezpieczonym w SUVA. Koniecznie jednak trzeba je zawrzec najpozniej w ciagu tego miesiaca obowiazywania ubezpieczenia podstawowego po ustaniu stosunku pracy lub wymeldowaniu z RAV. Mozna je zawrzec na 1 do max 6 miesiecy. Koszt to 45 CHF miesiecznie. Zreszta link ponizej wiele wyjasni. To jeden z moich "kwitow".

https://www.allianz.ch/de/privatkunden/ ... gI9pvD_BwE
I pamietajcie, ubezpieczenie wypadkowe poza praca mozna oczywiscie dolaczyc do Krankenkasse i wtedy skladka jest zdecydowanie mniejsza, ale w razie wypadku Krankenkasse pokryje tylko koszty leczenia i to pewnie uwzgledniajac udzial wlasny. SUVA pokrywa koszty leczenia i wyplaca dniowki wypadkowe, co przy dluzszej niemozliwosci wykonywania pracy pozwoli spokojnie placic rachunki. A w tym drugim przypadku mozna zbankrutowac, albo sie wyczyscic z oszczednosci na rachunki.

Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia.
bogwar
Ech, jak ja uwielbiam bajki.Betha pisze: ↑25 października 2021, 19:07hej. ja mialam taki wypadek ale w de. zapomnij ze cos dostaniesz. nawet mi za chorobowe ( i przez to brak premii) nie zwrocili mimo ze ewidentnie wina byla po stronie administratora budynku.. syf i piasek rozsypany byl na schodach i spadlam z samej gory na sam dol.. na szczescie nic nie polamalam..nawet zdjecia im wyslalam z milionami sincow i nic.. tak wiec bez adwokata nawet nie zaczynaj a to koszty rzedu kilku tys wiec sie zastanow.. w innym wypadku gdy gosc mi wjechal w auto i 3 mce bylam na chorobowym (skrecenie kregoslupa szyjnego i inne uszkodzenia) dostalam tylko 500 euro i to z adwokatem bo jego wina byla.. tak ze zanim cos zrobisz zasiegnij info u adwokata..i przelicz czy skorka warta wyprawki.. no chyba ze masz Rechtsschutzversicherung.. wtedy juz zajma sie wszystkim z automatu

A Rechtsschutzversicherung mozna tez miedzy te bajki wlozyc. Zapytaj, czy beda Cie reprezentowac w sadzie?

A nie wisisz np. za pobierany wczesniej socjal czy jakies inne platnosci do zwrotu (mandaty czy jakies kary)? Ten zwrot oznaczalby "swiadczenia na rzecz osob trzecich".magol13 pisze: ↑25 października 2021, 21:13Dziękuję za info. Nie chodzi mi o żadne odszkodowanie,miałem operację, teraz rehabilitacja i to trochę potrwa.sądzę że do końca roku, nie prędzej.Suva wszystko przejęła, bo taka kolej rzeczy.pytanie odnośnie pewnych potrąceń z wypłaty.otóż mam na lohnabrechnung pozycję unfall-taggeld dodade do wypłaty, a zaraz pod spodem leistungen dritter i odjęte ta sama kwota.moze mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?dlaczego tak?
Albo skoro sa dodane, jak piszesz do wyplaty, to moze je po prostu przejmuje pracodawca wyplacajac Ci wyplate. Nie mozna przeciez pobierac pensji i dniowek wypadkowych.bogwar pisze: ↑25 października 2021, 22:06A nie wisisz np. za pobierany wczesniej socjal czy jakies inne platnosci do zwrotu (mandaty czy jakies kary)? Ten zwrot oznaczalby "swiadczenia na rzecz osob trzecich".magol13 pisze: ↑25 października 2021, 21:13Dziękuję za info. Nie chodzi mi o żadne odszkodowanie,miałem operację, teraz rehabilitacja i to trochę potrwa.sądzę że do końca roku, nie prędzej.Suva wszystko przejęła, bo taka kolej rzeczy.pytanie odnośnie pewnych potrąceń z wypłaty.otóż mam na lohnabrechnung pozycję unfall-taggeld dodade do wypłaty, a zaraz pod spodem leistungen dritter i odjęte ta sama kwota.moze mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?dlaczego tak?
No chyba, ze pensja bylaby nizsza niz nalezne dniowki, ale mysle, ze wtedy mozna pobierac tylko roznice.bogwar pisze: ↑25 października 2021, 22:11Albo skoro sa dodane, jak piszesz do wyplaty, to moze je po prostu przejmuje pracodawca wyplacajac Ci wyplate. Nie mozna przeciez pobierac pensji i dniowek wypadkowych.bogwar pisze: ↑25 października 2021, 22:06A nie wisisz np. za pobierany wczesniej socjal czy jakies inne platnosci do zwrotu (mandaty czy jakies kary)? Ten zwrot oznaczalby "swiadczenia na rzecz osob trzecich".magol13 pisze: ↑25 października 2021, 21:13Dziękuję za info. Nie chodzi mi o żadne odszkodowanie,miałem operację, teraz rehabilitacja i to trochę potrwa.sądzę że do końca roku, nie prędzej.Suva wszystko przejęła, bo taka kolej rzeczy.pytanie odnośnie pewnych potrąceń z wypłaty.otóż mam na lohnabrechnung pozycję unfall-taggeld dodade do wypłaty, a zaraz pod spodem leistungen dritter i odjęte ta sama kwota.moze mi ktoś wyjaśnić o co chodzi?dlaczego tak?
Nigdy nie brałem socjalu, żadnych mandatów, kar, alimentów itp.na lohnabrechnung mam pozycję od góry : monatslohn, unfall-taggeld, leistungen dritter. Dwie pierwsze na plus a ostatnia minus.mam potrącane NBUV, AHV, ALV, BVG, KTG, Quellensteuer, Vorruhestansmodell AN. unfall miałem 4 września.25 każdego miesiąca mam wypłatę i dostaje na konto bez problemu. Tylko jak rozumieć mam te dwie pozycje, najpierw dodane a zaraz potrącone dokładnie to samo.pisałeś dwa, trzy miesiące. Miałeś na myśli normalnie wypłatę czy jakieś wyrównanie doszło Ci po takim czasie? Sorry jeśli pisze nie jasno i czegoś nie rozumiem, ale sprawy papierkowe to nie moja mocna strona.a tak wogole to,, WIELKIE DZIĘKI ZA INFO,, 

Skoro dostales wyplate, to wszystko wskazuje na to, ze jak pisalem, pracodawca "rekwiruje" dniowki wypadkowe, bo wyplaca Ci wyplate wieksza niz te dniowki. Zawsze mozesz zapytac w ksiegowosci o co chodzi. Wyglada jednak na to, ze jest, jak przypuszczam.magol13 pisze: ↑25 października 2021, 22:33Nigdy nie brałem socjalu, żadnych mandatów, kar, alimentów itp.na lohnabrechnung mam pozycję od góry : monatslohn, unfall-taggeld, leistungen dritter. Dwie pierwsze na plus a ostatnia minus.mam potrącane NBUV, AHV, ALV, BVG, KTG, Quellensteuer, Vorruhestansmodell AN. unfall miałem 4 września.25 każdego miesiąca mam wypłatę i dostaje na konto bez problemu. Tylko jak rozumieć mam te dwie pozycje, najpierw dodane a zaraz potrącone dokładnie to samo.pisałeś dwa, trzy miesiące. Miałeś na myśli normalnie wypłatę czy jakieś wyrównanie doszło Ci po takim czasie? Sorry jeśli pisze nie jasno i czegoś nie rozumiem, ale sprawy papierkowe to nie moja mocna strona.a tak wogole to,, WIELKIE DZIĘKI ZA INFO,,![]()
Co do tych prawie trzech miesiecy, to bylem wtedy na urlopie na RAVie i tak to trwalo, zanim dostalem pierwsze pieniadze z SUVA, bo RAV oczywiscie przestaje wtedy placic. Moze troche tez dlatego, ze wszystko bylo przez internet, ale generalnie, zeby w Szwajcarii wyrwac nalezne pieniadze trzeba sie uzbroic w cierpliwosc. Na zwrot podatku Quellensteuer przy rozliczeniu indywidualnym kolega kiedys czekal chyba 2 lata, w zeszlym roku inny kolega po zarejestrowaniu sie w RAV tez czekal na pierwsze pieniadze ponad 2 miesiace, bo ciagle im brakowalo jakichs dokumentow, albo pani zajmujaca sie sprawa poszla na urlop, albo wyslali list do pracodawcy tego kolegi z prosba o przeslanie kolejnych dokumentow. Kiedy zapytalem kiedy ten list wyslali, powiedziano mi ze 2 tygodnie temu. Na moje pytanie czemu nie zadzwonia, zeby zapytac w sprawie, pani powiedziala, ze oni to zalatwiaja listownie.

A powiedz mi czy dniowki wypadkowe naliczane są za dni robocze, czy każdy dzień tygodnia z weekendem włącznie? Pytałem księgową, powiedziała że potem coś wyrównają, Suva niby ma to zrobić.ale jakoś te potem to za bardzo nie wierzę.
Wielki dzięki Bogwar 

Dniowki wypadkowe i chorobowe sa wyplacane za kazdy dzien tygodnia, a wiec rowniez w soboty, niedziele i swieta. Sa one jednak mniejsze niz te na RAVie, ktore sa wyplacane tylko za 5 dni w tygodniu, od poniedzialku do piatku, niezaleznie czy w tych dniach wypada jakies swieto czy nie (pracuje sie generalnie 5 dni w tygodniu, a to ma byc odszkodowanie za brak pracy. Choruje sie zas caly tydzien, wiec jakas logika tu jest. W skali miesiaca sa to jednak bardzo podobne kwoty, tylko troche inaczej przeliczane na dniowki). Ponizej link z przykladami. Calkiem nowy, bo z maja tego roku.
https://www.weka.ch/themen/personal/soz ... brechnung/
Mozna przetlumaczyc na polski przez google.