LAIK-onik pisze: ↑26 stycznia 2021, 22:15
Dzień dobry i wieczór.
Postanowiłem utworzyć indywidualny referat do zadawania pytań skierowanych do Bogwara i jako pierwszy dla zachęty zadam pytanie.
Chciałbym się dowiedzieć
o sposobie zatrudnienia i zamieszkania u pracodawcy, który za pracę oferuje wikt, opierunek, dach nad głową plus zapłatę pomniejszoną o
rzeczone "extrasy". Kiedyś to było 1000 chf, a jak to dzisiaj się przedstawia? Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę sukcesu referatowi.
Witaj na forum.
Nie wiem czy dam rade na wszystkie ewentualne pytania odpowiedziec, zarowno ze wzgledu na wiedze,

jak i ograniczenia czasu wolnego,

bo niestety pracuje na caly etat i przed pandemia bardzo czesto bywalem w Polsce, a tam to nie mam czasu prawie na nic.

Ostatnio jednak pandemia znacznie ograniczyla moje wyjazdy i dlatego tak sie czesto "produkuje" na forum. Mam nadzieje, ze z jakims pozytkiem dla czytajacych te moje "wypociny".
Sytuacja, o ktora pytasz wystepuje w przypadku zatrudnienia w rolnictwie. Nie mam niestety doswiadczen osobistych w temacie

, ale od czego mamy internet?
Nie bardzo wiem co masz na mysli piszac "...
o sposobie zatrudnienia...". Bo jesli chodzi o sposob na znalezienie pracy, to agencje posrednictwa lub "zalatwienie" przez znajomych. Jesli zas chodzi o
rzeczone "extrasy", to kwota maksymalna wynosi dokladnie 990 CHF i jak najbardziej obowiazuje nadal. Pracodawca ja potraca w przypadku udostepnienia mozliwosci zamieszkanie w jego gospodarstwie i stolowania sie u niego (jest to tzw." Kost und Logis", lub inaczej "Verpflegung und Unterkunft", albo swojsko brzmiace okreslenie "wikt i opierunek".

Chociaz opierunku, to chyba te pojecia nie zawieraja.

Po prostu mieszkanie i wyzywienie.
Ponizej link do aktualnych kierunkowyh wytycznych w temacie zatrudnienia i plac w rolnictwie. Przeczytalem caly i mysle, ze jest dobrym kompendium wiedzy w temacie. Mozna przetlumaczyc na polski przez google. Zauwazylem, ze te tlumaczenia bardzo sie poprawily na przestrzeni kilku ostatnich lat i naprawde dobrze oddaja tresc.
Zycze milej lektury.
Pozdrawiam.
bogwar
https://www.agrimpuls.ch/fileadmin/agri ... 2021_D.pdf
P.S- Milo mi, ze piszesz moj nick duza litera, ale ja naprawde sam sobie wybralem mala i musze z tym zyc.