Witam Rodakow.
Oj dawno sie w tym watku nic nie dzialo. Czy to znaczy, ze wszyscy sa zadowoleni z placonych podatkow?

No.....wyglada na to, ze tak.
To chyba tylko ja jestem malkontentem w tym temacie.
No dobra, do napisania postu sklonila mnie sytuacja 2 kolegow pracujacych przez Biura Posrednictwa Pracy (po niemiecku Temporärbüro).
A dokladnie to, co wyprawiaja ksiegowosci tych biur. Np. jeden z kolegow za DOKLADNIE taki sam raport tygodniowy (dokladnie te same godziny i dni pracy) ma naliczany rozny Quellensteuer. Na zapytania w tej sprawie biuro, a wlasciwie jego ksiegowosc (bo tam byly skierowane pytania, a to jest firma zewnetrzna) milczy. I tu mi gula urosla.

Poradzilem mu, zeby napisal e-maila z zapytaniem do Urzedu Skarbowego. Zobaczymy, jak sie sprawy potocza, bo jakas odpowiedz z Urzedu Skarbowego dostac musi.
Drugi kolega jest kasowany z tabeli C0Y, czyli drugiej, po tabeli A0Y, najgorszej podatkowo. A ma w Polsce dziecko i niepracujaca zone i powinien byc kasowany z tabeli B1Y, ktora jest oczywiscie duzo korzystniejsza (dla budowlanca to ca 200-300CHF miesiecznie wiecej w kieszeni plus roznica miedzy 800plus w Polsce i naleznym dodatkiem na dziecko w Szwajcarii, zaleznie od kantonu). Twierdzi, ze w gminie skladal wszystkie dokumenty, ale kicha, biuro mu liczy, jak liczy. Tu tez powalczymy.
Na te bolaczki lekarstwem jest oczywiscie rozliczenie indywidualne, ale na zwrot trzeba czekac kilkanascie miesiecy. Czasem nawet i 2 lata. Warto jednak, bo np. pierwszy ze wspomnianych kolegow, za moja namowa, rozliczyl sie indywidualnie i za 2021 rok dostal we wrzesniu 2023 roku (rozliczenie zlozyl w lipcu 2022) prawie 4000CHF zwrotu, a za chwile powinien dostac, wg wyliczen doradcy podatkowego, ok. 6000CHF zwrotu za rok 2022, ale to dopiero zobaczymy. Regula jest jednak, ze jesli bedzie zwrot, trzeba czekac dlugo. Doplata jest egzekwowana duzo szybciej. To akurat cwicze na wlasnych finansach.
Pilnujcie wiec Waszych rozliczen, bo nikt za Was tego ni zrobi. Jak cos niedoplacicie, ksiegowosc sie z pewnoscia upomni, bo "kasa nie bedzie sie zgadzac". Nadplate zwroca tylko ksiegowosci powaznych firm, bo te zatrudniaja powazne firmy ksiegowe. Nie chwalac sie, widze to w swojej firmie. Jestem szczegolarzem "do bolu", ale ksiegowosci mojej firmy NIC nie moge zarzucic, a na zapytania dostaje natychmiast odpowiedz. Oznacza to po prostu, ze Biura Posrednictwa Pracy zatrudniaja najtansze firmy ksiegowe, gdzie pewnie pracownicy sa czesto "z lapanki" i nie do konca znaja przepisy. No coz, prawda jest taka, ze Biura Posrednictwa Pracy ida na maksymalny zysk, a firmy zatrudniajace na stale (Festanstellung po niemiecku) dbaja przede wszystkim o pracownika. Dlatego zastanowcie sie, kiedy firma, w ktorej pracujecie przez Temporärbüro, zaproponuje Wam zatrudnienienie na stale, czyli na tzw. "Festa". Nawet jak w pierwszym momencie proponowana pensja miesieczna bedzie sie Wam wydawala zbyt mala w stosunku do tego, co zarabiacie. Znam dokladny przelicznik, od jakiej pensji miesiecznej proponowanej przez firme, w porownaniu do stawki godzinowej z Biura Posrednictwa Pracy, warto sie zatrudnic "na stale". I mozecie sie zdziwic, ale matematyka jest nieublagana. W koncu, to krolowa nauk.

Jesli ktos jest zainteresowany, chetnie przedstawie ten przelicznik publicznie na Forum.
No coz, teraz podatkowo "robta co chceta".
bogwar