Stawka minimalna
Stawka minimalna
Witam mam pytanie jaka jest stawka minimalna przyjechałem do pracy do koni
Re: Stawka minimalna
Witaj.
Minimalna pensja miesieczna brutto w rolnictwie wynosi obecnie 3300CHF. Od tego potracane sa obowiazkowe skladki, kwoty za spanie i jedzenie (ok. 1000CHF), kasa chorych itd. Szalu nie ma.
Pozdr.
bogwar
Minimalna pensja miesieczna brutto w rolnictwie wynosi obecnie 3300CHF. Od tego potracane sa obowiazkowe skladki, kwoty za spanie i jedzenie (ok. 1000CHF), kasa chorych itd. Szalu nie ma.

Pozdr.
bogwar
Witam dzięki no ja mam dostać 2500 na rękę śpimy w przyczepie kempingowej łazienka na zewnątrz rzucony brodzik na podłogę w starej komórce nie ogrzewanej kuchnia też w stodole a jedzenie w swoim zakresie
Czlowieku, glosno nie mow, tzn. nie pisz oficjalnie, ze zaproponowano Ci takie warunki zycia.

To jedna sprawa. Druga to ta, ile Ci zaproponowali brutto (po warunkach zamieszkania nie sadze, zeby bylo cokolwiek ponad obligatoryjne minimum) i co zawieraja odliczenia. Czy jest w nich rowniez Krankenkasse i ubezpieczenie od wypadku poza praca (NBU), bo jesli nie, to bedziesz musial z pieniedzy "na reke" to oplacic (jakies 300-400CHF), ubezpieczenie dniowek chorobowych (KTG), czyli platne dniowki w przypadku choroby. Do tego jedzenie (300-600CHF), jakis tel. z internetem, przejazdy, uzywki (alkohol, kawa, ew.papierosy) i bedzie jak pisalem, czyli szalu nie bedzie.

I czy jestes przygotowany na dlugi tydzien pracy ? Bo w rolnictwie ok.250 godzin w miesiacu to norma. Dla pracujacych w innych zawodach to byloby niewolnictwo

Wychodzi 9 godzin dziennie 7 dni w tygodniu
Miało być 20 koni jest 50 jesteśmy we swych z kolega
Dostaliśmy aby jakieś meldunki miały być umowy ale cisza
Właśnie chciał bym wiedzieć ile wołać żeby tez nie dać się zrobić na szaro bo średniowiecze straszne a jak już tak mieszkać to chyba nie za taka stawkę
Do 90 dni w roku kalendarzowym mozna pracowac na zgloszenie w gminie przez pracodawce. Pozwolenie na pobyt i prace jest wymagane po przekroczeniu tego czasu.
Umowe powinienes dostac przed przystapieniem do pracy. Inaczej nie wiesz na jakich warunkach i za co pracujesz. To jest niedopuszczalne.

Na to pytanie nie jestem w stanie odpowiedziec. Pensja to umowa miedzy pracodawca i pracobiorca. Dla kazdego ma inny wymiar.