Na czerwono korekta. Nikt nie jest doskonaly, ale dazyc trzeba. W zwiazku z tym dowcip, ktory podobno wcale nie jest dowcipem. Jak mawial niezyjacy juz Wlodzimierz Sokorski wsiech zenszczin nie projebiesz, no stremitsa nada (pisownia fonetyczna, tlumaczenia na forum sie nie podejme)bogwar pisze: ↑21 listopada 2020, 01:35Zgadza sie, Panstwo Beata Barbara Lyszczyna i Wojciech Krzysztof Lyszczyna, wlasciciele firmy BWLBau-Montage GmbH z siedziba w Bäriswil, kanton Bern, z kapitalem zalozycielskim w wysokosci (oczywiscie smiesznej, choc zgodnej z przepisami prawa, ale to juz moja prywatna uwagaMark57 pisze: ↑07 listopada 2020, 11:32Witaj po dłuższej przerwie , no i chyba juz pozamiatane , dostałem informację od prawnika,że te zbóje z BWL Bau-Montage GmbH są w upadłości -w likwidacji. więc komornik juz raczej nic nie zrobi. Czekam na informację od prawnika co możemy jeszcze w tej sprawie zrobić, dam znać
Pozdrawiam
Mark57) 20 000 CHF zglosili oficjalnie upadlosc
, czyli Konkurs co ich oficjalnie chroni przed atakami wierzycieli, zwlaszcza tych drobnych. Banki pewnie swoje wydebia. To sa oficjalne dane z internetu.
Mimo, ze wierze Twojej wersji, jestem szczegolarzem, i dopoki nie znam wersji drugiej strony, ktora pewnie sie nie wypowie, nie podejmuje sie zabrac glosu w temacie, w ktorym zreszta przy braku dobrej woli obu stron niewiele sie da zrobic.
![]()
pozdrawiam
bogwar
Zatrzymanie wypłaty
Re: Zatrzymanie wypłaty
I zeby nie bylo, ze jestem goloslowny.bogwar pisze: ↑21 listopada 2020, 01:35Zgadza sie, Panstwo Beata Barbara Lyszczyna i Wojciech Krzysztof Lyszczyna, wlasciciele firmy BWL-Montage GmbH z siedziba w Bäriswil, kanton Bern, z kapitalem zalozycielskim w wysokosci (oczywiscie smiesznej, choc zgodnej z przepisami prawa, ale to juz moja prywatna uwagaMark57 pisze: ↑07 listopada 2020, 11:32Witaj po dłuższej przerwie , no i chyba juz pozamiatane , dostałem informację od prawnika,że te zbóje z BWL Bau-Montage GmbH są w upadłości -w likwidacji. więc komornik juz raczej nic nie zrobi. Czekam na informację od prawnika co możemy jeszcze w tej sprawie zrobić, dam znać
Pozdrawiam
Mark57) 20 000 CHF zglosili oficjalnie upadlosc
, czyli Konkurs co ich oficjalnie chroni przed atakami wierzycieli, zwlaszcza tych drobnych. Banki pewnie swoje wydebia. To sa oficjalne dane z internetu.
Mimo, ze wierze Twojej wersji, jestem szczegolarzem, i dopoki nie znam wersji drugiej strony, ktora pewnie sie nie wypowie, nie podejmuje sie zabrac glosu w temacie, w ktorym zreszta przy braku dobrej woli obu stron niewiele sie da zrobic.
![]()
pozdrawiam
bogwar

https://www.moneyhouse.ch/de/company/bw ... 0731636471
Wystrzegajcie sie w przyszlosci firm zalozonych przez tych Panstwo.

Witaj, dziś otrzymałem kompleksową opinię prawną dot możliwości prawnych pociągnięcia tych ludzi do odpowiedzialności --możliwości sa praktycznie żadne , nie udzielono mi odpowiedzi na pytania dot, ewentualnego złożenia zawiadomienia popełnienia przestępstwa ,które w polskim kodeksie karnym jest penalizowane art 286 kk --doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem ---i wprowadzenie mnie w błąd ---czyli potocznie --oszustwo. Tak czy tak nie składam broni , kwestia domówienia pewnych szczegółow dot jurysdykcji , bo umowy nie podpisywałem w Szwajcarii i abstrachując od samego faktu upadłości czy likwidacji/ tego również mi nie wyjaśnili prawnicy-bo w polskim prawie upadłość i likwidacja to dwa odrębne byty prawne / moje roszczenie jako roszczenie pracownicze może wchodzić do masy upadłości ale ma inną kategorię zaspokojenia . Teraz to już nie ma znaczenia. Prawnicy kompletnie mnie rozczarowali ponieważ nawet nie raczyli pomyśleć o ewentualnym ściaganiu tych ludzi na drodze karnej ---powodów kilka by się znalazło. No ale musiałbym jezdzić na tamtejszą policję itp itd . Nie wiem czy dałbym radę szczególnie teraz ale jak wspomniałem mam jeszcze pomysł żeby podjąć próbę. Tak tylko na marginesie w dokumentach rejestracyjnych są ci ludzi pod nazwiskiem LYSZCZYNA a dokładnie ich nazwisko brzmi LESZCZYNA WOJCIECH I BEATA.
Naprawdę dzięki serdeczne za wszystkie uwagi i pochylenie się nad moją sprawą---oczywiście nie omieszkam napisać jak coś nowego wyjdzie w sprawie .ale oczywiście zgodnie z Twoją sugestią będę śledzić tych OSOBNIKÓW ---chciałem napisać ludzi ale chyba OSOBNICY jest lepszym określeniem żeby pontencjalni pracownicy jakich kiedyś może zatrudnią mieli wiedzę o ich metodach działania. Jeszcze raz dzięki za wszystko pozdrawiam i życzę wytrwałości bo niewątpliwie takich jak Ty inni bardzo potrzebują. Szacunek
Mark 57
Naprawdę dzięki serdeczne za wszystkie uwagi i pochylenie się nad moją sprawą---oczywiście nie omieszkam napisać jak coś nowego wyjdzie w sprawie .ale oczywiście zgodnie z Twoją sugestią będę śledzić tych OSOBNIKÓW ---chciałem napisać ludzi ale chyba OSOBNICY jest lepszym określeniem żeby pontencjalni pracownicy jakich kiedyś może zatrudnią mieli wiedzę o ich metodach działania. Jeszcze raz dzięki za wszystko pozdrawiam i życzę wytrwałości bo niewątpliwie takich jak Ty inni bardzo potrzebują. Szacunek
Mark 57
Witaj.Mark57 pisze: ↑23 listopada 2020, 17:04Witaj, dziś otrzymałem kompleksową opinię prawną dot możliwości prawnych pociągnięcia tych ludzi do odpowiedzialności --możliwości sa praktycznie żadne , nie udzielono mi odpowiedzi na pytania dot, ewentualnego złożenia zawiadomienia popełnienia przestępstwa ,które w polskim kodeksie karnym jest penalizowane art 286 kk --doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem ---i wprowadzenie mnie w błąd ---czyli potocznie --oszustwo. Tak czy tak nie składam broni , kwestia domówienia pewnych szczegółow dot jurysdykcji , bo umowy nie podpisywałem w Szwajcarii i abstrachując od samego faktu upadłości czy likwidacji/ tego również mi nie wyjaśnili prawnicy-bo w polskim prawie upadłość i likwidacja to dwa odrębne byty prawne / moje roszczenie jako roszczenie pracownicze może wchodzić do masy upadłości ale ma inną kategorię zaspokojenia . Teraz to już nie ma znaczenia. Prawnicy kompletnie mnie rozczarowali ponieważ nawet nie raczyli pomyśleć o ewentualnym ściaganiu tych ludzi na drodze karnej ---powodów kilka by się znalazło. No ale musiałbym jezdzić na tamtejszą policję itp itd . Nie wiem czy dałbym radę szczególnie teraz ale jak wspomniałem mam jeszcze pomysł żeby podjąć próbę. Tak tylko na marginesie w dokumentach rejestracyjnych są ci ludzi pod nazwiskiem LYSZCZYNA a dokładnie ich nazwisko brzmi LESZCZYNA WOJCIECH I BEATA.
Mark 57
Nie jestem prawnikiem, ale nawet dla laika "upadlosc" to koniec dzialalnosci firmy z powodu utraty plynnosci finansowej, czyli niemozliwosci pokrywania biezacych zobowiazan z biezacych wplywow i zaciagnietych kredytow. Likwidacja natomiast, to po prostu zakonczenie dzialalnosci firmy z roznych powodow. Np. wlasciciel przechodzi na emeryture i po prostu rozwiazuje firme.
No coz, nic dodac nic ujac.

No, no, to moze byc jakis pomysl. Kwestia, czy podpisywales te umowe z firma zarejestrowana w Szwajcarii (a na to wyglada) jako polska firma (firma jest rowniez jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza), czy jako pracownik najemny. Bo to moze miec znaczenie. Fizyczne miejsce podpisania umowy , moim zdaniem, nie ma znaczenia. Jako pracownik najemny podpisales umowe na warunkach szwajcarskich i temat podlega jurysdykcji szwajcarskiej. Jako firma polska mozna dochodzic swoich roszczen podobnie jak banki. Ostatnie zdanie to jednak moje prywatne i na to "kwitow" nie mam.
Walcz o swoje, ale "mierz sily na zamiary". Kalkuluj zawsze na trzezwo. Czasem lepiej odczekac i "zaatakowac" w korzystniejszym momencie. To juz mowie jako Skorpion, spod znaku Zodiaku.

bogwar pisze: ↑28 listopada 2020, 20:18
Witaj.
Nie jestem prawnikiem, ale nawet dla laika "upadlosc" to koniec dzialalnosci firmy z powodu utraty plynnosci finansowej, czyli niemozliwosci pokrywania biezacych zobowiazan z biezacych wplywow i zaciagnietych kredytow. Likwidacja natomiast, to po prostu zakonczenie dzialalnosci firmy z roznych powodow. Np. wlasciciel przechodzi na emeryture i po prostu rozwiazuje firme.
Oczywiscie mialem na mysli mozliwosci, a nie niemozliwosci.
Witaj , kończy się ten rok chciałbym Ci życzyć w Nowym Roku energii i wytrwałości w pomaganiu ludziom w sprawach np. takiej jak moja, ja sprawy jeszcze nie zakończyłem z tym ludzmi , na początku roku zostało przygotowane zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa oszustwa i będzie złożone w niemieckiej prokuraturze . Ten drobny detal jakim było podpisanie umowy na terenie Niemiec jest elementem pozwalającym podjąć próbę ścigania tych oszustów . Wszystkiego dobrego i duuuużo zdrowia
Pozdrawiam
Mark57
Pozdrawiam
Mark57
Witaj. Wielkie dzieki za zyczenia. Tobie rowniez w Nowym Roku zycze przede wszystkim zdrowia,Mark57 pisze: ↑31 grudnia 2020, 10:16Witaj , kończy się ten rok chciałbym Ci życzyć w Nowym Roku energii i wytrwałości w pomaganiu ludziom w sprawach np. takiej jak moja, ja sprawy jeszcze nie zakończyłem z tym ludzmi , na początku roku zostało przygotowane zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa oszustwa i będzie złożone w niemieckiej prokuraturze . Ten drobny detal jakim było podpisanie umowy na terenie Niemiec jest elementem pozwalającym podjąć próbę ścigania tych oszustów . Wszystkiego dobrego i duuuużo zdrowia
Pozdrawiam
Mark57

Zycze Ci rowniez pomyslnego zalatwienia sprawy.
Pozdrawiam.
bogwar
P.S. Energii i wytrwalosci mi nie brakuje. Jeszcze nie jestem taki staryMark57 pisze: ↑31 grudnia 2020, 10:16Witaj , kończy się ten rok chciałbym Ci życzyć w Nowym Roku energii i wytrwałości w pomaganiu ludziom w sprawach np. takiej jak moja, ja sprawy jeszcze nie zakończyłem z tym ludzmi , na początku roku zostało przygotowane zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa oszustwa i będzie złożone w niemieckiej prokuraturze . Ten drobny detal jakim było podpisanie umowy na terenie Niemiec jest elementem pozwalającym podjąć próbę ścigania tych oszustów . Wszystkiego dobrego i duuuużo zdrowia
Pozdrawiam
Mark57