Narodziny dziecka
Narodziny dziecka
Witam! Jestesmy nie dlugo w szwajcarii i chcielibysmy sie dowiedziec jak załatwic sprawy zwiazane z narodzinami dziecka. Nasze dziecko urodzilo sie pare dni temu, żona wyszła juz ze szpitala. Czy musze to zglaszac do gminy albo w pracy czy szpital tym sie zajmie? Ja pracuje jako temporar a żona jest bezrobotna(bez jakichkolwiek świadczen)
Re: Narodziny dziecka
Witam.Damiyc pisze: ↑30 marca 2020, 20:36Witam! Jestesmy nie dlugo w szwajcarii i chcielibysmy sie dowiedziec jak załatwic sprawy zwiazane z narodzinami dziecka. Nasze dziecko urodzilo sie pare dni temu, żona wyszła juz ze szpitala. Czy musze to zglaszac do gminy albo w pracy czy szpital tym sie zajmie? Ja pracuje jako temporar a żona jest bezrobotna(bez jakichkolwiek świadczen)

Nie wiem jak sie zalatwia sprawy zwiazane z narodzinami dziecka w Szwajcarii ( nigdy tego nie doswiadczylem

Piszesz, ze jestescie niedlugo w Szwajcarii, co oznaczaloby, ze przyjechales tu, majac prace przez biuro posrednictwa pracy, czyli taka, ktorej za chwile mozesz nie miec, z zona w ciazy, ktora nie ma prawa do jakichkolwiek swiadczen.

Dziekuje za obszerna odpowiedz

I dopilnuj tego !!!!!!,bogwar pisze: ↑04 kwietnia 2020, 02:26bo nalezy sie wtedy dodatek na dziecko ( od nastepnego miesiaca po jego urodzeniu ) i zmienia sie tabela ( na zdecydowanie bardziej korzystna ) opodatkowania. W Twoim przypadku na tabele B1 ( zakladam, ze to Twoje pierwsze dziecko, stad 1 i jestes opodatkowany podatkiem u zrodla, czyli Quellensteuer ). Niezaleznie od kantonu ( B1 oznacza opodatkowanie Quellensteuerem, czyli podatkiem u zrodla w przypadku niepracujacej zony z 1 dzieckiem ).

pozdr.
bogwar
-
A ja mam pytanie z tej samej półki ale temat troche inny.
tzn Ja pracuje w szwajcarii na umowie o prace , posiadam meldunek oraz pozwolenie B .
natomiast moja partnerka mieszka w Polsce i jest bezrobotna , ostatnio urodził nam sie syn .
Chcielibysmy wiedziec czy kiedy ja Jestem tu a Ona tam czy moze zlozyc wniosek o zaislek na dziecko do polskiego urzedu tj becikowe . 500 plus itp .
czy to ze ja Jakos ojciec dziecka przywam zagranica nie bedzie konkluziowalo ? dodam ze nie jestesmt formalnie malozenstwem chociaz synek ma moje nazwisko.
bardzo prosze o pomoc
tzn Ja pracuje w szwajcarii na umowie o prace , posiadam meldunek oraz pozwolenie B .
natomiast moja partnerka mieszka w Polsce i jest bezrobotna , ostatnio urodził nam sie syn .
Chcielibysmy wiedziec czy kiedy ja Jestem tu a Ona tam czy moze zlozyc wniosek o zaislek na dziecko do polskiego urzedu tj becikowe . 500 plus itp .
czy to ze ja Jakos ojciec dziecka przywam zagranica nie bedzie konkluziowalo ? dodam ze nie jestesmt formalnie malozenstwem chociaz synek ma moje nazwisko.
bardzo prosze o pomoc
Witaj na forum.JamMistrz123 pisze: ↑10 lipca 2020, 16:13A ja mam pytanie z tej samej półki ale temat troche inny.
bardzo prosze o pomoc

Skoro masz pozwolenie B, rozumiem, ze pracujesz u szwajcarskiego pracodawcy ( niewazne czy przez Biuro Posrednictwa Pracy, czyli Temporärbüro, czy bezposrednio w firmie szwajcarskiej na Festanstellung). Twoja partnerka zawsze moze zlozyc wniosek o 500+. Mieszka w Polsce i ma dziecko. W polskich przepisach nie jestem zbyt mocny.

Poza tym, gratuluje potomka.

Servus,
Jako, że w CH wypłacają większy zasiłek na dziecko, wygodniej jest aplikować tutaj.
Potrzebujesz tłumaczenie przysięgłe aktu urodzenia dziecka + zaświadczenie z urzędu miasta lub gminy o niepobieraniu jakichkolwiek zasiłków na dziecko. Z tłumaczeniami (+ oryginały) idziesz do kadrowej. Kindergeld będziesz dostawać razem z wypłatą.
Ale uwaga! Jeśli pobierasz zasiłek w CH, nie wolno aplikować o zasiłek w PL. Systemy są połączone i prędzej czy później takie "wyłudzenie" wyjdzie na jaw. Wtedy dostaniesz pismo z nakazem zwrotu nienależnej pomocy.
Jako, że w CH wypłacają większy zasiłek na dziecko, wygodniej jest aplikować tutaj.
Potrzebujesz tłumaczenie przysięgłe aktu urodzenia dziecka + zaświadczenie z urzędu miasta lub gminy o niepobieraniu jakichkolwiek zasiłków na dziecko. Z tłumaczeniami (+ oryginały) idziesz do kadrowej. Kindergeld będziesz dostawać razem z wypłatą.
Ale uwaga! Jeśli pobierasz zasiłek w CH, nie wolno aplikować o zasiłek w PL. Systemy są połączone i prędzej czy później takie "wyłudzenie" wyjdzie na jaw. Wtedy dostaniesz pismo z nakazem zwrotu nienależnej pomocy.
---
It is nice to be important, but it's more important to be nice.
It is nice to be important, but it's more important to be nice.
Fajnie, ze mlodziez probuje pomagac, ale czasem "starzy wyjadacze" sie przydaja.gagatek pisze: ↑11 lipca 2020, 00:14Servus,
Potrzebujesz tłumaczenie przysięgłe aktu urodzenia dziecka +zaświadczenie z urzędu miasta lub gminy o niepobieraniu jakichkolwiek zasiłków na dziecko. Z tłumaczeniami(+ oryginały) idziesz do kadrowe. Kindergeld będziesz dostawać razem z wypłatą.

Po pierwsze nie ma opcji gdzie jest wygodniej aplikowac. Jak sam pisales, systemy sa polaczone i nie ma mozliwosci pobierania zasilkow w roznych krajach UE i CH jednoczesnie, o czym sie przekonal znajomy znajomego (choc nie lubie powtarzac zaslyszanych plotek)

Po drugie Wrecz przeciwnie!!!!!!!!!!

Aplikowac trzeba zarowno w Polsce jak i w Szwajcarii. A to dlatego, ze szwajcarski urzad ( Ausgleichkasse) nie majac informacji w temacie pobierania zasilku w Polsce odliczy jego ewentualna wysokosc od naleznego w Szwajcarii. Mowi o tym pkt 10 w uwagach do druku E411, do ktorego link zalaczam. Jesli w Polsce bedzie odmowa zasilku ze wzgledu na wysokosc dochodow, w Szwajcarii zostanie wyplacony dodatek w calosci. Mowiac krotko, trzeba zlozyc wniosek w Polsce i jesli zostanie oddalony, calosc dodatku bedzie wyplacany w Szwajcarii. Jesli zostanie uwzgledniony, w Szwajcarii bedzie wyplacana roznica w wysokosci. W ogole polecam przeczytanie tych uwag, bo zdecydowanie ulatwia wypelnienie druku.
Ponizej link do wzoru wypelnienia druku E411, z ktorym kazdy sie zetknie wnioskujac o dodatek na dziecko.
https://www.lublin.uw.gov.pl/sites/defa ... a_e411.pdf
Najpierw oczywiscie musi zlozyc wniosek (poprzez pracodawce) o ten dodatek do Ausgleichkasse zgodnie z miejscem centralnej siedziby firmy, w ktorej pracuje. Nie, gdzie mieszka (tam placi podatki), ale tam, gdzie jego firma ma centaralna siedzibe (nie oddzial). Sam tego doswiadczylem, kiedy pracowalem przez biuro posrednictwa pracy w Olten (kanton Solothurn, dodatek na dziecko studiujace 250 CHF), ktore mialo siedzibe centralna w kantonie Zug (dodatek na dziecko studiujace 350 CHF i tyle dostawalem w rozliczeniu miesiecznym) mieszkajac w kantonie Bern (dodatek na dziecko studiujace 290CHF). Wg. przepisow podatki placi sie zgodnie z miejscem zamieszkania, dodatki na dziecko zgodnie z miejscem siedziby CENTRUM firmy zatrudniajacej.
Aktualnie akty urodzenia dziecka sa wystawiane na drukach unijnych (w kilku jezykach) i nie ma potrzeby ich tlumaczyc.
Wypelnienie druku E411 sprawia wielu ludziom problemy. Dlatego tez znalazlem na stronie Urzedu Wojewodzkiego w Lublinie wzor, ktory ulatwi wszystkim pokonanie tych trudnosci. Druk oczywiscie obowiazuje w calej UE i Szwajcarii. Wnioskodawca wypelnia w czesci A punkty 1-3, punkt 4 pozostawia niewypelniony, a w pkt 5 ma byc pieczatka i adres instytucji szwajcarskiej, do ktorej ma przeslac instytucja polska wypelniona czesc B formularza.
I tu oczywiscie pisze bzdury dlaczego nikt mnie nie koryguje?