Imigranci

Masz coś do powiedzenia na temat codziennego życia w Szwajcarii i temat ten nie pasuje do innych kategorii?
Napisz tutaj.
bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Imigranci

Post autor: bogwar » 13 lipca 2025, 20:49

Witam w nowym watku i nowym temacie.
Nikt inny oczywiscie nie podejmie tego tematu, tylko poj.......y bogwar.
Tak, podejmuje ten temat, bo wiem, ze w Szwajcarii to jest kuzwa temat tabu, ale nie jest to temat tabu dla ludzi tu pracujacych i zyjacych. Rowniez Szwajcarow, z ktorymi ten temat poruszalem. Co o tym sadzicie?
Forum jest do wyrazania pogladow i nie widze inaczej. I mam w d...e, co mysla urzedy imigracyjne i jakies tam inne porabane partie.
Jak kazdy tu mieszkajacy i placacy podatki czlowiek mam prawo do wyrazania swoich pogladow.
Ja juz mam dosc imigrantow wiszacych na pomocy socjalnej. :evil: A co Wy w temacie?

bogwar

Re: Imigranci

Post autor: bogwar » 25 lipca 2025, 22:43

bogwar pisze:
13 lipca 2025, 20:49
Tak, podejmuje ten temat, bo wiem, ze w Szwajcarii to jest kuzwa temat tabu, ale nie jest to temat tabu dla ludzi tu pracujacych i zyjacych. Rowniez Szwajcarow, z ktorymi ten temat poruszalem. Co o tym sadzicie?
Forum jest do wyrazania pogladow i nie widze inaczej. I mam w d...e, co mysla urzedy imigracyjne i jakies tam inne porabane partie.
Jak kazdy tu mieszkajacy i placacy podatki czlowiek mam prawo do wyrazania swoich pogladow.
Ja juz mam dosc imigrantow wiszacych na pomocy socjalnej. :evil: A co Wy w temacie?
Witajcie. :D
Rozumiem, ze temat przeze mnie poruszony macie w "glebokim powazaniu" i wszyscy sa kuzwa szczesliwi. :mrgreen: :mrgreen: No coz, demokratycznie tez kuzwa
musze byc szczesliwy. :evil: Chociaz nie jestem. :evil: :evil: I mam zupelnie inne zdanie w temacie. :mrgreen: :evil:
Ostatnio czytalem artykul w internecie, ze Szwecja nie daje sobie rady z przestepczoscia, w ktorej chlopcy 12-13 letni szmugluja narkotyki i bron w tornistrach, liczac na brak kontroli i konsekwencji. Ci chlopcy to w zdecydowanej wiekszosci oczywiscie dzieci imigrantow, ktorzy nie sa w stanie sie zintegrowac z lokalna spolecznoscia. O.k. w Szwajcarii jeszcze tak nie jest, ale z pewnoscia tak BEDZIE, jesli rzad szwajcarski o tym nie pomysli z wyprzedzeniem. Ja pierdziele. Madry Rzadzie szwajcarski (tu zwracam sie do sluzb monitorujacych nasze forum :D , a nie ma opcji, zeby tak nie bylo :lol: ), rzadz prosze madrze, bo inaczej za kilka pokolen bedziecie goscmi we wlasnym kraju. :mrgreen: :evil:
pozdrawiam.
bogwar

bogwar

Post autor: bogwar » 01 listopada 2025, 00:20

bogwar pisze:
25 lipca 2025, 22:43
bogwar pisze:
13 lipca 2025, 20:49
Rozumiem, ze temat przeze mnie poruszony macie w "glebokim powazaniu" i wszyscy sa kuzwa szczesliwi. :mrgreen: :mrgreen: No coz, demokratycznie tez kuzwa
musze byc szczesliwy. :evil: Chociaz nie jestem. :evil: :evil: I mam zupelnie inne zdanie w temacie. :mrgreen: :evil:
Ostatnio czytalem artykul w internecie, ze Szwecja nie daje sobie rady z przestepczoscia, w ktorej chlopcy 12-13 letni szmugluja narkotyki i bron w tornistrach, liczac na brak kontroli i konsekwencji. Ci chlopcy to w zdecydowanej wiekszosci oczywiscie dzieci imigrantow, ktorzy nie sa w stanie sie zintegrowac z lokalna spolecznoscia. O.k. w Szwajcarii jeszcze tak nie jest, ale z pewnoscia tak BEDZIE, jesli rzad szwajcarski o tym nie pomysli z wyprzedzeniem. Ja pierdziele. Madry Rzadzie szwajcarski (tu zwracam sie do sluzb monitorujacych nasze forum :D , a nie ma opcji, zeby tak nie bylo :lol: ), rzadz prosze madrze, bo inaczej za kilka pokolen bedziecie goscmi we wlasnym kraju. :mrgreen: :evil:
pozdrawiam.
bogwar
No i fajnie. :shock:
3 tygodnie temu demonstruja sobie w Bernie Palestynczycy lub ich zwolennicy (bez pozwolenia na demonstracje oczywiscie, mimo prob ze strony wladz miejskich na porozumie w tym temacie, co czytalem w gazetce 20 Minuten) nie wiadomo w jakim celu, bo 2 dni wczesniej zostal podpisany rozejm. Co z tego jednak? Jest zadyma, sklepy trzeba spladrowac, bo pic i palic maryche trzeba :evil:
Ja pierdziele. Jestem w Szwajcarii ponad 17 lat, ale nie kojarze ani jednego Palestynczyka na budowie. :shock: A na demonstracji bylo ich kuzwa tysiace. :evil: :evil: Z czego wiec oni k...a zyja? Jak mnie uspokaja moj kolega: z jedzenia. :lol: :evil: :mrgreen:
P.S. W trakcie demonstracji 18 policjantow rannych (w tym 2 kobiety), normalnie gula mi rosnie. :evil: :evil:
A do tego ostatnio Rzad szwajcarski sobie wymyslil, ze przyjmie 20cioro dzieci ze Strefy Gazy najbardziej poszkodowanych w dzialaniach wojennych do leczenia w Szwajcarii. Plus 4 najblizszych czlonkow rodziny. Na szczescie, kantony maja w tym temacie swobode decyzji i juz czytam, ze kolejne sie na to wypinaja. Oficjalnie oczywiscie powodem sa koszty i takie tam pierdu, pierdu. A nieoficjalnie, kto zagwarantuje, ze wsrod tych czlonkow "najblizszej rodziny" nie zawita do Szwajcarii jakis porabany terrorysta, albo kto zagwarantuje, ze z tych dzieci takowi nie wyrosna kiedys? :shock: :shock: :shock:
Ech.....dobrze, ze ja na starosc spierdzielam do Polski. :lol: :lol:
To takie moje przemyslenia i wiedza. :D
bogwar

bogwar

Post autor: bogwar » 03 grudnia 2025, 20:47

No i wreszcie konsekwencje dla nieodpowiedzialnych organizatorow demonstracji bez pozwolen. :mrgreen:
Artykul w dzisiejszej gazetce 20Minuten. Link ponizej:

https://www.20min.ch/story/sitten-demo- ... -103462463

Demonstracja w Sitten, kanton Wallis, 1 listopada. 300 osobom zachcialo sie demonstrowac w temacie z mojego poprzedniego postu bez pozwolenia (dwukrotnie wladze go nie udzielily, ale co tam, sklepy sie spladruje i bedzie zadyma :evil: ), no i 1 czlonek komitetu organizacyjnego dostal rachuneczek na 80 tys. CHF. I bardzo dobrze, niech sie ze..a finansowo, moze nabierze rozumu. :evil: :mrgreen:
Gdyby tak wszyscy chcieli demonstrowac o wszystko, to by sie po prostu nie dalo zyc.
A swoja droga, 250 CHF za godzine pracy policjanta to niezla sumka. :shock:
Spoko jednak, sam policjant z 10letnim stazem zarabia srednio 93 tys. CHF rocznie brutto, wiec szalu nie ma. ;)
Link do info ponizej:

https://www.google.com/search?q=polizei ... e&ie=UTF-8

bogwar

Post autor: bogwar » 04 lipca 2026, 11:30

Witam. :shock:
I tego watku szukalem. Myslalem, ze jest w innym dziale. Sorry, no coz, demencja. :lol:
Mam jednak do niej prawo jako stary dziad. :mrgreen: :P Spoko jednak, zaloze sie, ze nikt z Was nie zapamieta 12cyfrowego numeru po krotkim jego przyjeciu do wiadomosci, do powtorzenia po imprezie z chlopakami (gdzie oczywiscie jest alkohol, ktory ja tez oczywiscie spozywam. :mrgreen: :lol:) A ja to zrobie :o :shock: :lol: , (juz raz to zrobilem kiedys, jakies 15 lat temu i wygralem. Nie chodzilo jednak o pieniadze, ale kuzwa wygralem). Kto idzie o zaklad?
Stawiam 500CHF. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Takiej wygranej nie trzeba nawet zglaszqc do Steueramt, w kazdym razie w kantonie Bern. Tu wygrane do ca 1900CHF sa wolne od jakichkolwiek danin.
P.S. Wiem kuzwa, ze to nie ten temat. Na razie "zasypuje " spam, bo Admini kuzwa spia. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
No dobra, zeby jednak bez "zasypywania" spamu. Kto z Was pracujacych na budowie, (bo przeciez zdecydowana wiekszosc z nas tam pracuje, lacznie ze mna :lol: :lol: ) widzial jakiegos Ukrainca lub Palestynczyka? Bo ja nie. :evil: Moze jednak pracuje na innych budowach( od poczatk roku jednak zmienilem 2 budowy i tych nacji niet.) Za to latam bardzo czesto do Polski i na pokladzie samolotu lub przed bramka, slysze bardzo czesto jezyk ukrainski. I nie zawsze sa to matki z dziecmi. Czesto to mlode chlopy w sile wieku i nikt mnie tu nie przekona, ze nie nadaja sie do sluzby wojskowej.Co tu jest wiec grane?
bogwar

bogwar

Post autor: bogwar » 14 lipca 2026, 23:48

:D :D
bogwar

bogwar

Post autor: bogwar » 24 lipca 2026, 22:20

bogwar pisze:
14 lipca 2026, 23:48
:D :D
bogwar
Widze ze w temacie bylo ponad 50 wyswietlen w przeciagu 10 dni, co oznacza jednak jakies zainteresowanie tematem. Zeby wiec nie wyjsc na glupka, powiem, ze owszem, anulowalem post, bo pisalem go pod wplywem emocjï i uzylem zbyt wielu wulgarnych okreslen. Sprobuje wiec teraz na spokojnie opisac sytuacje, jaka opisalem w anulowanym poscie.
W zeszlym tygodniu wsiadalem sobie po pracy do pociagu i przede mna wsiadal ciemnoskory gosc, jakies 10 cm wyzszy ode mnie, w wieku ok. 20-25 lat z dziewczyna. Od razu bylo widac, ze jest bardzo podniecony (a nie byl pod wplywem alkoholu. Ten bym wyczul, a tego dnia bylem totalnie trzezwy, bo wracalem z pracy. Byl po prostu pod wplywem narkotykow), bo zaczal "molestowac" mlodego chlopaczyne, ktory stal grzecznie w przeciwnym kacie wejscia do pociagu. Obrazal go tekstami typu "pie...l sie itd. wykonujac dziwne ruchy ramionami jakby chcial mu przywalic. Dopoki byly to slowne epitety, nie reagowalem. Kiedy jednak zaczal go popychac, uznalem, ze trzeba zareagowac. Kilkakrotnie prosilem go grzecznie, zeby sobie poszedl dalej, ale nie reagowal. Wrecz stanal przede mna i zaczal wykonywac te swoje dziwne ruchy, jakby chcial mi przyj..ac. I kiedy mnie popchnal, to sobie pomyslalem, albo on mnie, albo ja jego. No i zaczela sie napierdalanka (sorry, ale inaczej sie nie da tego okreslic). Ja jestem bardzo "ugodowym" czlowiekiem, ale jak ktos mi nadepnie na odwlok (jestem typowym Skorpionem), to k...a, nie ma "przebacz". Wypchnalem go na peron, kiedy sie zatrzymal pociag, ale wrocil i wtedy wlaczylo sie kilku facetow z przedzialu 1 klasy. Generalnie zostal spacyfikowany, ale ile ta "bestia" miala w sobie sily, to trudno sobie wyobrazic. Na poczatku 4 facetow mialo problem, zeby go przytrzymac, potem 2 go "przygwozdzilo" do gleby i chyba czekali na policje, ktora miala przybyc. Tak mi powiedzial ten napastowany chlopaczyna. Ja jednak musialem juz wysiadac na swojej stacji.
Trzeba reagowac, bo inaczej takie mendy beda coraz bardziej bezczelne. A policja przeciez nie moze byc wszedzie.
Potem sie zastanowilem: a co gdyby mial noz w reku? :shock: :evil:
Uswiadomilem sobie jednak, ze caly czas mialem na sobie plecak, a tym tez sie mozna bronic przed nozem. :mrgreen: I z pewnoscia zrobilbym to automatycznie. :evil: Wtedy jednak, gdybym wygral.......,nie chcialbym byc w jego skorze. Nie zabilbym go oczywiscie, ale z pewnoscia zawylby z bolu. :mrgreen: :mrgreen: :lol:
To tyle w tym poscie.

bogwar

bogwar

Post autor: bogwar » 31 lipca 2026, 23:51

No...., widze, ze jestem jedynym p.....m, ktory pisze w tym temacie.
Czy jednak tylko jedynym tak myslacym? :lol: :mrgreen:
Czy sledzicie internet i ostatnie informacje w kwestii naplywu imigrantow do Ceuty w Hiszpanii?
Tam sie "wlalo" 49 tys. imigrantow w przeciagu JEDNEJ doby. Info do linku ponizej.

https://tvn24.pl/swiat/kryzys-migracyjn ... -st9167185

W innych czytalem, ze bylo to 60 tys. Rownoczesnie jednak, ze 37,5 tys. wrocilo z powrotem do Maroka, bo nie mieli co jesc i gdzie spac. Choc w te liczby nie bardzo wierze. :mrgreen: :lol: :lol: No bo niby czym mieliby tam wrocic w ciagu jednej doby czy dwoch dni? :shock: Pontonami, na ktorych przybyli, czy samolotami, o ktorych nikt w artykule nie wspominal :lol: :lol: :lol: (No dobra, doczytalem. Ceuta lezy na terenie Afryki, wiec wrocili piechota :shock: :o ).

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/ceuta- ... ka/hwz563w

Zaczyna sie cyrk, taki, jaki zarzadzila w 2015 roku Angela Merkel. :geek: :evil: :evil:
Ja pierdziele, czy Was to naprawde nie interesuje? :evil: :evil: :mrgreen:
Pozdrawiam. :evil: :mrgreen:
bogwar
P.S. A jak bedzie jakas wojna w Europie, to juz widze wszystkich imigrantow w pierwszym szeregu, broniacych kraju, do ktorego przybyli "za chlebem". :lol: :mrgreen: :evil:
Spierdziela z powrotem do swojego "balaganu". :evil: :mrgreen: Bez zadnej deportacji. :lol:
I jeszcze trzeba bedzie ich przewiezc samolotem, a nie pontonem, na ktorym przybyli, bo to "niehumanitarne" :evil: :mrgreen:(Moze poza tymi, ktorzy wroca piechota).
I my, podatnicy za to zaplacimy. :mrgreen: :evil:
Oni beda mieli to w d...e. :evil: :mrgreen:
i nie zaplaca 3 tys. USD, ktore zaplacili przemytnikom za jazde do Europy. :evil: :evil: :evil:
Ostatnio zmieniony 02 sierpnia 2026, 19:58 przez bogwar, łącznie zmieniany 3 razy.

bogwar

Post autor: bogwar » 01 sierpnia 2026, 01:08

Czy naprawde to, o czym pisze w tym watku, macie w d...e? Czy naprawde nie interesuja Was wlasne losy, czy tez losy Waszych dzieci? Nie myslcie, ze Szwajcaria w przyszlosci bedzie w innej sytuacji niz pozostale kraje EU. To juz widze na co dzien, bo wracajac z pracy srodkami komunikacji publicznej, jak sie rozejrze dookola, nie ma prawie opcji, zebym nie "zahaczyl" wzrokiem o goscia/goscinie :lol:(a najczesiej kilku/a) o innym kolorze skory. Spoko jednak, wiekszosc pewnie tez wraca z pracy. :D Chodzi jednak o to, ze kiedys "zdominuja" (bo generalnie maja duzo wiecej dzieci niz Szwajcarzy, czy Wy, tu planujacy swoje "dozywocie" :lol: :lol: :mrgreen: ) liczebnie ten kraj, wejda do Parlamentu i beda rzadzic wg swoich, niekoniecznie naszych, europejskich wartosci. Tu pisze naprawde delikatnie, zeby mnie nie wsadzili do pierdla.
bogwar :mrgreen: :lol:

ODPOWIEDZ