TABLICA czyli wszystko w jednym
TABLICA czyli wszystko w jednym
pomarli wszyscy? czy inne licho?
Gumiś... znaczy bogwar.. zapodaj jakis temat bo zaczyna smierdziec.. wiadomo czym.. lub moze inny uzytkownik mialby cos ciekawego na wzgledzie.. oczywiscie Panie rowniez mile widziane
pozdrawiam
Gumiś... znaczy bogwar.. zapodaj jakis temat bo zaczyna smierdziec.. wiadomo czym.. lub moze inny uzytkownik mialby cos ciekawego na wzgledzie.. oczywiscie Panie rowniez mile widziane
pozdrawiam
Re: TABLICA czyli wszystko w jednym
Kobito,
w tygodniu to sie pracuje.
A jak sie pracuje,
to sie weny nie czuje.
A skoro tak "nawijasz",
to sie chyba obijasz.
Od dzis tez sie obijam,
wiec troche "ponawijam".
No nie, praca na budowie,
rzutuje na me zdrowie.
Ja sie chyba zbadam,
bo juz "kmina" gadam.
A wiecie co to "kmina"?
Bo ja wiem.
Smierdzi, to jak ktos pali maryche albo pusci baka (to jednak rzadziej przy zdrowym zywieniu)
ODPOWIEDZ
no tak.. tutaj wszyscy pracujacy i nieobijajacy.. zapomnialam.. tyle ze tu czy w tygodniu czy w weekend jedna kicha chyba TRZA sie przyzwyczaic
Mowisz i masz. Wracajac do "kminy", lub "nawijki" ktora jest rodzajem dialektu w pewnych grupach ludzi, moze wymienmy sie roznymi zwrotami, jakich sie uzywa w roznych regionach Polski. W koncu nasza spolecznosc to osoby z calego kraju, wiec mozna poznac ciekawe "opcje" jezykowe. I nie chodzi mi tu o calkiem odmienne dialekty, jak np. jezyk kaszubski (z Kaszubem to sie w ogole po kaszubsku nie dogadam przeciez, z Goralem po goralsku to jeszcze ). Np. wiem, ze w Malopolsce sie mowi "ide na pole", a na Mazowszu nikt nie powie inaczej niz "ide na dwor", a w obu przypadkach oznacza to po prostu "ide na zewnatrz". Albo we wspomnianej "kminie". Czy wiecie co oznacza, ze komus "faluja nachy"? Ten ktos po prostu "trzesie portkami ze strachu".
No dawajcie cos "na warsztat". Oczywiscie z tlumaczeniem na "ludzki"
ja rozmawiam piekna oryginalna hoch- polszczyzna haha wiec raczej nie pomoge..ale innych chetnie poslucham znaczy poczytam
oj Gumis Ty to sie jednak na kalamburowej nowomowie nie znasz.. u mnie nie ma przypadkow
a tak na marginesie gdyby to wziac na powaznie to juz niedlugo w pl szkolach faktycznie bedzie hoch-polszczyzna..jak nas zwiazek socjalistycznych panstw unii albo stany zjednoczone unii , wchlona.. wtedy niemiecki bedzie jezykiem urzedowym a polski - gwarą
I tu sie mylisz, moim zdaniem. Kiedys (za kilka pokolen) urzedowym bedzie jezyk arabski. I to calkiem powaznie.
w sumie bardzo mozliwe