Imigranci

Masz coś do powiedzenia na temat codziennego życia w Szwajcarii i temat ten nie pasuje do innych kategorii?
Napisz tutaj.
bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Imigranci

Post autor: bogwar » 13 lipca 2025, 20:49

Witam w nowym watku i nowym temacie.
Nikt inny oczywiscie nie podejmie tego tematu, tylko poj.......y bogwar.
Tak, podejmuje ten temat, bo wiem, ze w Szwajcarii to jest kuzwa temat tabu, ale nie jest to temat tabu dla ludzi tu pracujacych i zyjacych. Rowniez Szwajcarow, z ktorymi ten temat poruszalem. Co o tym sadzicie?
Forum jest do wyrazania pogladow i nie widze inaczej. I mam w d...e, co mysla urzedy imigracyjne i jakies tam inne porabane partie.
Jak kazdy tu mieszkajacy i placacy podatki czlowiek mam prawo do wyrazania swoich pogladow.
Ja juz mam dosc imigrantow wiszacych na pomocy socjalnej. :evil: A co Wy w temacie?

bogwar

Re: Imigranci

Post autor: bogwar » 25 lipca 2025, 22:43

bogwar pisze:
13 lipca 2025, 20:49
Tak, podejmuje ten temat, bo wiem, ze w Szwajcarii to jest kuzwa temat tabu, ale nie jest to temat tabu dla ludzi tu pracujacych i zyjacych. Rowniez Szwajcarow, z ktorymi ten temat poruszalem. Co o tym sadzicie?
Forum jest do wyrazania pogladow i nie widze inaczej. I mam w d...e, co mysla urzedy imigracyjne i jakies tam inne porabane partie.
Jak kazdy tu mieszkajacy i placacy podatki czlowiek mam prawo do wyrazania swoich pogladow.
Ja juz mam dosc imigrantow wiszacych na pomocy socjalnej. :evil: A co Wy w temacie?
Witajcie. :D
Rozumiem, ze temat przeze mnie poruszony macie w "glebokim powazaniu" i wszyscy sa kuzwa szczesliwi. :mrgreen: :mrgreen: No coz, demokratycznie tez kuzwa
musze byc szczesliwy. :evil: Chociaz nie jestem. :evil: :evil: I mam zupelnie inne zdanie w temacie. :mrgreen: :evil:
Ostatnio czytalem artykul w internecie, ze Szwecja nie daje sobie rady z przestepczoscia, w ktorej chlopcy 12-13 letni szmugluja narkotyki i bron w tornistrach, liczac na brak kontroli i konsekwencji. Ci chlopcy to w zdecydowanej wiekszosci oczywiscie dzieci imigrantow, ktorzy nie sa w stanie sie zintegrowac z lokalna spolecznoscia. O.k. w Szwajcarii jeszcze tak nie jest, ale z pewnoscia tak BEDZIE, jesli rzad szwajcarski o tym nie pomysli z wyprzedzeniem. Ja pierdziele. Madry Rzadzie szwajcarski (tu zwracam sie do sluzb monitorujacych nasze forum :D , a nie ma opcji, zeby tak nie bylo :lol: ), rzadz prosze madrze, bo inaczej za kilka pokolen bedziecie goscmi we wlasnym kraju. :mrgreen: :evil:
pozdrawiam.
bogwar

bogwar

Re: Imigranci

Post autor: bogwar » 01 listopada 2025, 00:20

bogwar pisze:
25 lipca 2025, 22:43
bogwar pisze:
13 lipca 2025, 20:49
Witajcie. :D
Rozumiem, ze temat przeze mnie poruszony macie w "glebokim powazaniu" i wszyscy sa kuzwa szczesliwi. :mrgreen: :mrgreen: No coz, demokratycznie tez kuzwa
musze byc szczesliwy. :evil: Chociaz nie jestem. :evil: :evil: I mam zupelnie inne zdanie w temacie. :mrgreen: :evil:
Ostatnio czytalem artykul w internecie, ze Szwecja nie daje sobie rady z przestepczoscia, w ktorej chlopcy 12-13 letni szmugluja narkotyki i bron w tornistrach, liczac na brak kontroli i konsekwencji. Ci chlopcy to w zdecydowanej wiekszosci oczywiscie dzieci imigrantow, ktorzy nie sa w stanie sie zintegrowac z lokalna spolecznoscia. O.k. w Szwajcarii jeszcze tak nie jest, ale z pewnoscia tak BEDZIE, jesli rzad szwajcarski o tym nie pomysli z wyprzedzeniem. Ja pierdziele. Madry Rzadzie szwajcarski (tu zwracam sie do sluzb monitorujacych nasze forum :D , a nie ma opcji, zeby tak nie bylo :lol: ), rzadz prosze madrze, bo inaczej za kilka pokolen bedziecie goscmi we wlasnym kraju. :mrgreen: :evil:
pozdrawiam.
bogwar
No i fajnie. :shock:
3 tygodnie temu demonstruja sobie w Bernie Palestynczycy lub ich zwolennicy (bez pozwolenia na demonstracje oczywiscie, mimo prob ze strony wladz miejskich na porozumie w tym temacie, co czytalem w gazetce 20 Minuten) nie wiadomo w jakim celu, bo 2 dni wczesniej zostal podpisany rozejm. Co z tego jednak? Jest zadyma, sklepy trzeba spladrowac, bo pic i palic maryche trzeba :evil:
Ja pierdziele. Jestem w Szwajcarii ponad 17 lat, ale nie kojarze ani jednego Palestynczyka na budowie. :shock: A na demonstracji bylo ich kuzwa tysiace. :evil: :evil: Z czego wiec oni k...a zyja? Jak mnie uspokaja moj kolega: z jedzenia. :lol: :evil: :mrgreen:
P.S. W trakcie demonstracji 18 policjantow rannych (w tym 2 kobiety), normalnie gula mi rosnie. :evil: :evil:
A do tego ostatnio Rzad szwajcarski sobie wymyslil, ze przyjmie 20cioro dzieci ze Strefy Gazy najbardziej poszkodowanych w dzialaniach wojennych do leczenia w Szwajcarii. Plus 4 najblizszych czlonkow rodziny. Na szczescie, kantony maja w tym temacie swobode decyzji i juz czytam, ze kolejne sie na to wypinaja. Oficjalnie oczywiscie powodem sa koszty i takie tam pierdu, pierdu. A nieoficjalnie, kto zagwarantuje, ze wsrod tych czlonkow "najblizszej rodziny" nie zawita do Szwajcarii jakis porabany terrorysta, albo kto zagwarantuje, ze z tych dzieci takowi nie wyrosna kiedys? :shock: :shock: :shock:
Ech.....dobrze, ze ja na starosc spierdzielam do Polski. :lol: :lol:
To takie moje przemyslenia i wiedza. :D
bogwar

ODPOWIEDZ