Leasing czy wynajem dlugoterminowy?
Leasing czy wynajem dlugoterminowy?
Jak w temacie. Zbieram informację na temat tych dwóch metod finansowania auta na firme. Czy ktoś moze miał leasing? A możę ktoś wynajmował? Generalnie jest wiele tematów w sieci, ale wiele z nich jest nieaktualnych bo sprzed kilku dobrych lat.
Na pewno na korzyść leasingu przemawia to, ze auto można wykupić i potem sprzedać osobie prywatnej.
Z drugiej strony z tego co czytałem w wynajmie długoterminowym wszystko jest w jednej racie tak wieć nie trzeba przejmować się kosztami serwisów napraw, opon itp.
Na pewno na korzyść leasingu przemawia to, ze auto można wykupić i potem sprzedać osobie prywatnej.
Z drugiej strony z tego co czytałem w wynajmie długoterminowym wszystko jest w jednej racie tak wieć nie trzeba przejmować się kosztami serwisów napraw, opon itp.
Re: Leasing czy wynajem dlugoterminowy?
Jeszcze jakiś czas temu napisałbym, ze leasing lepszy jednak po wejściu nowego ładu nioe jest to takie oczywiste. Problem jest w tym, ze wykup samochodu do mająku prywatnego powoduje powstanie przychodu z prowadzenia działalnśóći gospodarczej i trzeba odprowadzić podatek. O ile w przypadku tańszego samochodu nie ma dramatu, to w przypadku tych droższych aut robi się spora suma bo chodzi tutaj zarówno o vat i dochodowy.
Pytanie ile chcesz jeździć samochodem.
Jeśli chcesz auto droższe na 2-3 lata to zdecydowanie bardziej pchałbym się w najem.
Jeśli chcesz coś na dłużej i nie chcesz sprzedawać to mozesz rozważyć ten leasing.
Pytanie ile chcesz jeździć samochodem.
Jeśli chcesz auto droższe na 2-3 lata to zdecydowanie bardziej pchałbym się w najem.
Jeśli chcesz coś na dłużej i nie chcesz sprzedawać to mozesz rozważyć ten leasing.
Powiem szczerze, że nie wiem na ile chcę samochód.
U mnie jest jeszcze ten problem, ze firmę mam od kilku miesięcy tak wieć nie wiem czy dostanę leasing.
U mnie jest jeszcze ten problem, ze firmę mam od kilku miesięcy tak wieć nie wiem czy dostanę leasing.
Z leasingiem będzie ciężko. Sam brałem w przeszłóści leasing na samochód i musiałem prowadzić firmę przez rok, przez to nie byłem w stanie kupić samochodu przez pierwszy rok funkcjonowania firmy. Ponoć wielesię w tym względzie nie zmieniło, musiałbyś się dopytać.
A jakbym zdecydował się na wynajem i ostatecznie chciałbym wykupić samochód to czy jest taka opcja?
Tak, możesz wykupić, jeśli chodzi o cenę wykupu to jest ona liczona pod koniec według stawek rynkowych.
A ja proponuję po prostu przejsć się po firmach, które oferują zarówno leasing samochodu jak również i najem długoterminowy, będziesz mógł sobie porównać. Obecnioe bardzo szeroką ofertę samochodów w najmie długoterminoiwym oferuje Masterlease, zerklnij sobie rownież na ich stronę. Możesz zobaczyć sobie ile wynosi miesięczna rata dla poszczególnych samochodów.
Jeśli chodzi o decyzję o wykupie to możesz ją podjąć w ostatniej chwili. Jako wynajmujący samochód masz przy tym pierwszeństwo wykupu.
Jeśli chodzi o decyzję o wykupie to możesz ją podjąć w ostatniej chwili. Jako wynajmujący samochód masz przy tym pierwszeństwo wykupu.
Najbardziej interesowałoby mnie to czy mogę zobaczyć dany samochód na żywo.
Masterlease ma swoje place we wszystkich dużych miastach, możesz sobie zobaczyć auta na nich. Czasami zresztą na placu mają o wiele więcej samochód, te które jeszcze nie są wystawione na stronie tak wieć warto jest podjechać i porozmawiać.
Sam orientowałem się jeszcze w przypadku leasingu i w tym roku darowizny nie przechodzą ;/ Tak więc faktycznie często pod kątem firmy lepszy będzie najem długoterminowy.