Bitcoin

Tematy dotyczące finansów, bankowości i podatków
bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Bitcoin

Post autor: bogwar » 15 marca 2025, 14:50

Witajcie w nowym temacie. :D
Na forum temat nowy, ale w zyciu ma juz swoj wiek (moze czas na emeryture? :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: , a moze to przyszlosc swiata? :o :shock: ).
Poniewaz to forum dyskusyjne, to zapraszam do dyskusji w tym temacie.
Jak postrzegacie ten "wynalazek", jakie macie argumenty "za" i "przeciw" jego rozpowszechnianiu. Bo, ze zaczyna byc rozpowszechniany, to widac.
Ja oczywiscie swoje zadanie mam, ale nie chce nic nikomu narzucac, ani sugerowac. Podyskutujmy. :D

bogwar

Re: Bitcoin

Post autor: bogwar » 21 marca 2025, 23:14

bogwar pisze:
15 marca 2025, 14:50
Na forum temat nowy, ale w zyciu ma juz swoj wiek (moze czas na emeryture? :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen: , a moze to przyszlosc swiata? :o :shock: ).
Jak postrzegacie ten "wynalazek", jakie macie argumenty "za" i "przeciw" jego rozpowszechnianiu. Bo, ze zaczyna byc rozpowszechniany, to widac.
Ja oczywiscie swoje zadanie mam, ale nie chce nic nikomu narzucac, ani sugerowac. Podyskutujmy. :D
No kurcze, tysiace odslon :lol: :lol: :lol: :lol: i zadnego komentarza? :shock: No gdzie ci zwolennicy fortun zbitych na bitcoinie? :o Albo przeciwnicy. :mrgreen: :mrgreen: Na poprzednim forum, kiedy bitcoin osiagal pulap 22 tys.USD, spieralem sie z kims, mowiac, ze dlaczego nie mialby kosztowac nawet 100 tys. USD :shock: :shock: :shock: , co bylo wtedy abstrakcja. Sam sie dziwie, bo te kwote, tak "sypnalem" z sufitu. :P A tu coz, sufit przebity. No to teraz moze milion USD? :mrgreen: :mrgreen: Czemu nie? :mrgreen: Ludziska, czas sie zrzucic na fortuny kolejnych nielicznych. :mrgreen: :lol:
A tak w ogole, co to jest bitcoin (no dobra wiem, to jest ciag cyfr)? :evil: Co reprezentuje? :shock: Co za nim stoi? :o
Bede wdzieczny za konkretne "do bolu" odpowiedzi. Nie oczekuje oczywiscie zadnych "kwitow", bo na bitcoina nie ma "kwitow". :mrgreen:

bogwar

Post autor: bogwar » 30 sierpnia 2025, 01:32

bogwar pisze:
15 marca 2025, 14:50
No co jest Goscie "zarobieni " na bitcoinach? Gdzie te majatki nielicznych, kosztem naiwnego pospolstwa? :lol: :lol:

Witajcie naiwni, albo "zarobieni". :shock: Gdzie te "chwalebne" (nikt naiwny tu oczywiscie nie napisze :lol: :mrgreen: :mrgreen: ) komentarze w kwestii bitcoina. Mamy wlasnie klasyke gatunku. Grupa ludzi z olbrzymia kasa zdecydowala, ze ostatnie skubanie naiwnych nie przynosi juz zbyt duzych zyskow, wiec trzeba rzucic na "rynek" bardzo duza ilosc bitcoinow, zeby zbic cene, co wlasnie sie dzieje (niektorzy pewnie rwa wlosy z glowy, bo kupili to "nic" po 125 tys USD za sztuke, chociaz co to znaczy "sztuka" w przypadku bitcoina :mrgreen: :mrgreen: :evil: , to jest tylko ciag cyfr :lol: :lol: ), a teraz ta "sztuka" kosztuje ca 85 tys. USD i bedzie jeszcze spadac, tak dlugo, az "decydenci" zdecyduja, ze czas zaczac kupowac od naiwnych sprzedajacych z rozpaczy. I kolejna zrzutka na fortuny nielicznych kosztem wielu naiwnych.
A teraz wyobrazcie sobie sytuacje, ze mamy wojne, no dobra konkretnie, Rosja lyka Ukraine i jest po prostu wojna. To przewiduja fachowcy wojskowi nasi i nie tylko w przeciagu 3 do 5 lat. Ile wtedy bedzie wart bitcoin?

Co Wy na moje dywagacje
Nie mam racji, czy mam racje?
Ech........
bogwar

bogwar

Post autor: bogwar » 07 lutego 2026, 01:25

Witam "zarobionych" oraz "zrozpaczonych", czyli naiwnych. :cry:
No i coz, znow mamy "klasyke gatunku". :lol:
Kilka(nascie-dziesiat-set) fortun kosztem naiwnego pospolstwa :( . Wczoraj czy przedwczoraj byl dolek na szanownym bitcoinie (ca 63 tys. USD za sztuke tego "nic" :lol:) . A jeszcze niedawno bylo 125 tys. USD za sztuke :shock: ). Dzisial (wlasciwie wczoraj, bo juz sobota :lol: ) chyba "silna grupa pod wezwaniem" doszla do wniosku, ze czas na rajd w gore i kupuja od siebie nawzajem (wzrost o prawie 13%, normalnie rollercoaster :shock: :lol: ), zeby zachecic kolejnych naiwnych. Kiedys (25 lat temu), gralem na gieldzie w Warszawie i znalem goscia, ktory byl w takiej grupie. Oczywiscie w stosunku do bitcoina to byl smiech na sali , ale reguly sie nie zmieniaja. Notabene, przegralem wtedy jako narwany nowicjusz, rownowartosc kawalerki w Warszawie :cry: . Moze to wiec moment, zeby zbic fortune i wsiasc do tego pociagu. :o Tylko nie wiadomo, czy ten pociag nie zahamuje, albo wrecz nie wycofa. :mrgreen: Pamietajcie jednak prosze, bo przypuszczam, ze wielu probuje, jesli juz, to nie na "lewarze", czyli krotkoterminowych pozyczkach, bo to sie zemsci. Kiedys czytalem bardzo madry poradnik dla poczatkujacych inwestorow. Jesli juz ktos chce sie bawic w inwestycje na gieldzie, czy w bitcoina (wtedy oczywiscie bitcoina jeszcze nie bylo. To moj dopisek), albo czego tam dusza zapragnie, nie wiecej niz 10-15% dochodu w wolnych srodkach, czyli takich, bez ktorych mozemy dlugo funkcjonowac. Poza tym, z tego co pamietam z gieldowych sentencji z czasow moich zalosnych "inwestycji" :lol: :mrgreen: , podobno "spadajac z duzej wysokosci, nawet zdechly kot sie odbije" :lol: :mrgreen: .
Pozdrawiam i zycze udanych "inwestycji". :mrgreen:
bogwar

ODPOWIEDZ