Podatek od dochodu żony
Podatek od dochodu żony
Witam!
Mój mąż pracuje w Szwajcarii na kontrakcie, ja mieszkam w Polsce, nie pracuje, jestem tylko ubezpieczona jako domownik w KRUSie, w gospodarstwie mojej mamy.
Mojemu mężowi odcięli ostatnio prawie 5 tys franków z wypłaty, bo dla nich to znaczy że ja pracuje. Nie mam żadnego dochodu, opłacam sobie składki, żeby być ubezpieczona. Brałam zaświadczenie z krusu że jestem ubezpieczona jako domownik ale to nic nie dało. Co jeszcze możemy zrobic? Firma rozłożyła ręce.. a nam odcinają kasę
Mój mąż pracuje w Szwajcarii na kontrakcie, ja mieszkam w Polsce, nie pracuje, jestem tylko ubezpieczona jako domownik w KRUSie, w gospodarstwie mojej mamy.
Mojemu mężowi odcięli ostatnio prawie 5 tys franków z wypłaty, bo dla nich to znaczy że ja pracuje. Nie mam żadnego dochodu, opłacam sobie składki, żeby być ubezpieczona. Brałam zaświadczenie z krusu że jestem ubezpieczona jako domownik ale to nic nie dało. Co jeszcze możemy zrobic? Firma rozłożyła ręce.. a nam odcinają kasę
Re: Podatek od dochodu żony
Witaj na Forum.Schuyler pisze: ↑07 stycznia 2025, 14:20Witam!

Jak widzisz miesiac mija, odpowiedzi brak.

I bardzo dobrze, bo to znaczy, ze prawnicy tu nie zagladaja, bo za free nie klikna w klawiature, a nasi Rodacy (lacznie ze mna

Po pierwsze niech maz przeczyta dokladnie na rozliczeniu za co mu "odcieto" tak pokazna kwote i to jeszcze z jednej wyplaty. Z doswiadczenia wiem, ze firma nie wyplaca czegos, nie majac na to dokumentow, co pozniej "odcina" z wyplaty. Dla mnie wyglada to na zajecie komornicze z powodu jakichs zaleglosci platniczych. Nie wiem jak jest w przypadku Twojego meza, ale znam przypadki naszych Rodakow, ktorzy pracuja sezonowo lub jak im sie podoba w Szwajcarii, wymeldowujac sie np. w gminie i mysla, ze sa juz wolni od wszelkich danin w Szwajcarii, a zapomnieli sie np.wyrejestrowac z Krankenkasse czy SERAFE (abonament radiowo-telewizyjny). Po czym po jakims czasie (kilku miesiacach czy latach) wracaja do pracy w Szwajcarii, melduja sie pod nowym adresem

Po drugie czy maz zlozyl zaswiadczenie, ze nie pracujesz?
Takowe otrzymuje sie w lokalnym oddziale MOPSu lub Urzedu Marszalkowskiego i dotyczy to generalnie zakwalifikowania do odpowiedniej tabeli podatkowej (oczywiscie zdecydowanie nizszej przy niepracujacej zonie, a zwlaszcza w przypadku posiadania uczacych sie lub studiujacych dzieci do ukonczenia 25 roku zycia) przy opodatkowaniu u zrodla (Quellensteuer po niemiecku). Przypadku Twojego meza jednak z prawdopodobienstwem graniczacym z pewnoscia to nie dotyczy, bo firma dopoki nie dostanie dokumentow potwierdzajacych nizszy Quellensteuer, kasuje z mozliwie najwyzszej tabeli i pozniej raczej nalezy sie zwrot, a nie "odciecie".

Jest jeszcze teoretycznie inna, choc rowniez dotyczaca zaleglosci, opcja. Od jakiegos czasu Krankenkasse wymaga, zeby u nich ubezpieczac rowniez czlonkow rodziny. Nawet tych mieszkajacych w Polsce. Byc moze to ten przypadek zaleglosci, ale wtedy oczywiscie skladki ubezpieczenia w Polsce nalezaloby przedstawic w celu uwzglednienia w zaleglosciach. A najlepiej napisac, ze rodzina mieszka w Polsce, jest ubezpieczona i nie ma zamiaru przebywac w Szwajcarii, co implikuje bezzasadnosc zadania ich ubezpieczenia w Szwajcarii.
To takie moje przemyslenia i wiedza.
Jestem jednak prawie pewien (chetnie sie zdziwie

pozdr.
bogwar