Czastkowa emerytura

Tematy dotyczące finansów, bankowości i podatków
Debora

Re: Czastkowa emerytura

Post autor: Debora » 21 listopada 2024, 16:16

Drogi bogwarku😊 Tyle mi dałeś odpowiedzi, a ja w końcu nawet nie napisałam jak to się zakończyło z tą moją emeryturą. Ostatecznie przyznano mi 179 chf miesięcznie, ale w związku z tym że to jest mała kwota wypłacili mi w maju za pięć miesięcy i jeśli nie zmienię dyspozycji to będę raz w roku otrzymywała. Na razie nic nie zmieniałam, nie wiem czy dobrze robię. Jakoś daje radę bez tej miesięcznej kwoty, a większa gotówka jakoś lepiej wygląda 😁 Wzywali mnie do banku bo nie wiedzieli co zrobić z tym fantem skumulowanej emerytury. Odciągnęli od razu podatek😡ale zdrowotnego nie😊 I jest jeszcze coś. Na opisie przelewu było 895 chf, tak jak wynikało z pomnożenia,ale....otrzymałam 868chf. Czyli 27 chf gdzieś w drodze, wygląda że jeszcze w Szwajcarii, poszło sobie gdzieś. Może to nie jest duża kwota, ale lepiej by u mnie wyglądała😁Czy coś może wiesz o tym? No oczywiste, że Ciebie osobiscie nie posądzam🤣. A co do tej kawy za życzliwość to może się okazać, że to staje się bardziej realne niż było. Wszystko wskazuje że przyjadę na krótko w grudniu do Szwajcarii, okolice Basel....czyli już bliżej niż północ Polski😁Pozdrawiam, Debora

bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Re: Czastkowa emerytura

Post autor: bogwar » 30 listopada 2024, 00:07

Debora pisze:
21 listopada 2024, 16:16
Drogi bogwarku😊 Tyle mi dałeś odpowiedzi, a ja w końcu nawet nie napisałam jak to się zakończyło z tą moją emeryturą. Ostatecznie przyznano mi 179 chf miesięcznie, ale w związku z tym że to jest mała kwota wypłacili mi w maju za pięć miesięcy i jeśli nie zmienię dyspozycji to będę raz w roku otrzymywała. Na razie nic nie zmieniałam, nie wiem czy dobrze robię. Jakoś daje radę bez tej miesięcznej kwoty, a większa gotówka jakoś lepiej wygląda 😁 Wzywali mnie do banku bo nie wiedzieli co zrobić z tym fantem skumulowanej emerytury. Odciągnęli od razu podatek😡ale zdrowotnego nie😊 I jest jeszcze coś. Na opisie przelewu było 895 chf, tak jak wynikało z pomnożenia,ale....otrzymałam 868chf. Czyli 27 chf gdzieś w drodze, wygląda że jeszcze w Szwajcarii, poszło sobie gdzieś. Może to nie jest duża kwota, ale lepiej by u mnie wyglądała😁Czy coś może wiesz o tym? No oczywiste, że Ciebie osobiscie nie posądzam🤣. A co do tej kawy za życzliwość to może się okazać, że to staje się bardziej realne niż było. Wszystko wskazuje że przyjadę na krótko w grudniu do Szwajcarii, okolice Basel....czyli już bliżej niż północ Polski😁Pozdrawiam, Debora
Droga Deboro,
fajnie, ze piszesz jak sie Twoje sprawy potoczyly, bo wiekszosc Forumowiczow ma to w d...e. I dlatego odechciewa mi sie czasem w ogole pisac. A jak widze czasem pytanie "z kosmosu", i oczekiwanie na "manne z Nieba", to po prostu mi rece opadaja.
No ale dobra, nie o to chodzi.
Co do Twojej emerytury, to kwoty podane przeze mnie dotyczyly 1 filara, czyli AHV. I wg mojej wiedzy nie jest mozliwe, zebys z 1 filara po 2 latach pracy i dochodach brutto 4700 CHF ( bez 13 pensji) miesiecznie otrzymala emeryture w wys. 179 CHF. Z 1 filara maksymalnie, przy dochodach srednio minimum 88200 CHF/ rocznie ( od zarobkow powyzej tej kwoty jest pobierany jedynie 1% tzw. dodatku solidarnosciowego, czyli Solidaritätsbeitrag ktory nie ma wplywu na wysokosc emerytury z tego filara. Rowniez dla zarabiajacych wiecej.) przez 44 lata mozna dostac emeryture po 2 latach pracy w wys. ok. 110 CHF. Domniemywam wiec, ze emeryture w wysokosci przez Ciebie podana pobierasz z obu filarow,a moze tez z jakichs dodatkowych elementow, o ktorych nie wiem. Z 1 filara, jak pisalem, wg mojej wiedzy, jest to niemozliwe. :cry: I niech mnie tu jakis prawnik poprawi. :mrgreen: :lol: Chetnie sie zdziwie. :lol: :mrgreen:

ODPOWIEDZ