Witajcie.bogwar pisze: ↑24 stycznia 2021, 19:08(taki istnieje np. na stronie urzedu skarbowego kantonu Bern, pewnie na stronach innych kantonow tez, ale glowy za to nie dam, link ponizej).
https://www.sv.fin.be.ch/sv_fin/de/inde ... rif_de.pdf
W kazdym razie zle naliczony (podkreslam slowo"zle") Quellensteuer mozna odzyskac do 5 lat wstecz. Inna opcja jest oczywiscie rozliczenie indywidualne, bo wtedy wszystko jest do odzyskania za ubiegly rok. Trzeba jednak pamietac o haczykach, o ktorych pisalem. Osobiscie jednak twierdze, ze warto. A dlaczego, to juz w nastepnych postach.![]()

Oj dawno tu nie zagladalem.

Czemu jednak nikt nie koryguje mojego bledu w podanym linku????

Zauwazylem go po kilku dniach, ale pomyslalem, poczekam, czy ktos mnie "skarci".

Formularz do linku, ktory podalem sluzy do okreslenia docelowej taryfy podatkowej, z ktorej zaineresowani powinni placic podatek. I to jest pierwszy krok w temacie. Dopiero po zakwalifikowaniu do odpowiedniej taryfy podatkowej trzeba wypelnic i wyslac formularz o ponowne naliczenie podatku (Quellensteueru), o ktorym pisalem w poprzednim poscie. A ponizej juz poprawny link do formularza w kantonie Bern.
https://www.sv.fin.be.ch/sv_fin/de/inde ... ung_de.pdf
Dotyczy to jednak obecnego roku podatkowego, czyli 2021. Mozna go wiec zlozyc dopiero w przyszlym roku, domagajac sie zwrotu za zle (czyli ze zlej tabeli) naliczony Quellensteuer za rok obecny (2021). Za rok poprzedni, czy tez za lata poprzednie trzeba napisac e-maila do urzedu skarbowego, przedstawiajac sytuacje i poprosic o wskazowki co do dalszego postepowania w temacie zle naliczonego podatku. Niestety gotowego formularza za lata poprzednie w internecie nie znalazlem. Za to jednak, jak pisalem, w ustawie byla mowa o mozliwosci zwrotu ZLE naliczoego Quellensteueru do 5 lat wstecz. Od tego roku bedzie to tylko mozliwe za poprzedni rok, ale za to jest gotowy formularz i uproszczona procedura. No coz, cos za cos.

Co by jednak nie powiedzial zachecam do rozliczenia indywidualnego. Nie zagwarantuje kazdemu zwrotu podatku, ale za 2019 rok zaplacilem 11,7%
podatku liczac od dochodow brutto, czyli tak, jak jest naliczany Quellensteuer. A jestem w najgorszej z mozliwych sytuacji podatkowych, czyli singiel bez uczacych sie lub studiujacych dzieci. I nie mialem jakichs nadzwyczajnych odliczen od podstawy opodatkowania, a wrecz przeciwnie, urzad podatkowy doliczyl mi do podstawy domniemany dochod z "teoretycznie" wynajmowanego mieszkania, ktore posiadam w Polsce, a ktore musialem zglosic, bo te informacje urzad skarbowy w Szwajcarii uzyskalby jednym e-mailem z odpowiedniej instytucji w Polsce. Tak wiec uczulam przed zatajaniem posiadanych nieruchomosci. Placac jednak Quellensteuer nieruchomosci te trzeba zglaszac dopiero po przekroczeniu pewnej ich wartosci. W kantonie Bern te wartosci wynosza minmum 150 000CHF w przypadku nieruchomosci krajowych, czyli posiadanych w Szwajcarii i 300 000CHF w przypadku nieruchomosci posiadanych za granica, czyli np. w Polsce. Zreszta, co ja sie bede produkowal. Ponizszy link wyjasni wszystko.
https://www.sv.fin.be.ch/sv_fin/de/inde ... nov_de.pdf
Uczulam jednak, ze podany link dotyczy kantonu Bern.
Za to jednak trzeba placic wyzszy podatek. A od tego roku w przypadku osob zatrudnionych na stawke godzinowa (czyli praktycznie wszystkich zatrudnionych przez biura posrednictwa pracy) jest on liczony (tzn. jego STOPA procentowa) od 180 godzin miesiecznie. I to niezaleznie, czy miesiac ma 5 tygodni (co ma miejsce 4 razy w roku), czy 4 tygodnie (co ma miejsce 8 razy w roku). Nie majac nadgodzin pracujacy jest wiec 4 miesiace w roku "w plecy", jesli chodzi o podatek u zodla. Stad moja zacheta do rozliczenia indywidualnego. Doswiadczenia w tym temacie mam jednak tylko z kantonu Bern, a to jeden z drozszych podatkowo kantonow. Trzeba wiec porownac tabele podatkowe i bedzie jakis przeglad sytuacji. Moja znajoma bedac podobnie jak ja w najgorszej sytuacji podatkowej zdecydowala sie na rozliczenie indywidualne i dostala za 2019 rok 280CHF zwrotu. Niewiele, ale jednak.
Zostajemy jednak przy podatkach, bo w koncu taki jest tytul watku. Jak pisalem, nie ma przymusu czytania, jesli kogos to nudzi. Dla tych co czytaja mam tez dobre wiesci w temacie podatkow. Zwlaszcza dla tych, ktorzy sie zdecydowali lub musza (majac pozwolenie C lub obywatelstwo szwajcarskie przez malzenstwo ze Szwajcarem, oj,

Nie wiem czy wiecie, ze w Szwajcarii istnieje rowniez 3 filar emerytalny (dobrowolny i nazywa sie 3a, w odroznieniu od 3b, ktory oznacza oszczednosci i jakies inne kocopaly, z ktorych jednak podatkowo nie ma zadnych korzysci), a jest o tyle korzystny, ze wplaty na niego sa odliczane od podstawy opodatkowania. Tzn. oczywiscie automatycznie jesli sie rozliczamy indywidualnie (po wpisaniu w odpowiednie rubryki wplaconych kwot). W przypadku pozostawania przy podatku u zrodla trzeba zlozyc odpowiedni wniosek. O tym jednak juz w nastepnym poscie. Pospiechu nie ma, bo jesli ktos nie zrobil tej wplaty w zeszlym roku, to nie odliczy jej za ten zeszly rok. A ten rok podatkowy to dopiero przed nami.

Nara.
bogwar