Podatki w Szwajcarii

Tematy dotyczące finansów, bankowości i podatków
Mac
Miasto: Zurych

Re: Podatki w Szwajcarii

Post autor: Mac » 12 grudnia 2021, 21:08

Czesc LAIK-onik

Widze w Twoim poscie pewna irytacje zywotnoscia forum, ale zareczam, ze nie zamierzam byc tu czlonkiem "pojawiam sie i znikam" :) Chce udzielac sie na tyle ile mi obowiazki rodzinne i inne zajecia pozwola. Jednoczesnie nie jestem typem, ktory udzieli sie w kazdym temacie, bo zwyczajnie nie czuje sie kompetentny.

Wracajac do watku:
1. Moje pierwotne pytanie nie nadawalo sie na konsultacje z doradca finansowym, bo chodzio mi o doswiadczenia podatnikow (ile to faktycznie w praktyce trwa).
2. Problem z doradcami podatkowymi w Szwajcarii jest taki, ze nie sa niezalezni. Od profesjonalnego doradcy zaczalem. Zaplacilem swoje i patrzylem jak robi podstawowe bledy w rozliczeniu (ktore ja nawet bylem w stanie wychwycic) a jednoczesnie skupia sie na wciskaniu nam dodatkowych ofert (trzeci filar od konkretnej firmy, prawodpodobnie prowizja). Ostatecznie zapomnial odliczyc kosztow Kity, co w ogole bylo jedynym powodem dla ktorego chcielismy robic rozliczenie. Dlatego jestem zdania, ze czesto lepszym zrodlem informacji o rozliczeniach podatkow, podkreslam - niezaleznych, sa fora internetowe (czytam tez angielskie forum Szwajcarii) niz szwajcarscy doradcy finansowi.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2021, 21:24 przez Mac, łącznie zmieniany 1 raz.

bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Post autor: bogwar » 12 grudnia 2021, 21:17

Mac pisze:
08 grudnia 2021, 22:23
Dzieki bogwar!

My nadal jestesmy opodatkowani "u zrodla" (Quellensteuer), ale postanowilismy za zeszly rok sie rozliczyc by odliczyc koszty Kity, ktore sa horrendalne.
Mielismy duze przeboje z doradca podatkowym - bardziej na wlasciwym rozliczeniu zalezalo mu zeby nam wcisnac trzeci filar.

Nadal czekamy na odpowiedz od urzedu.

Bardzo metodycznie podchodzisz do tlumaczenia spraw podatkowych, moze powinnismy miec tu kacik wykladowy? ;)
Poniewaz wspomniales o Kicie, wnioskuje, ze jestescie mlodymi ludzmi (majacymi dzieci w przedszkolu). A wtedy podejscie do 3 filara zalezy od tego, na jak dlugo planujecie pobyt w Szwajcarii. Jesli do emerytury, to rzeczywiscie blokowanie na nim pieniedzy na tak dlugi okres (najwczesniej mozna je wyplacic po osiagnieciu 60 roku zycia) mija sie z celem. Jesli jednak jestes/cie na kontrakcie czasowym np. na rok czy kilka lat, to jak najbardziej polecam 3 filar, bo zwroty podatku sa naprawde potezne w stosunku do zainwestowanej kwoty (20 do nawet 30%), a wracajac do Polski 3 filar mozna jak najbardziej wyplacic. Moze wiec ten doradca mial jednak troche racji?? :D :D
Pozdr.
bogwar

bogwar

Post autor: bogwar » 12 grudnia 2021, 21:23

Mac pisze:
12 grudnia 2021, 21:08
2. Problem z doradcami podatkowymi w Szwajcarii jest taki, ze nie sa niezalezni. Od profesjonalnego doradcy zaczalem. Zaplacilem swoje i patrzylem jak robi podstawowe bledy w rozliczeniu (ktore ja nawet bylem w stanie wychwycic) a jednoczesnie skupia sie na wciskaniu nam dodatkowych ofert (trzeci filar od konkretnej firmy, prawodpodobnie prowizja). Ostatecznie zapomnial odliczyc kosztow Kity, co w ogole bylo jedynym powodem dla ktorego chcielismy robic rozliczenie. Dlatego jestem zdania, ze czesto lepszym zrodlem informacji o rozliczeniach podatkow, podkreslam - niezaleznych, sa fora internetowe (czytam tez angielskie forum Szwajcarii) niz szwajcarscy doradcy finansowi.
Bron Boze. Pewnie chcial Wam wcisnac polise ubezpieczeniowa w ramach 3 filara. Ta wiaze rece na lata i nie da sie z niej zrezygnowac przed uplywem uzgodnionego terminu. Jesli 3 filar, to zwykle KONTO 3a w jakimkolwiek banku. W takim przypadku masz zwiazane rece tylko w zakresie, o ktorym pisalem. A majac ukonczone 60 lat mozna stosowac myki, o ktorych pisalem wczesniej. :D
bogwar

Mac
Miasto: Zurych

Post autor: Mac » 15 grudnia 2021, 22:39

bogwar pisze:
12 grudnia 2021, 21:23
Mac pisze:
12 grudnia 2021, 21:08
Bron Boze. Pewnie chcial Wam wcisnac polise ubezpieczeniowa w ramach 3 filara. Ta wiaze rece na lata i nie da sie z niej zrezygnowac przed uplywem uzgodnionego terminu. Jesli 3 filar, to zwykle KONTO 3a w jakimkolwiek banku. W takim przypadku masz zwiazane rece tylko w zakresie, o ktorym pisalem. A majac ukonczone 60 lat mozna stosowac myki, o ktorych pisalem wczesniej. :D
bogwar
Facet zaprezentowal nam oferte od Swiss Life, opowiedzial ze jest swietna, bardzo ja poleca i trzeba sie spieszyc zeby jeszcze rozliczyc w tym roku wplaty na 3 filar. W zwiazku z tym oczekiwal, ze podpiszemy ja na miejscu i od razu. W zyciu nie podjalem decyzji w taki sposob. Zapalila mi sie czerwona lampka i odmowilem. I najzabawniejsze - nie pozwolil nam tej oferty zabrac do domu tylko szyciutko zawinal do swojej aktoweczki :DDD

Mam nadzieje, ze to daje Wam pewien obraz, dlaczego wole takich informacji szukac na forach anizeli szukac NIEZALEZNYCH doradcow w Szwajcarii. W mojej opinii sa tu jak jednorozce.

Skorzystalismy z 3a, ale z innej firmy i bez laczenia tego z ubezpieczeniem.

bogwar, juz ktorys raz czytam i slysze przestroge o laczeniu ubezpieczenia z 3-filarem. Jak to mozliwe, ze to polaczenie blokuje mozliwosc wyciagniecia srodkow? Czy w ten sposob firmy ubezpieczeniowe gwarantuja sobie przetrzymywanie pieniedzy skladkowicza dluzej?

Slyszalem o paru Niemcach, ktorzy mieli polaczony 3a z ubezpieczeniem, lozyli na to latami i byli bardzo niemile zaskoczeni gdy nagle okazuje sie, ze nie mozesz tych srodkow ruszyc.

bogwar

Post autor: bogwar » 15 grudnia 2021, 23:29

Mac pisze:
15 grudnia 2021, 22:39
Facet zaprezentowal nam oferte od Swiss Life, opowiedzial ze jest swietna, bardzo ja poleca i trzeba sie spieszyc zeby jeszcze rozliczyc w tym roku wplaty na 3 filar. W zwiazku z tym oczekiwal, ze podpiszemy ja na miejscu i od razu. W zyciu nie podjalem decyzji w taki sposob. Zapalila mi sie czerwona lampka i odmowilem. I najzabawniejsze - nie pozwolil nam tej oferty zabrac do domu tylko szyciutko zawinal do swojej aktoweczki :DDD

Mam nadzieje, ze to daje Wam pewien obraz, dlaczego wole takich informacji szukac na forach anizeli szukac NIEZALEZNYCH doradcow w Szwajcarii. W mojej opinii sa tu jak jednorozce.

Skorzystalismy z 3a, ale z innej firmy i bez laczenia tego z ubezpieczeniem.

bogwar, juz ktorys raz czytam i slysze przestroge o laczeniu ubezpieczenia z 3-filarem. Jak to mozliwe, ze to polaczenie blokuje mozliwosc wyciagniecia srodkow? Czy w ten sposob firmy ubezpieczeniowe gwarantuja sobie przetrzymywanie pieniedzy skladkowicza dluzej?

Slyszalem o paru Niemcach, ktorzy mieli polaczony 3a z ubezpieczeniem, lozyli na to latami i byli bardzo niemile zaskoczeni gdy nagle okazuje sie, ze nie mozesz tych srodkow ruszyc.
Poniewaz w tym przypadku zazwyczaj podpisuje sie wieloletnia umowe, ktora obowiazuje do czasu jej wygasniecia. Oczywiscie srodki zostana wczesniej wyplacone w przypadku smierci lub inwalidztwa osob objetych polisa, ale marna to dla nich pociecha. :cry:
Mozna sie tez w nich ubezpieczyc od niezdolnosci do wykonywania pracy zarobkowej (Erwerbsunfähigkeit), ale prawdopodobnie warunki uzyskania z niej srodkow w tym przypadku sa bardzo rygorystyczne i pewnie dlatego nie chcial dac ich do przeczytania na spokojnie do domu. :lol:
A ze gosc bierze prowizje za wcisnieta polise to oczywiste. :mrgreen:
Ponizszy link wyjasni wszystkie watpliwosci. Tu jest wszystko opisane w neutralny sposob.

https://www.vermoegenszentrum.ch/ratgeb ... ierloesung

Mozna przetlumaczyc na polski translatorem google.

bogwar

Post autor: bogwar » 19 marca 2022, 01:23

Witajcie. :D
Przypominam niesmialo wszystkim zainteresowanym, a opodatkowanym Quelensteuerem, ze 31marca mija termin ewentualnego wystapienia do odpowiedniego terytorialnie, czyli do kantonalnego Urzedu Skarbowego z wnioskiem o przeslanie formularzy w celu rozliczenia indywidualnego.
Niezainteresowanych prosze o olanie mojego posta.
bogwar

Zanim go jednak "olejecie", :lol: wezcie prosze kalkulator do reki i obliczcie czy sie Wam oplaca "olanie" mojego posta. :mrgreen: :lol:
Kasiora zrobi swoje.
:mrgreen: A jest o co walczyc. Nie wiem czy wiecie (tu sie zwracam do osob opodatkowanych Quellensteuerem), ze rozliczajac sie "indywidualnie", do czego macie prawo, :evil: mozecie sobie odpisac od podstawy opodatkowania rzeczy, o ktorych sie Wam nie snilo. Np. w kantonie Bern na kazde posiadane dziecko 8000CHF, diety na "teoretyczne" obiady w kantynie, ca 3200CHF, jesli ktos ma kredyt w Szwajcarii, to odsetki od tego kredytu za rozliczany rok, ze nie wspomne o filarze 3a, ale to juz odrebna bajka dla zainteresowanych. :P Mam kolegow na budowie, ktorzy maja gdzies (lub jak to mowia maja wyje...e :lol: :lol: ) w temacie podatkow. No i oki doki. Nie do nich pisze. Pisze do tych, co chca zaoszczedzic. :mrgreen: :lol:

bogwar

Post autor: bogwar » 20 marca 2022, 01:53

bogwar pisze:
19 marca 2022, 01:23
Witajcie. :D
Przypominam niesmialo wszystkim zainteresowanym, a opodatkowanym Quelensteuerem, ze 31marca mija termin ewentualnego wystapienia do odpowiedniego terytorialnie, czyli do kantonalnego Urzedu Skarbowego z wnioskiem o przeslanie formularzy w celu rozliczenia indywidualnego.
Niezainteresowanych prosze o olanie mojego posta.
bogwar

Zanim go jednak "olejecie", :lol: wezcie prosze kalkulator do reki i obliczcie czy sie Wam oplaca "olanie" mojego posta. :mrgreen: :lol:
Kasiora zrobi swoje.
:mrgreen: A jest o co walczyc. Nie wiem czy wiecie (tu sie zwracam do osob opodatkowanych Quellensteuerem), ze rozliczajac sie "indywidualnie", do czego macie prawo, :evil: mozecie sobie odpisac od podstawy opodatkowania rzeczy, o ktorych sie Wam nie snilo. Np. w kantonie Bern na kazde posiadane dziecko 8000CHF, diety na "teoretyczne" obiady w kantynie, ca 3200CHF, jesli ktos ma kredyt w Szwajcarii, to odsetki od tego kredytu za rozliczany rok, ze nie wspomne o filarze 3a, ale to juz odrebna bajka dla zainteresowanych. :P Mam kolegow na budowie, ktorzy maja gdzies (lub jak to mowia maja wyje...e :lol: :lol: ) w temacie podatkow. No i oki doki. Nie do nich pisze. Pisze do tych, co chca zaoszczedzic. :mrgreen: :lol:
A dla jasnosci w temacie, nie wiem czy wiecie lub pamietacie, pisalem o tym, ze od 01.01 2021 sa 2 modele kasowania w temacie podatku Quellensteuer. Roczny lub miesieczny w zaleznosci od kantonu. Kanton Bern, w ktorym mieszkam, przyjal opcje miesieczna i kasuje wszystkich pracujacych na stawce godzinowej, czyli praktycznie wszystkich zatrudnionionych przez Biura Posrednictwa Pracy (Temporärbüro) tak, jakbyscie pracowali np. w branzy elektrycznej 180 godzin w miesiacu, przez pelne 12 miesiecy w roku. A kto tyle wyrobi???? :?: :shock: :shock: Polecam do przemyslenia. :mrgreen: :D :lol:

bogwar

Post autor: bogwar » 07 września 2024, 20:46

Witam Rodakow. :D
Oj dawno sie w tym watku nic nie dzialo. Czy to znaczy, ze wszyscy sa zadowoleni z placonych podatkow? :shock: No.....wyglada na to, ze tak. :mrgreen:
To chyba tylko ja jestem malkontentem w tym temacie. :lol: :mrgreen:
No dobra, do napisania postu sklonila mnie sytuacja 2 kolegow pracujacych przez Biura Posrednictwa Pracy (po niemiecku Temporärbüro).
A dokladnie to, co wyprawiaja ksiegowosci tych biur. Np. jeden z kolegow za DOKLADNIE taki sam raport tygodniowy (dokladnie te same godziny i dni pracy) ma naliczany rozny Quellensteuer. Na zapytania w tej sprawie biuro, a wlasciwie jego ksiegowosc (bo tam byly skierowane pytania, a to jest firma zewnetrzna) milczy. I tu mi gula urosla. :evil: Poradzilem mu, zeby napisal e-maila z zapytaniem do Urzedu Skarbowego. Zobaczymy, jak sie sprawy potocza, bo jakas odpowiedz z Urzedu Skarbowego dostac musi.
Drugi kolega jest kasowany z tabeli C0Y, czyli drugiej, po tabeli A0Y, najgorszej podatkowo. A ma w Polsce dziecko i niepracujaca zone i powinien byc kasowany z tabeli B1Y, ktora jest oczywiscie duzo korzystniejsza (dla budowlanca to ca 200-300CHF miesiecznie wiecej w kieszeni plus roznica miedzy 800plus w Polsce i naleznym dodatkiem na dziecko w Szwajcarii, zaleznie od kantonu). Twierdzi, ze w gminie skladal wszystkie dokumenty, ale kicha, biuro mu liczy, jak liczy. Tu tez powalczymy. :evil:
Na te bolaczki lekarstwem jest oczywiscie rozliczenie indywidualne, ale na zwrot trzeba czekac kilkanascie miesiecy. Czasem nawet i 2 lata. Warto jednak, bo np. pierwszy ze wspomnianych kolegow, za moja namowa, rozliczyl sie indywidualnie i za 2021 rok dostal we wrzesniu 2023 roku (rozliczenie zlozyl w lipcu 2022) prawie 4000CHF zwrotu, a za chwile powinien dostac, wg wyliczen doradcy podatkowego, ok. 6000CHF zwrotu za rok 2022, ale to dopiero zobaczymy. Regula jest jednak, ze jesli bedzie zwrot, trzeba czekac dlugo. Doplata jest egzekwowana duzo szybciej. To akurat cwicze na wlasnych finansach. :lol: :mrgreen:
Pilnujcie wiec Waszych rozliczen, bo nikt za Was tego ni zrobi. Jak cos niedoplacicie, ksiegowosc sie z pewnoscia upomni, bo "kasa nie bedzie sie zgadzac". Nadplate zwroca tylko ksiegowosci powaznych firm, bo te zatrudniaja powazne firmy ksiegowe. Nie chwalac sie, widze to w swojej firmie. Jestem szczegolarzem "do bolu", ale ksiegowosci mojej firmy NIC nie moge zarzucic, a na zapytania dostaje natychmiast odpowiedz. Oznacza to po prostu, ze Biura Posrednictwa Pracy zatrudniaja najtansze firmy ksiegowe, gdzie pewnie pracownicy sa czesto "z lapanki" i nie do konca znaja przepisy. No coz, prawda jest taka, ze Biura Posrednictwa Pracy ida na maksymalny zysk, a firmy zatrudniajace na stale (Festanstellung po niemiecku) dbaja przede wszystkim o pracownika. Dlatego zastanowcie sie, kiedy firma, w ktorej pracujecie przez Temporärbüro, zaproponuje Wam zatrudnienienie na stale, czyli na tzw. "Festa". Nawet jak w pierwszym momencie proponowana pensja miesieczna bedzie sie Wam wydawala zbyt mala w stosunku do tego, co zarabiacie. Znam dokladny przelicznik, od jakiej pensji miesiecznej proponowanej przez firme, w porownaniu do stawki godzinowej z Biura Posrednictwa Pracy, warto sie zatrudnic "na stale". I mozecie sie zdziwic, ale matematyka jest nieublagana. W koncu, to krolowa nauk. :P Jesli ktos jest zainteresowany, chetnie przedstawie ten przelicznik publicznie na Forum. :D
No coz, teraz podatkowo "robta co chceta". :lol: :mrgreen:

bogwar

ODPOWIEDZ