Szukam doradcy podatkowego

Tematy dotyczące finansów, bankowości i podatków
Vltava

Szukam doradcy podatkowego

Post autor: Vltava » 11 lutego 2026, 15:28

Szukam doradcy podatkowego z doświadczeniem w sprawach koordynacji systemów społecznych (A1/S1) najlepiej w Ticino.

bogwar
Miasto: Berno/Warszawa

Re: Szukam doradcy podatkowego

Post autor: bogwar » 21 lutego 2026, 00:47

Vltava pisze:
11 lutego 2026, 15:28
Szukam doradcy podatkowego z doświadczeniem w sprawach koordynacji systemów społecznych (A1/S1) najlepiej w Ticino.
Witaj na naszym Forum. :D
Nie jestem doradca podatkowym, a juz tym bardziej z DOSWIADCZENIEM. :D Z DOSWIADCZENIA jednak wiem, ze problemy poruszane na Forum sa czesto "rozdmuchane" i nie wymagaja kontaktu z prawnikami czy doradcami, ktorzy kasuja "do bolu", a podstawowej wiedzy z internetu. Jesli jednak masz takie zyczenie lub Twoj przypadek jest bardziej skomplikowany, nic mi do tego. :D
Ogolnie jednak, w temacie ktory poruszasz, zaświadczenie A1 należy uzyskać w instytucji ubezpieczeniowej państwa, w którym jesteś ubezpieczony (zazwyczaj tam, gdzie masz siedzibę pracodawcy). Jeśli jesteś pracownikiem w Polsce oddelegowanym do pracy w Ticino, wniosek składasz wyłącznie elektronicznie przez PUE ZUS. Dokument S1 służy natomiast do rejestracji w lokalnej kasie chorych w Szwajcarii, co pozwala korzystać z opieki medycznej na zasadach lokalnych.
I to nie jest moja madrosc czy doswiadczenie, tylko odpowiedz sztucznej inteligencji na zadane pytanie. Jesli wyczerpuje informacje, ktorych szukasz, oszczedzasz setki, jak nie tysiace CHF.
Pozdrawiam.
bogwar

ODPOWIEDZ