Czastkowa emerytura
Re: Czastkowa emerytura
Drogi bogwarku Tyle mi dałeś odpowiedzi, a ja w końcu nawet nie napisałam jak to się zakończyło z tą moją emeryturą. Ostatecznie przyznano mi 179 chf miesięcznie, ale w związku z tym że to jest mała kwota wypłacili mi w maju za pięć miesięcy i jeśli nie zmienię dyspozycji to będę raz w roku otrzymywała. Na razie nic nie zmieniałam, nie wiem czy dobrze robię. Jakoś daje radę bez tej miesięcznej kwoty, a większa gotówka jakoś lepiej wygląda Wzywali mnie do banku bo nie wiedzieli co zrobić z tym fantem skumulowanej emerytury. Odciągnęli od razu podatekale zdrowotnego nie I jest jeszcze coś. Na opisie przelewu było 895 chf, tak jak wynikało z pomnożenia,ale....otrzymałam 868chf. Czyli 27 chf gdzieś w drodze, wygląda że jeszcze w Szwajcarii, poszło sobie gdzieś. Może to nie jest duża kwota, ale lepiej by u mnie wyglądałaCzy coś może wiesz o tym? No oczywiste, że Ciebie osobiscie nie posądzam. A co do tej kawy za życzliwość to może się okazać, że to staje się bardziej realne niż było. Wszystko wskazuje że przyjadę na krótko w grudniu do Szwajcarii, okolice Basel....czyli już bliżej niż północ PolskiPozdrawiam, Debora
Droga Deboro,Debora pisze: ↑21 listopada 2024, 16:16Drogi bogwarku Tyle mi dałeś odpowiedzi, a ja w końcu nawet nie napisałam jak to się zakończyło z tą moją emeryturą. Ostatecznie przyznano mi 179 chf miesięcznie, ale w związku z tym że to jest mała kwota wypłacili mi w maju za pięć miesięcy i jeśli nie zmienię dyspozycji to będę raz w roku otrzymywała. Na razie nic nie zmieniałam, nie wiem czy dobrze robię. Jakoś daje radę bez tej miesięcznej kwoty, a większa gotówka jakoś lepiej wygląda Wzywali mnie do banku bo nie wiedzieli co zrobić z tym fantem skumulowanej emerytury. Odciągnęli od razu podatekale zdrowotnego nie I jest jeszcze coś. Na opisie przelewu było 895 chf, tak jak wynikało z pomnożenia,ale....otrzymałam 868chf. Czyli 27 chf gdzieś w drodze, wygląda że jeszcze w Szwajcarii, poszło sobie gdzieś. Może to nie jest duża kwota, ale lepiej by u mnie wyglądałaCzy coś może wiesz o tym? No oczywiste, że Ciebie osobiscie nie posądzam. A co do tej kawy za życzliwość to może się okazać, że to staje się bardziej realne niż było. Wszystko wskazuje że przyjadę na krótko w grudniu do Szwajcarii, okolice Basel....czyli już bliżej niż północ PolskiPozdrawiam, Debora
fajnie, ze piszesz jak sie Twoje sprawy potoczyly, bo wiekszosc Forumowiczow ma to w d...e. I dlatego odechciewa mi sie czasem w ogole pisac. A jak widze czasem pytanie "z kosmosu", i oczekiwanie na "manne z Nieba", to po prostu mi rece opadaja.
No ale dobra, nie o to chodzi.
Co do Twojej emerytury, to kwoty podane przeze mnie dotyczyly 1 filara, czyli AHV. I wg mojej wiedzy nie jest mozliwe, zebys z 1 filara po 2 latach pracy i dochodach brutto 4700 CHF ( bez 13 pensji) miesiecznie otrzymala emeryture w wys. 179 CHF. Z 1 filara maksymalnie, przy dochodach srednio minimum 88200 CHF/ rocznie ( od zarobkow powyzej tej kwoty jest pobierany jedynie 1% tzw. dodatku solidarnosciowego, czyli Solidaritätsbeitrag ktory nie ma wplywu na wysokosc emerytury z tego filara. Rowniez dla zarabiajacych wiecej.) po 2 latach pracy mozna dostac emeryture w wys. ok. 110 CHF (od 2025 roku ca 115CHF). Domniemywam wiec, ze emeryture w wysokosci przez Ciebie podana pobierasz z obu filarow, a moze tez z jakichs dodatkowych elementow, o ktorych nie wiem. Z 1 filara, jak pisalem, wg mojej wiedzy, jest to niemozliwe. I niech mnie tu jakis prawnik poprawi. Chetnie sie zdziwie.
Od emerytury pobierany jest tylko podatek, o ile oczywiscie emerytura nie jest transferowana do ZUSu (wtedy caly podatek placimy w Polsce). Przy nieduzych kwotach i rozliczeniu indywidualnym w zasadzie caly jest do zwrotu. Reguly sie jednak roznia kantonalnie i szczegolow trzeba szukac na kantonalnych stronach podatkowych. Wspomnialas o przybyciu do Basel. A tu sa 2 rozne kantony: Basel-Stadt i Basel-Landschaft i pewnie rozne przepisy podatkowe w nich obowiazujace. Na pierwszy rzut oka Szwajcaria to podatkowa dzungla. Jesli jednak ktos ma czas, zna jezyk i jest dociekliwy znajdzie wszystko na kantonalnych stronach podatkowych czy urzedowych. A zdrowotnego nie odciagneli, bo przeciez juz nie pracujecz i nie dostaniesz dniowek chorobowych zastepujacych dochody z pracy.
Byc moze to oplata za prowadzenie konta, albo wlasnie potracony podatek. Nie wiem, ale zawsze mozna zapytac.
Pozdr.
bogwar
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2024, 17:17 przez bogwar, łącznie zmieniany 2 razy.
bogwar pisze: ↑30 listopada 2024, 00:07Droga Deboro,Debora pisze: ↑21 listopada 2024, 16:16Drogi bogwarku Tyle mi dałeś odpowiedzi, a ja w końcu nawet nie napisałam jak to się zakończyło z tą moją emeryturą. Ostatecznie przyznano mi 179 chf miesięcznie, ale w związku z tym że to jest mała kwota wypłacili mi w maju za pięć miesięcy i jeśli nie zmienię dyspozycji to będę raz w roku otrzymywała. Na razie nic nie zmieniałam, nie wiem czy dobrze robię. Jakoś daje radę bez tej miesięcznej kwoty, a większa gotówka jakoś lepiej wygląda Wzywali mnie do banku bo nie wiedzieli co zrobić z tym fantem skumulowanej emerytury. Odciągnęli od razu podatekale zdrowotnego nie I jest jeszcze coś. Na opisie przelewu było 895 chf, tak jak wynikało z pomnożenia,ale....otrzymałam 868chf. Czyli 27 chf gdzieś w drodze, wygląda że jeszcze w Szwajcarii, poszło sobie gdzieś. Może to nie jest duża kwota, ale lepiej by u mnie wyglądałaCzy coś może wiesz o tym? No oczywiste, że Ciebie osobiscie nie posądzam. A co do tej kawy za życzliwość to może się okazać, że to staje się bardziej realne niż było. Wszystko wskazuje że przyjadę na krótko w grudniu do Szwajcarii, okolice Basel....czyli już bliżej niż północ PolskiPozdrawiam, Debora
fajnie, ze piszesz jak sie Twoje sprawy potoczyly, bo wiekszosc Forumowiczow ma to w d...e. I dlatego odechciewa mi sie czasem w ogole pisac. A jak widze czasem pytanie "z kosmosu", i oczekiwanie na "manne z Nieba", to po prostu mi rece opadaja.
No ale dobra, nie o to chodzi.
Co do Twojej emerytury, to kwoty podane przeze mnie dotyczyly 1 filara, czyli AHV. I wg mojej wiedzy nie jest mozliwe, zebys z 1 filara po 2 latach pracy i dochodach brutto 4700 CHF ( bez 13 pensji) miesiecznie otrzymala emeryture w wys. 179 CHF. Z 1 filara maksymalnie, przy dochodach srednio minimum 88200 CHF/ rocznie ( od zarobkow powyzej tej kwoty jest pobierany jedynie 1% tzw. dodatku solidarnosciowego, czyli Solidaritätsbeitrag ktory nie ma wplywu na wysokosc emerytury z tego filara. Rowniez dla zarabiajacych wiecej.) po 2 latach pracy mozna dostac emeryture w wys. ok. 110 CHF (od 2025 roku ca 115CHF). Domniemywam wiec, ze emeryture w wysokosci przez Ciebie podana pobierasz z obu filarow, a moze tez z jakichs dodatkowych elementow, o ktorych nie wiem. Z 1 filara, jak pisalem, wg mojej wiedzy, jest to niemozliwe. I niech mnie tu jakis prawnik poprawi. Chetnie sie zdziwie.
Czemu mnie tu nikt nie poprawi? Zaden prawnik tu nie zaglada? Bo i po co? Spoci sie i nic nie zarobi.
To co jest na czerwono dotyczylo (bo juz od 1 stycznia 2023 nie obowiazuje, a obowiazywalo od 20211 roku, bo sie budzet nie spinal. Link do info ponizej)
https://kpmg.com/ch/de/themen/recht/alv ... -2023.html
skladki na AL (czyli Arbeitslosenversicherung, po polsku skladka na ubezpieczenie od bezrobocia), ktore czesto jest podawane lacznie ze skladka na AHV i to uspilo moja czujnosc. Solidaritätsbeitrag w wys. 1% (lacznie, czyli pracodawca i pracownik po 0,5 % zamiast lacznie 2,2%, czyli pracodawca i pracownik po 1,1%) obowiazywal jednak po przekroczeniu dochodow rocznych w wys. 148 200 CHF. To jednak juz historia, a skladke AHV placimy niezaleznie od wysokosci zarobkow.
Jesli pracujemy nadal po osiagnieciu przepisowego wieku emerytalnego, 1400 CHF miesiecznie, lub 16800 CHF rocznie (czyli od 13tki nie bedzie odliczone), jest zwolnione ze skladki na AHV. Pracujac u roznych pracodawcow, u kazdego ten limit obowiazuje oddzielnie. Od 1 stycznia biezacego (2024) roku mozemy na zyczenie jednak placic skladke od calosci dochodu, co zwiekszy srednia przy ponownym obliczenia emerytury i jednoczesnie zmniejsza podatek do zaplacenia (bo sie odpisuje od podstawy opodatkowania) przy rozliczeniu indywidualnym. Jeden maly haczyk. Zeby zaliczyc dany rok pracy (pracujac po osiagnieciu wieku emerytalnego) do ilosci przepracowanych lat, nalezy zarobic w nim minimum 40% sredniej zarobkow, z ktorych wczesniej byla wyliczona emerytura. Jesli ten warunek nie zostanie spelniony, rok pracy nie bedzie zaliczony do ilosci lat przepracowanych, ale zarobiona kwota zwiekszy jednak srednia do wyliczenia na nowo emerytury. Prawda, ze proste? Dodatkowe lata pracy mozna doliczac maksymalnie do osiagniecia 70 roku zycia. I przeliczyc emeryture na nowo mozna tylko raz, czyli trzeba to zrobic, jesli juz sie ostatecznie zdecydujemy na zaprzestanie dzialalnosci zarobkowej w Szwajcarii. Kompedium wiedzy w linku ponizej:
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.ahv-iv.ch/p/3.08.d
Pozdrowka dla przyszlych i aktualnych emerytow.
bogwar