Przedszkola
Przedszkola
Czy ktoś z was ma dzieci w wieku przedszkolnym? Zastanawiam się jak wygląda kwestia przedszkoli w Szwajcarii. Nie mam jeszcze dzieci, ale powoli zaczynamy o tym myśleć. Nie mamy tu nikogo, więc żłobek, przedszkole będą nam potrzebne. Chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej na ten temt. Coś tam mniej więcej wiem, ale może dowiem się więcej.
-
Re: Przedszkola
Też nie mam dzieci, ale jedyne co słyszę na temat przedszkoli i szkół to to, że są bardzo drogie.
Przedszkola od 4 roku życia są darmowe. Żłobki są drogie. Mniej więcej 2000-3000 miesięcznie. Mało jest takich "państwowych" żłobków.
Tak dużo za żłobek? Ojej... Ja bym chciała pracować, ale by mi się to nie opłacało
Mam koleżankę, która ma dziecko w przedszkolu i nie może pracować, bo przedszkola mają takie dziwne godziny zajęć, że i tak nie ma co zrobić z dzieckiem. Czasem w tygodniu tylko 2h i to po południu. Do tego chcą, żeby dzieci same przemoerzaly drogę do przedszkola.
Czesc,
Mam dwie dziewczynki w przedszkolu, które chodzą tam codziennie od 8.20 do 11.50 i raz w tygodniu od 13.30 do 14.55.
Przedszkole jest obowiązkowe i dzieci mogą tylko 5 dni w roku opuścić zajęcia bez podania przyczyny. Podczas licznych dni wolnych i roznych ferji trzeba organizować opiekę na ferieninsel, albo w żłobku.
Oprócz tego mam dodatkowa opiekę w Kita ( żłobek) i Tageschule ( świetlica w szkole). Ta opieka jest płatna, ale wysokość opłaty zależy od wysokości zarobków. Mam samotnie wychowujące koleżanki, które za żłobek płacą ok 100CHF za miesiąc. Gdyż resztę opłaca miasto w formie Gutschein - ten system obowiązuje w Bernie.
Jeśli masz jakieś konkretne pytania to pisz na priv, ale pamiętaj, ze w każdym kantonie jest trochę inny system szkolnictwa i opieki nad dziećmi...
pozdrawiam
Patrycja
Mam dwie dziewczynki w przedszkolu, które chodzą tam codziennie od 8.20 do 11.50 i raz w tygodniu od 13.30 do 14.55.
Przedszkole jest obowiązkowe i dzieci mogą tylko 5 dni w roku opuścić zajęcia bez podania przyczyny. Podczas licznych dni wolnych i roznych ferji trzeba organizować opiekę na ferieninsel, albo w żłobku.
Oprócz tego mam dodatkowa opiekę w Kita ( żłobek) i Tageschule ( świetlica w szkole). Ta opieka jest płatna, ale wysokość opłaty zależy od wysokości zarobków. Mam samotnie wychowujące koleżanki, które za żłobek płacą ok 100CHF za miesiąc. Gdyż resztę opłaca miasto w formie Gutschein - ten system obowiązuje w Bernie.
Jeśli masz jakieś konkretne pytania to pisz na priv, ale pamiętaj, ze w każdym kantonie jest trochę inny system szkolnictwa i opieki nad dziećmi...
pozdrawiam
Patrycja