Pierwsze zakwaterowanie w Szwajcarii
Pierwsze zakwaterowanie w Szwajcarii
Dzień dobry,
Doszedłem wreszcie do etapu poszukiwania pierwszego lokum w Szwajcarii. Po długim przeszukiwaniu internetu wyszło mi, że najlepszą opcją na początek (w moim przypadku do czasu uzyskania zezwolenia B) są tzw. hotele pracownicze. Z powodów osobisto-służbowych najbardziej zależy mi na okolicy lotniska Zurich - Kloten. Najlepsze co do tej pory znalazłem:
https://www.hotel-pracowniczy.pl/nocleg ... =8.5821648
Czy ktoś doświadczony mógłby się podzielić swoją opinią na temat tego znaleziska?
Z tego, co czytałem, to Polakowi który jeszcze nie ma ogarniętego życia na miejscu trudno jest wynająć kawalerkę, ponadto umowę musiałbym podpisać na min. rok a mi zależy tylko na paru miesiącach i przede wszystkim na meldunku. Czy jest jakaś lepsza strona na poszukiwanie hoteli pracowniczych i czy 30 CHF za dobę za pokój pojedynczy to uczciwa cena? Będę bardzo wdzięczny za każdą poradę w tej sprawie.
Doszedłem wreszcie do etapu poszukiwania pierwszego lokum w Szwajcarii. Po długim przeszukiwaniu internetu wyszło mi, że najlepszą opcją na początek (w moim przypadku do czasu uzyskania zezwolenia B) są tzw. hotele pracownicze. Z powodów osobisto-służbowych najbardziej zależy mi na okolicy lotniska Zurich - Kloten. Najlepsze co do tej pory znalazłem:
https://www.hotel-pracowniczy.pl/nocleg ... =8.5821648
Czy ktoś doświadczony mógłby się podzielić swoją opinią na temat tego znaleziska?
Z tego, co czytałem, to Polakowi który jeszcze nie ma ogarniętego życia na miejscu trudno jest wynająć kawalerkę, ponadto umowę musiałbym podpisać na min. rok a mi zależy tylko na paru miesiącach i przede wszystkim na meldunku. Czy jest jakaś lepsza strona na poszukiwanie hoteli pracowniczych i czy 30 CHF za dobę za pokój pojedynczy to uczciwa cena? Będę bardzo wdzięczny za każdą poradę w tej sprawie.
Re: Pierwsze zakwaterowanie w Szwajcarii
witaj. nie mam wiedzy nt hoteli pracowniczych, ale 30 Fr za dobe to mysle uczciwa cena. watpie bys znalazl cos tanszego.bo wiadomym jest ze im mniejszy metraz tym drozej za metr. brac poki daja
Ja też nie mam doświadczeń z tym hotelem. Kiedyś używałam "Swiss Apartments" ale z tego co widze, teraz najtańsza cena za noc to ok 70-80 CHF.
Mają też w okolicach lotniska: https://www.swiss-star.com/de/apartment ... 22-04-2024
Możesz porównać standard i zdecydować.
Dopytaj czy te hotele pracownicze normalnie meldują. Swiss Apartments tak.
Mają też w okolicach lotniska: https://www.swiss-star.com/de/apartment ... 22-04-2024
Możesz porównać standard i zdecydować.
Dopytaj czy te hotele pracownicze normalnie meldują. Swiss Apartments tak.
Znów muszę Was poprosić o radę, przepraszam
O szukaniu z Polski pierwszego lokum w Szwajcarii można by napisać pracę magisterską. Trafiłem w końcu na firmę która wynajmuje niewielkie mieszkania na okres nie mniej niż miesiąc, z 30 dniowym okresem wypowiedzenia, bez zadawania miliona pytań o moje zdolności finansowe itp.
Pytanie: czy 1700 CHF miesięcznie za mieszkanie 30m2 w centrum Basel (bardzo blisko dworca) i kaucją 2000 CHF (można kartą więc w razie przekrętu można chargeback) to w miarę uczciwa cena przy takich warunkach? Brać?
O szukaniu z Polski pierwszego lokum w Szwajcarii można by napisać pracę magisterską. Trafiłem w końcu na firmę która wynajmuje niewielkie mieszkania na okres nie mniej niż miesiąc, z 30 dniowym okresem wypowiedzenia, bez zadawania miliona pytań o moje zdolności finansowe itp.
Pytanie: czy 1700 CHF miesięcznie za mieszkanie 30m2 w centrum Basel (bardzo blisko dworca) i kaucją 2000 CHF (można kartą więc w razie przekrętu można chargeback) to w miarę uczciwa cena przy takich warunkach? Brać?
Witaj.DrMarcin pisze: ↑24 maja 2024, 17:27Znów muszę Was poprosić o radę, przepraszam
Wczesniej pisales o Zurychu i okolicach, teraz Bazylea.
Najpierw powinienes, moim zdaniem oczywiscie, zdecydowac GDZIE chcesz szukac lokum. Bo ceny sa rozne w tym samym kantonie (zaleznie od tego czy w miescie czy na wsi, a jesli na wsi, to jak daleko od wiekszego miasta), a co dopiero w roznych. Jak juz zdecydujesz GDZIE, to musisz zdecydowac, czy szukasz samodzielnego mieszkania (czyli minimum kawalerki), czy tez wystarczy Ci pokoj, co jest zdecydowanie tansza opcja, zwlaszcza, ze jak pisales, szukasz lokum na kilka miesiecy. Zdecydowanie odradzam hotele pracownicze, ktore wcale nie beda tansze niz wynajecie samego pokoju, bo tam mozesz spotkac ludzi z calego swiata, z roznych kultur, rowniez kulinarnych, co nam Polakom niekoniecznie moze przypasc do gustu. Wiem to od kolegow. Osobiscie nigdy nie mieszkalem w hotelu pracowniczym. Zreszta zazwyczaj sa tam pokoje dwuosobowe. Jedynki tez oczywiscie bywaja, ale jest ich malo i sa oczywiscie drozsze.
Nie wiem czy to temat az na prace magisterska, ale wiem, ze koniunktura w gospodarce szwajcarskiej jest dobra, a to oznacza zapotrzebowanie na fachowcow, a co za tym idzie ich masowy przyjazd. Mieszkan, czy pokojow oczywiscie nie przybywa w krotkim czasie, wiec coraz trudniej cos wynajac, a jesli juz, to ceny oczywiscie rosna. Prosta ekonomia.
Ja nie staram sie w zadnym temacie doktoryzowac. Zawsze zaczynam od najprostszych czynnosci, czyli wpisuje w wyszukiwarke google interesujacy mnie temat i szukam. W Twoim temacie np. wpisalem:
"Zimmermiete Zürich" i wyskoczylo cos takiego:
https://www.google.com/search?q=zimmerm ... e&ie=UTF-8
Trzeba po prostu "grzebac" i szukac.
Pozdrawiam.
bogwar
Ostatnio zmieniony 24 maja 2024, 22:16 przez bogwar, łącznie zmieniany 1 raz.
Zakładam, że będziesz mógł się tam zameldować?DrMarcin pisze: ↑24 maja 2024, 17:27Znów muszę Was poprosić o radę, przepraszam
Co do ceny - pewnie jest to już umeblowane mieszkanie?
Właśnie za takie podejście (30 dni okres wypowiedzenia, bez dostarczania zaświadczen o braku długów itd) + lokalizacje, taka cena.
Jak pisał bogwar, pokoje można znależć taniej ale to już kwestia czego szukasz.
Osobne mieszkanie za tą cene byłoby też wieksze, ale juz nieumeblowane, z kaucją za 3msc + z 3msc okresem wypowiedzenia i standardową procedurą aplikowania.
Jak teraz czytam, szukasz tymczasowego mieszkania ale i tak planujesz zostać w Szwajcarii? Możesz szukać "normalnych" mieszkań i dopiero wtedy ubiegać się o pozwolenie B. Ale znalezienie mieszkania które Ci sie spodoba napewno zajmuje czas. Plus musisz już tu być osobiscie.
Możesz też probować aplikować na mieszkania które ktoś zwalnia, i Cie polecą. Ale wtedy wchodzi w gre standardowa procedura aplikowania (i dołączania dokumentów).
Z doświadczenia mojego lub znajomych - na początek właśnie takie mieszkania jak znalazles, albo mieszkanie u znajomych, albo pokoj, albo apartamenty typu SwissStar / pracownicze. W tym czasie aplikowanie o permit B i szukanie mieszkania na stałe.
A jeśli chodzi o dojazd - pociągi nie są tak tanie, możesz sprawdzić ceny. Autem - możesz trafiać na codzienne korki + potrzebujesz miejsca parkingowego pod blokiem jak i w miejscu gdzie pracujesz - a to zazwyczaj dodatkowa opłata.
Tak, umeblowane z możliwością meldunku, taka kawalerka idealna dla singla na początek. W Szwajcarii chcę zostać co najmniej do uzyskania obywatelstwa a maks. do emerytury więc zaraz po otrzymaniu zezwolenia B chcę kupić mieszkanie i to będzie koniec przygody z poszukiwaniem
Pewnie, że wolałbym Kloten ale z braku ciekawych ofert może być Basel. W początkowym okresie - zamykanie spraw w Polsce - będę musiał często latać stąd potrzeba mieszkania w mieście, w którym jest lotnisko.
Pozostałe próby wynajęcia czegokolwiek kończyły się w momencie, gdy rozmówca dowiadywał się, że piszę z Polski i jeszcze nie mieszkam w Szwajcarii...
Bardzo Wam dziękuję za informacje!
Pewnie, że wolałbym Kloten ale z braku ciekawych ofert może być Basel. W początkowym okresie - zamykanie spraw w Polsce - będę musiał często latać stąd potrzeba mieszkania w mieście, w którym jest lotnisko.
Pozostałe próby wynajęcia czegokolwiek kończyły się w momencie, gdy rozmówca dowiadywał się, że piszę z Polski i jeszcze nie mieszkam w Szwajcarii...
W Szwajcarii chcę zostać co najmniej do uzyskania obywatelstwa a maks. do emerytury więc zaraz po otrzymaniu zezwolenia B chcę kupić mieszkanie i to będzie koniec przygody z poszukiwaniemDrMarcin pisze: ↑25 maja 2024, 11:44Tak, umeblowane z możliwością meldunku, taka kawalerka idealna dla singla na początek. W Szwajcarii chcę zostać co najmniej do uzyskania obywatelstwa a maks. do emerytury więc zaraz po otrzymaniu zezwolenia B chcę kupić mieszkanie i to będzie koniec przygody z poszukiwaniem
O, i takich Gosci lubie. Perspektywa i zyciowa logistyka. Z tym obywatelstwem bym sie tak jednak nie rozpedzal, no ale dobra, do czegosc dazyc trzeba.
Nie rozumiem jednak Twoich rozterek co do zakupu nieruchomosci w Szwajcarii. Skoro masz srodki, to kto ci zabroni kupic mieszkanie w Szwajcarii jako obywatel EU? Kwit ponizej.
https://www.google.com/search?q=Wohnung ... ws-wiz-ser
Ostatnio zmieniony 26 maja 2024, 06:44 przez bogwar, łącznie zmieniany 1 raz.
bogwar pisze: ↑26 maja 2024, 03:02W Szwajcarii chcę zostać co najmniej do uzyskania obywatelstwa a maks. do emerytury więc zaraz po otrzymaniu zezwolenia B chcę kupić mieszkanie i to będzie koniec przygody z poszukiwaniemDrMarcin pisze: ↑25 maja 2024, 11:44Tak, umeblowane z możliwością meldunku, taka kawalerka idealna dla singla na początek. W Szwajcarii chcę zostać co najmniej do uzyskania obywatelstwa a maks. do emerytury więc zaraz po otrzymaniu zezwolenia B chcę kupić mieszkanie i to będzie koniec przygody z poszukiwaniem
O, i takich Gosci lubie. Perspektywa i zyciowa logistyka. Z tym obywatelstwem bym sie tak jednak nie rozpedzal, no ale dobra, do czegos dazyc trzeba.
Nie rozumiem jednak Twoich rozterek co do zakupu nieruchomosci w Szwajcarii. Skoro masz srodki, to kto ci zabroni kupic mieszkanie w Szwajcarii jako obywatel EU? Kwit ponizej.
https://www.google.com/search?q=Wohnung ... ws-wiz-ser
Na ile znam jezyk niemiecki, a znam go dosyc dobrze, jest tam napisane, ze do zakupu nieruchomosci (mieszkanie to tez nieruchomosc) w Szwajcarii nie jest wymagane pozwolenie na pobyt, czyli pozwolenie B.
Po co wiec w Twoim przypadku tracic czas na szukanie mieszkania do wynajecia, zamiast je po prostu kupic? No ale pewnie sa ku temu jakies powody, o ktorych ja nie mam pojecia. W zyciu sa zawsze rozne sytuacje.
Pozdrowka.
bogwar
Z mojego researchu wynika, że zezwolenie B jest wymagane, szczegóły różnią się w kantonach. Nawet rodowity Szwajcar którego poprosiłem o wyszukanie nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi. Jak się wszystkiego dowiem na miejscu to na pewno się z Wami podzielę, może się komuś przyda.
Poza tym chcę odwiedzić kilka miejscowości, zobaczyć gdzie poczuję się na tyle dobrze, żeby tam zamieszkać o ile oczywiście będzie tam nieruchomość w zasięgu moich możliwości. Wolę dłużej i spokojniej, niż żeby później żałować. To jednak decyzja na wiele lat...
UPDATE: w Glandon Apartments po tygodniu (!) korespondencji i marnowania mojego czasu nagle sobie przypomnieli, że bez szwajcarskiej umowy o pracę nie wynajmą mi mieszkania, nawet gdybym zapłacił za kilka miesięcy z góry.
Jeszcze nie wylądowałem w Szwajcarii a już zaczynam mieć ich dość i googluję, jak się żyje w Austrii...
Poza tym chcę odwiedzić kilka miejscowości, zobaczyć gdzie poczuję się na tyle dobrze, żeby tam zamieszkać o ile oczywiście będzie tam nieruchomość w zasięgu moich możliwości. Wolę dłużej i spokojniej, niż żeby później żałować. To jednak decyzja na wiele lat...
UPDATE: w Glandon Apartments po tygodniu (!) korespondencji i marnowania mojego czasu nagle sobie przypomnieli, że bez szwajcarskiej umowy o pracę nie wynajmą mi mieszkania, nawet gdybym zapłacił za kilka miesięcy z góry.
Jeszcze nie wylądowałem w Szwajcarii a już zaczynam mieć ich dość i googluję, jak się żyje w Austrii...