Wynajmę pokoj
Wynajmę pokoj
pokoj umeblowany w domu dwurodzinnym wejście niezależne w Aarau od zaraz cena najmu 600fr miesięcznie
Re: Wynajmę pokoj
A moze jednak "odnajme"? Bo znam doskonale jezyk polski i wiem, ze "odnajme" komus, a "wynajme" od kogos. Czy sie myle? Podobnie zreszta w jez. niemieckim "mieten" (wynajmowac od kogos, stad slowo "die Miete", czyli czynsz) lub "vermieten "wynajmowac komus). Nie denerwuj sie, ale ja lubie porzadek w tematach.
Witam a może podnajme?
Witaj na forum.
Nooooooo i tu mnie milo zaskoczyles
Z prawdopodobienstwem graniczacym z pewnoscia masz racje. Ja mialbym racje tylko w przypadku, gdyby Kristof byl wlascicielem mieszkania, w ktorym chce wynajac pokoj. Jesli je wynajmuje od kogos (choc pewnosci nie mamy, ze nie jest wlascicielem ), to pokoj rzeczywiscie moze tylko "podnajac". Co dwie glowy, to nie jedna. Szacun.
Chociaz w rzeczywistosci, jak doczytalem w Slowniku jez. polskiego PWN, zarowno "wynajac", jak "odnajac" a takze "podnajac" dziala w obie strony, czyli komus lub od kogos. Znalazlem takie interpretacje tych slow
wynająć — wynajmować
1. «wziąć w czasowe płatne użytkowanie czyjąś własność»
2. «oddać coś w czasowe, płatne użytkowanie»
3. «przyjąć kogoś do pracy, zwykle krótkoterminowej»
odnająć — odnajmować
1. «wziąć w użytkowanie za opłatą pokój, lokal lub część czyjegoś mieszkania»
2. «odstąpić komuś część własnego domu lub mieszkania na zasadzie najmu»
podnająć — podnajmować
1. «wynająć coś komuś jako podnajemcy»
2. «wynająć coś od kogoś, kto wcześniej wynajął to od kogoś innego»
W zwiazku z tym Kristof, zwracam honor . Nie popelniles bledu. To ja jednak musze doszlifowac jezyk polski.
Pozdr.
bogwar