Jaka wędzarnia do ogrodu
Jaka wędzarnia do ogrodu
Chcę zacząć przygodę z wędzeniem i zastanawiam się nad wędzarnią elektryczną. Znajomi mówią żebym wziął tradycyjną na drewno ale nie mam gdzie jej postawić i nie mam dużo czasu na pilnowanie. Czy elektryczna to dobry wybór dla kogoś kto zaczyna?
Re: Jaka wędzarnia do ogrodu
Elektryczna dla początkującego to według mnie lepszy wybór niż tradycyjna i powiem ci dlaczego z własnego doświadczenia. Zaczynałem od tradycyjnej na drewno i pierwsze kilka podejść to była nauka metodą prób i błędów, temperatura skacze, trzeba pilnować, drewno raz pali lepiej raz gorzej i efekty były nieprzewidywalne. Elektryczna daje ci kontrolę nad temperaturą i możesz się skupić na nauce samego wędzenia a nie walce z ogniem. Ustawiasz temperaturę, wsypujesz zrębki do generatora dymu i możesz spokojnie poczekać na efekt bez stania przy wędzarni przez kilka godzin. Dla kogoś kto nie ma czasu na pilnowanie to jest po prostu bardziej praktyczne rozwiązanie.