Czy mogę postawić znak zakazu bez konsultacji?

Tematy niezwiązane z kategoriami powyżej
Hejna

Czy mogę postawić znak zakazu bez konsultacji?

Post autor: Hejna » 25 listopada 2024, 10:54

Hej, czy ktoś wie, czy mogę postawić znak zakazu parkowania przed moją firmą bez żadnych formalności?

LAIK-onik
Miasto: Gdańsk

Re: Czy mogę postawić znak zakazu bez konsultacji?

Post autor: LAIK-onik » 25 listopada 2024, 11:23

Jestem przekonany, że przepisy o ruchu drogowym są podobne w obu krajach, dlatego posiłkuje się przykładem z Polski:

"Za organizację ruchu na drogach publicznych odpowiada zarządca drogi, co wynika z art. 19 Ustawy o drogach publicznych. W przypadku dróg i terenów prywatnych zarządcą jest właściciel danego obszaru, zatem to on ustala kwestie ustawienia znaków drogowych, np. zakazujących parkowania, używania sygnałów dźwiękowych czy wjazdu na teren prywatny.

Nie oznacza to jednak, że właściciel posesji może postawić dowolny znak, gdziekolwiek tylko zechce. W tym przypadku należy korzystać z tych samych oznakowań, jakie obowiązują na drogach publicznych, przestrzegając przy tym przepisów o ruchu drogowym. Koszt tego przedsięwzięcia również pokrywa zarządca danego terenu prywatnego.

Co więcej, jeśli istnieje potrzeba ustawienia znaku na pograniczu terenu prywatnego i gminnego, należy złożyć dodatkowy wniosek do starostwa."

LAIK-onik
Miasto: Gdańsk

Post autor: LAIK-onik » 25 listopada 2024, 11:26

LAIK-onik pisze:
25 listopada 2024, 11:23
Jestem przekonany, że przepisy o ruchu drogowym są podobne w obu krajach, dlatego posiłkuje się przykładem z Polski:

"Za organizację ruchu na drogach publicznych odpowiada zarządca drogi, co wynika z art. 19 Ustawy o drogach publicznych. W przypadku dróg i terenów prywatnych zarządcą jest właściciel danego obszaru, zatem to on ustala kwestie ustawienia znaków drogowych, np. zakazujących parkowania, używania sygnałów dźwiękowych czy wjazdu na teren prywatny.

Nie oznacza to jednak, że właściciel posesji może postawić dowolny znak, gdziekolwiek tylko zechce. W tym przypadku należy korzystać z tych samych oznakowań, jakie obowiązują na drogach publicznych, przestrzegając przy tym przepisów o ruchu drogowym. Koszt tego przedsięwzięcia również pokrywa zarządca danego terenu prywatnego.

Co więcej, jeśli istnieje potrzeba ustawienia znaku na pograniczu terenu prywatnego i gminnego, należy złożyć dodatkowy wniosek do starostwa."
https://skleppozarniczy.pl/blog/post/84 ... moc-prawna

turma

Post autor: turma » 25 listopada 2024, 13:35

Hej, jeśli teren przed firmą faktycznie należy do ciebie, to nie powinno być problemu, żeby postawić taki znak. Ważne, żeby był czytelny i zgodny z przepisami, bo inaczej ludzie mogą go po prostu ignorować. Jeśli potrzebujesz profesjonalnego znaku, to polecam zobaczyć tutaj: https://wimed.pl/products/znaki-zakazu/. Mają dużą ofertę i możesz dobrać coś, co pasuje do twoich potrzeb. Pamiętaj tylko, żeby znak zamontować w widocznym miejscu – najlepiej na wysokości wzroku kierowców. No i warto pomyśleć o solidnym mocowaniu, bo wiatr i deszcz potrafią szybko uszkodzić coś słabo zamocowanego.

ODPOWIEDZ