Poniewaz coraz wiecej z nas lata samolotami, zalozylem nowy watek w nowym temacie, bo chcialbym sie podzielic tym, co w nim wiem, a moze ktos wie cos innego i tez zechcialby sie podzielic wiedza. Ja sie nia dziele, bo sam kiedys nie mialem o tym zielonego pojecia, mimo, ze latalem juz od lat, a dowiedzialem sie juz jakis czas temu od przypadkiem poznanego kolegi w pociagu z lotniska w Zurychu (zreszta tez elektryka
A sprawa dotyczy saloniku lotniskowego w Zurychu na PRZYLOTACH. Oczywiscie dla tych, ktorzy maja prawo wejscia do takowego rowniez na WYLOTACH. Genaralnie wiec dla tych, ktorzy maja karte miles and more ze statusem co najmniej Frequent Traveller lub leca klasa biznes (nawet bez zadnej karty). Pisze o kartach tego programu, poniewaz do niego naleza nasze linie lotnicze LOT, szwajcarski Swiss, Lufthansa itd, a wiec te, ktorymi najczesciej latamy (tu mam na mysli regularne linie lotnicze, bo oczywiscie do Bazylei lata rowniez Wizzair, ale juz tylko z Modlina i dopiero od 22 maja i tu moje info nie obowiazuje) do Szwajcarii.
Salonik ten (w Zurychu na PRZYLOTACH) znajduje sie na terminalu 2 (check in 2), czyli tam, gdzie oddajemy bagaz glowny, ale na poziomie nizej, czyli tam, gdzie jest Reihe 5. Po odebraniu bagazu glownego musimy sie przemiescic tak, jak bysmy go chcieli z powrotem nadac, czyli idziemy na odloty, ale pietro nizej, czyli lacznikiem do Reihe 5. Majac przed soba Reihe 5 obracamy sie o 90 stopni w lewo i po ok. 70-100 metrach po prawej stronie jest wspomniany salonik. Mozna to przetrenowac przy najblizszym wylocie z Zurychu. Bedzie latwiej zrozumiec. Pisze tak szczegolowo, bo prawie nikt o tym nie wie i po wspomnianym obrocie o 90 stopni nie ma zadnego szyldu poprzecznego o tym informujacego. Salonik sie nazywa, o ile pamietam, Swiss Arrival Lounge, czyli salonik przylotowy linii Swiss. Jedynym mankamentem tego przybytku jest jednak to, ze jest czynny tylko do godz. 13.00. Dotyczy wiec generalnie porannych lotow i choc przy saloniku warszawskim (Polonez) jest bardzo skromny (na sniadanie jednak wystarczy), to spokojnie, "konsumenci" maja pelen wybor alkoholi (nie ma jednak czystej wodki
Co do saloniku, mozna wziac prysznic, sa pokoje relaksacyjne (naprawde super), gdzie mozna sie polozyc na wygodnym "podlozu" (widzialem, ale nie korzystalem, bo........"konsumowalem"
Polecam wiec "uprzejmie donoszac", bo ja w tym temacie "kolaborant" jestem.
Hejka.
bogwar