Praca na początek
-
- Miasto: Katowice
Praca na początek
Witam wszystkich,
Dopiero zaczynam naukę niemieckiego, dlatego wiem na czym stoję i jestem świadomy fali hejtu i nienawiści części Polaków ze Szwajcarii na "takich".
Po wstępie, do sedna:
Szukam pracy na początek, żeby się zahaczyć i poznać Szwajcarie, żadnej pracy się nie boję(magazyn, produkcja, ogrodnictwo).
Praca pomocnika w budowlance byłaby idealna(regipsy, dachy, rusztowania).
Gdyby ktoś coś, proszę o priv.
Dopiero zaczynam naukę niemieckiego, dlatego wiem na czym stoję i jestem świadomy fali hejtu i nienawiści części Polaków ze Szwajcarii na "takich".
Po wstępie, do sedna:
Szukam pracy na początek, żeby się zahaczyć i poznać Szwajcarie, żadnej pracy się nie boję(magazyn, produkcja, ogrodnictwo).
Re: Praca na początek
Witam Ciebie.Krzysztof89 pisze: ↑14 września 2022, 14:24Witam wszystkich,
Po wstępie, do sedna:

Czemu uwazasz, ze spotka Cie hejt i nienawisc czesci Polakow ze Szwajcarii na "takich". Przez chwile odebralem to osobiscie, bo rzeczywiscie "tepie" na Forum glupote w zarodku, ale Twoje ogloszenie nie jest przeciez glupie. Co najwyzej troche naiwne. Nie jest tez wzorcem, na ktory "poleci" jakis pracodawca. Zreszta na naszym Forum mozna , co najwyzej, znalezc prace "z polecenia", bo przeciez pracodawcy tu nie zagladaja. A z tym poleceniem tez uwazaj prosze, bo jak pisalem we wczesniejszych postach, zdarzaja sie mendy, ktore za znalezienie pracy Rodakowi , kasuja konkretna kase, co jest po prostu obrzydliwe.

Pozdrawiam.
bogwar
-
Trochę minęło, jednak wypada odpisać.
Mimo, że Twój komentarz to bardziej jakiś rodzaj autobiografii
jestem tu nowy, nie oceniałem nikogo konkretnego.
Czemu tak uważam? bo śledzę fanpage Polaków w CH i wygląda to bardzo kiepsko.
Porównuje to z wyjazdem do UK 10 lat temu - większość komentarzy też była: po co? nie warto. Bez dobrego języka nic nie ugrasz. Nie zarobisz. Nie oszczędzisz, itd itp.
Dobrze, że ich nie słuchałem. Rozumiem i sam spotkałem ludzi co zarabiali 2x więcej, a po 3 latach stwierdzili: wracam bo nic nie da się odłożyć, bo pogoda do d, bo Anglicy tacy,...
Natomiast tutaj jest trochę inne podejście(rozumiem, że mentalność i życie w CH różni się diametralnie od UK). Dla mnie to wygląda, jak opanowanie przez budowlańców Szwajcarii i albo masz ten fach i niemiecki albo out. A najlepiej to jedź do Norwegii.
Trochę to rozumiem, bo sam często wolałem pracować z innymi narodowościami - lecz tutaj to wygląda dość specyficznie. Postawiono taki mur z 'chamów'. Gdzieś w tym murze są dziury, gdzie paru Polaków pomaga ze znalezieniem pracy/wrzuca ogłoszenia.
W sumie tego nie krytykuje, bo może jest to jakieś rozwiązanie. Żeby móc to oceniać, musiałbym znać drugą stronę.
Nie brałem pod uwagę, że jakiś pracodawca na to poleci. Prędzej, że u kogoś w pracy poszukują/jakiś znajomy szuka kogoś z ang./itd.
Również opłata za pomoc ze znalezieniem pracy mi nie przeszkadza.
Mimo, że Twój komentarz to bardziej jakiś rodzaj autobiografii

Porównuje to z wyjazdem do UK 10 lat temu - większość komentarzy też była: po co? nie warto. Bez dobrego języka nic nie ugrasz. Nie zarobisz. Nie oszczędzisz, itd itp.
Dobrze, że ich nie słuchałem. Rozumiem i sam spotkałem ludzi co zarabiali 2x więcej, a po 3 latach stwierdzili: wracam bo nic nie da się odłożyć, bo pogoda do d, bo Anglicy tacy,...
Natomiast tutaj jest trochę inne podejście(rozumiem, że mentalność i życie w CH różni się diametralnie od UK). Dla mnie to wygląda, jak opanowanie przez budowlańców Szwajcarii i albo masz ten fach i niemiecki albo out. A najlepiej to jedź do Norwegii.
Trochę to rozumiem, bo sam często wolałem pracować z innymi narodowościami - lecz tutaj to wygląda dość specyficznie. Postawiono taki mur z 'chamów'. Gdzieś w tym murze są dziury, gdzie paru Polaków pomaga ze znalezieniem pracy/wrzuca ogłoszenia.
W sumie tego nie krytykuje, bo może jest to jakieś rozwiązanie. Żeby móc to oceniać, musiałbym znać drugą stronę.
Nie brałem pod uwagę, że jakiś pracodawca na to poleci. Prędzej, że u kogoś w pracy poszukują/jakiś znajomy szuka kogoś z ang./itd.
No rzeczywiscie, troche minelo.Krzysztof89 pisze: ↑17 listopada 2022, 12:54Trochę minęło, jednak wypada odpisać.
Mimo, że Twój komentarz to bardziej jakiś rodzaj autobiografiijestem tu nowy, nie oceniałem nikogo konkretnego.

Fajnie jednak, ze odpisales.

Przyznam, ze nie mam konta na facebooku, instagramie, twiterze i na innych jeszcze fajnych platformach spolecznosciowych, bo po prostu nie mam na to ani czasu,

Te komentarze, skadinad bardzo logiczne, nie zawsze sie w zyciu sprawdzaja.

Cos w tym jest, bo jednak "inteligencja biurowa" sie na forum nie udziela. Nie wiem, czy niesmiala jest, czy sie boi?

O....., czyzbym to mialbyc ja?

Ok. Rozumiem to jeszcze w przypadku obcej osoby. Ja jednak pisalem o kolegach lub przynajmniej znajomych.

Ech........, gdybys byl elektrykiem (bo w tym zawodzie sie po prostu obracam) i znal troche niemiecki......, pewnie moglbym Ci dac kilka wskazowek, gdzie szukac pracy. I to calkowicie gratis.

Pozdrawiam.
bogwar
-
Elektryka piękna sprawa, ale że nie miałem dookoła siebie nikogo takiego, to nie poszedłem w tym kierunku.
Chociaż w przypadku budowlanki, to właśnie o tym kierunku myślałem - bo chyba najwięcej można pogłówkować.
Miałem przyjemność współpracować przez jakiś czas z elektrykami w UK przy rządowym projekcie. Oj, tam to jest życie jak w Madrycie.
Gdybyś potrzebował kiedyś kogoś, żeby kable pociągnąć(KABLE) to pisz, pomogę i chętnie poduczę się reszty:D
No nic, chyba do świat już nic nie załapię, może od stycznia się coś uda.
Chociaż w przypadku budowlanki, to właśnie o tym kierunku myślałem - bo chyba najwięcej można pogłówkować.
Miałem przyjemność współpracować przez jakiś czas z elektrykami w UK przy rządowym projekcie. Oj, tam to jest życie jak w Madrycie.
Gdybyś potrzebował kiedyś kogoś, żeby kable pociągnąć(KABLE) to pisz, pomogę i chętnie poduczę się reszty:D
No nic, chyba do świat już nic nie załapię, może od stycznia się coś uda.